Mens de så på værfenomenet, dukket det plutselig opp noe annet på himmelen

- Det ble en fin opplevelse på pinseaften, sier Kari Tidemann Støre.

Haloen, eller solringen, var synlig over Åsenfjorden på pinseaften. Haloen, eller solringen, var synlig over Åsenfjorden på pinseaften. Foto: KARI TIDEMANN STØRE

– Dette er hva vi kaller halo. Det dannes på grunn av lysbrytning i iskrystaller i atmosfæren, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

Fenomenet forekommer oftest i vinterhalvåret, og er mer uvanlig i sommersesongen.

Haloen på bildet var synlig over Åsenfjorden lørdag ettermiddag. For Kari Tidemann Støre inntraff værfenomenet samtidig med en storslått naturopplevelse.

– Like etter at bildet ble tatt kom to havørner flygende sammen, og det så ut som de fløy rett gjennom ringen, skriver hun i en e-post.

– Jeg fikk dessverre ikke fotografert ørnene med mobilkameraet da de var så høyt oppe, men en fin opplevelse var det likevel på pinseaften.

– Mange kuldegrader

Per Egil Haga sier at det er cirrusskyer som vises på bildet. Disse ligger høyt oppe i atmosfæren.

– Her er det mange kuldegrader slik at disse kun består av iskrystaller. Når sollyset passerer krystallene, bøyes de av cirka 20 grader. Ringen som dannes ligger derfor i cirka 20 graders vinkelavstand fra solen.

I iskrystaller bøyes den røde delen av lyset litt mindre enn den blå delen. Derfor er ringen rød innerst og blå ytterst, forklarer Haga.

– I en regnbue er det motsatt. Derfor er en regnbue rød ytterst og blå innerst. Halo er egentlig et vanlig fenomen som vi observerer fra tid til annen. Vi er imidlertid avhengig av at det er en viss konsentrasjon av iskrystaller i atmosfæren, men det må jo ikke være så mye at solen ikke skimtes gjennom.

Spår fin slutt på mai

Sola kommer til å være synlig resten av pinsa også, opplyser meteorologen.

– Vi har en sørøstlig værtype som gjør at det blir en god del sol, men også utrygt for lokale regnbyger, spesielt i den sørlige delen av Trøndelag. Særlig i morgen ettermiddag, da det også kan bli torden.

Ingen steder i Trøndelag passerte den magiske grensa på 20 grader pinseaften, ifølge Hagas oversikt.

– Men det har vært fine maitemperaturer i hele fylket. Frosta hadde 19,6 grader som det høyeste, Værnes registrerte 19 grader, mens Trondheim Voll målte 16,6 grader. Det ser nok ut til at det fortsetter søndag, mandag og kanskje også tirsdag.

Han sier at det er gunstige prognoser for Trøndelag også fram mot neste helg.

– Det er en usikkerhet i prognosen, men temperaturen kan nok gå enda mer opp. Dette ser ut til å bli en fin slutt på mai, sier Per Egil Haga.