– Gullkåinn er ny av året, hva slags festival er det?

– Det er en visefestival, selv om det er mer enn det. Utgangspunktet var å lage en festival med fokus på tekstforfatterskap i musikk – i første omgang norske artister, som synger på norsk, sier initiativtaker Arnstein Langåsve, som også er daglig leder ved Inderøy kulturhus.

Arnstein Langåsve, her i rollen som "Staffen" i "Tyrolerne tar av i Trøndelag". Foto: LEIF ARNE HOLME

– Det primære er å finne gode, norske artister som har noe å melde – en historie. Vi er ikke så opptatt av svært band med masse lys og flammer. Tekstene og låtene skal frem, sier han.

De største navnene i landet

Han har også sikret seg mange av de største navnene i landet innen sjangeren – Kari Bremnes, Jo Nesbø, Tre Små Kinesere og Ida Jenshus, for å nevne noen.

– Her spares det ikke på konfekten, skjønner jeg?

– Vi bestemte oss for at vi ville ha en god start, og la nivået deretter.

Ulf Risnes får med seg hele Tre Små Kinesere til Gullkåinn. Foto: RICHARD SAGEN

– I tillegg hadde vi markeringen av 30-årsjubileet for Inderøy kulturhus – som vi ikke fikk feiret i fjor, sier Langåsve.

Det er også på kulturhuset festivalen finner sted.

Fortellingene bak Nesbøs sanger

Blant dem som pryder plakaten, finner man blant annet en av klodens mestselgende forfattere.

– Jo Nesbø har med seg Lars Jones, som han har jobbet sammen i flere år. Her vil han synge og fortelle historien bak låter som «90-metersbakken».

Jo Nesbø kommer i en nedstrippet utgave, sammen med Lars Jones. Foto: ROAR BLÅSMO-FALNES

En annen som dukker opp i en musikalsk skikkelse vi ikke har opplevd tidligere, er Kari Bremnes.

– Vanligvis spiller hun med fullt band, men på Gullkåinn blir det i nedstrippet versjon, bare med pianist og lydeffekter. Er veldig spent på hvordan dette blir. Jeg har aldri sett henne sånn tidligere. Hun har flotte tekster med dybde i seg, som burde kle en slik innpakning sier Langåsve.

De to største festivalene samme helg

– Hvorfor har dere valgt å legge Gullkåinn samtidig med den største kulturelle happeningen i Nord-Trøndelag?

– Det var ikke noe vi styrte. Da vi bestemte oss for dato, var ikke Steinkjerfestivalen Restart påtenkt. Det var litt strek i regninga, men det er rett og slett sånt som skjer under korona, med alle omflyttingene. Det er uheldig – og ikke planlagt eller ønsket, sier Arnstein.

Av de mer hyggelige overraskelsene han har fått, var det at Ulf Risnes tar med seg hele Tre Små Kinesere til festivalen.

– Det skulle i utgangspunktet ikke være sånn, men det ble en svært gledelig bonus, sier Langåsve.

Headlinere på Gullkåinn er så store at de glatt kunne vært hovedtrekkplastre på Steinkjerfestivalen Restart. Langåsve mener imidlertid at Gullkåinn blir noe helt annet.

– Vi har valgt å bare ha 170 i salen, for å gjøre det trygt, rent smittemessig. Det blir en ganske annen intimitet enn ved den langt større festivalen i nord, mener han.

Bremnes vil presentere sine sanger, kun hjulpet av piano og lydeffekter. Foto: ROAR BLÅSMO-FALNES

Langåsve mener imidlertid at det er et større problem at konfirmasjonen ble flyttet.

– Konfirmasjonen tar alle tre generasjonene. Det er nesten større utfordring enn at Steinkjerfestivalen, som var tidlig utsolgt, havnet samme helga. Konfirmasjoner tar hele aldersspennet.

Fortsatt billetter igjen

– Det er krevende å holde på i disse usikre tider. I tillegg til dette, har man den stadig overhengende smittefaren. Vi har lagt oss på en linje hvor det ikke skal være trengsel eller stinn brakke, forklarer han.

Gullkåinn slipper derfor inn bare 170 i salen. Det er fortsatt noen få billetter igjen, opplyses det – de store navnene til tross.

– Det krever et snev av galskap å starte festival i 2021, men man kan ikke bare sitte og vente. Håper det faller i smak, sier Langåsve, som på tross av alle snubletrådene tror det blir en utmerket festival.

For mer informasjon om Gullkåinn, kan du klikke her.