Se videoen alle snakker om her:

Med den dyptfølte teksten i sangen «Verdal, jævla Verdal» blåser rapartisten Bergiton ut sin frustrasjon over den grove fornærmelsen. Han ønsker imidlertid ikke mer konflikt, men håper – ved å gi ut låten – at saken skal kunne få en fredelig utgang.

– Hva var det som trigget harmen som førte til sangen «Verdal, jævla Verdal»?

– Det var at Verdal Næringsforum gikk inn på området vårt og hengte opp banneret «Hold ut, du er snart i Verdal», i juli 2020.

– Jeg synes at banneret er fullstendig urimelig, når man vet hvor bra alt går i Steinkjer. Nå bygger vi Kulturhuset, Samfunnshuset er akkurat åpnet, vi har verdens største settefiskanlegg, innovasjon på Mære landbruksskole og den mest innovative campusen i Norge – i tillegg til et yrende uteliv. Med det som bakteppe, skjønner man at banneret var å gå langt over streken.

Slik så banneret til Verdal Næringsforum ut. Foto: Innherred
Bergiton tar bladet fra munnen om fornærmelsen fra Verdal Næringsforum. Foto: Skjermdump

Konflikten strekker seg tilbake til Olve

– Med et så krast svar fra din side, hva forventer du vil skje videre i denne konflikten?

– Jeg håper at Verdal kan ta den utstrakte hånden dette egentlig er, og komme med en uforbeholden unnskyldning på Torget i Steinkjer. Dette er en fin mulighet for dem. Det er jo samhold jeg dypest sett ønsker. Jeg er også usikker om det er et samlet Verdal som står bak dette banneret, eller om næringsforumet handler alene.

– Hvordan tror du handlingen har påvirket samarbeidsklimaet?

– Mange jeg har pratet med synes det var urimelig og å gå over streken, da de krysset kommunegrensa. Det er med og blåser liv i en gammel konflikt, som strekker seg tilbake til Olve, for 1000 år siden. Nå er ufreden mellom leirene tilbake igjen. Som jeg sier det i sangen: «Det er en urett som må rettes opp».

Videoen «Verdal, Jævla, Verdal» er lagd i håp om å legge konflikten død, sier Bergiton. Foto: Skjermdump

– Det virket feil å ta dette opp da pandemien sto på som verst. Derfor har jeg ventet til nå.

Starter «beef» med et næringsforum

– Men er det ikke rart av en rap-artist å starte en «beef» med et næringsforum?

– Jeg ser ikke meg selv som en rapartist, mer en Steinkjer-patriot. Rap er bare kommunikasjonsmåten jeg behersker best.

Bergiton legger til at samarbeidspartnere har hjulpet ham med video og produksjon, men disse har bedt om å få være anonyme, i frykt for represalier.

– Du er ikke redd for at noen fra Verdal eller Verdal Næringsforum kommer til å ta hevn for dette?

– Jeg bare svarer. Jeg tror mange i Verdalen skammer seg og er enige i at det var feil å sette opp et slikt banner. I denne saken står vi nok sammen. Jeg tror låten er nødvendig for at vi skal kunne gå videre – at den tvinger frem det åpenbare: at Steinkjers befolkning får unnskyldningen de fortjener – på Torget, sier Bergiton.

Steinkjer er heller ikke er de eneste som har fått denne sårende behandlinga.

– Jeg står sammen med mine brødre og søstre i Levanger, som hadde en lignende banner hengt opp på sin side av grensa. Sånt svir.

– Tror du dette bunner i et ønske fra Verdal om å melde seg ut av regionen?

– Det får du spørre dem om.

– Vil du fremover være redd for å dra til Verdal?

– Jeg låser døra og kjører gjennom, inntil videre.

Stjal figur fra Oftenåsen

– Hva vil du si er den mest ubehagelige opplevelsen du har hatt med Verdal?

– Verdalinger generelt er hyggelige og reale folk, med unntak av den gangen de dro opp til Norges beste turanlegg, Oftenåsen, og kidnappet en trefigur, tilfeldigvis rundt samme tid som banneret ble satt opp. Jeg sier selvfølgelig ikke at det er de samme folkene, men man tenker sitt.

Bergiton håper imidlertid at den opprivende konflikten snart kan legges død.

– Nå som smitten har gått ned, Stiklestad-avtalen er på plass og fellingstillatelse er gitt, håper jeg vi kan gå høsten i møte på en fredfull og produktiv måte – sammen.

Rap-artisten mener at konflikten mellom Steinkjer og Verdal strekker seg helt tilbake til Olve, for 1000 år siden. Foto: Skjermdump