I 2017 gikk Joakim With Steen helt til Eurovision-finalen i Kyiv. Onsdag entret han scenen igjen da NRK presenterte årets 21 Melodi Grand Prix-artister.

Steen vokste opp i Trondheim, før han flyttet til Steinkjer i 14-årsalderen. Under artistnavnet Jowst kom han og makker Aleksander Walmann på tiendeplass i Eurovision-finalen med låta «Grab the Moment».

På scenen skjuler Jowst (Joakim With Steen) seg bak en maske. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Siden er han blitt strømmet over 30 millioner ganger og har spilt på festivaler over hele Europa, står det i pressemeldinga fra NRK. I år samarbeider 33-åringen med artisten Byron Williams Jr. De skal i ilden i den første delfinalen 14. januar.

– Sammen med Byron lager han fengende EDM-pop, og de er straks klare med en felles EP som inkluderer MGP-bidraget «Freaky For The Weekend», skriver NRK.

Joakim With Steen kontaktet Byron Williams Jr. på Instagram etter å ha sett ham på «The Voice». Onsdag ble de presentert som deltakere i MGP. Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Arian Engebø ledet den direktesendte presentasjonen. Foto: Ulrik Kramer/NRK

Se liste over alle artistene nederst i saken.

Enda en steinkjerbygg

Kyle Alessandro (16) er også fra Steinkjer og har vært med i tv-program som «Norske Talenter» og «Allsang på grensen». Han har tidligere samarbeidet med blant andre Ola Klæbo, skriver NRK.

I MGP skal han fremføre låta «Geronimo» sammen med Kristian Haugstøyl og Magnus Winjum. Trioen skal konkurrere mot Jowst i første delfinale.

Kyle Alessandro (midten) fra Steinkjer er med i første delfinale. Her sammen med Kristian Haugstøyl og Magnus Winjum da artistene ble presentert onsdag. Foto: Ulrik Kramer/NRK

«Geronimo» er skrevet av Umami Tsunami, et kollektiv som består av låtskrivere, artister, produsenter og folk som jobber med design og visuelle uttrykk, står det i pressemeldinga.

Stig van Eijk er tilbake

Flere kjente artister deltar i årets MGP-sirkus. Ulrikke Brandstorp er tilbake med låta «Honestly», Sandra Lyng deltar for første gang med låta «Drøm d bort», mens Alejandro Fuentes gjør MGP-comeback med låta «Fuego». Det samme gjør Atle Pettersen, som skal synge «Masterpiece».

Ulrikke Brandstorp og Sandra Lyng er to av de mer kjente navnene i årets MGP. Foto: Julia Maria Naglestad/NRK

En annen MGP-veteran som dukker opp er Stig van Eijk. I 1999, bare 17 år gammel, kom han seg til Eurovision-finalen i Jerusalem med låta «Living my life without you».

Stig van Eijk er tilbake i MGP-sammenheng. Foto: Julia Maria Naglestad/NRK

Siden den gang har han jobbet som tekstforfatter, komponist, og produsent. Han skriver også låter for andre, skriver NRK i pressemeldingen. Stig van Eijk er aktuell med flere plateprosjekter i 2023 og er blant annet vokalist i bandet Black Ballroom.

Ingen kvalifisert på forhånd

MGP arrangeres over tre delfinaler i januar. Nytt av året er at ingen er forhåndskvalifisert.

Selve finalen går av stabelen i Trondheim Spektrum 4. februar. Den internasjonale finalen arrangeres i Liverpool 13. mai.

Bildet er fra MGP-finalen i Trondheim Spektrum i 2020. Også i år arrangeres finalen der. Foto: Richard Sagen