«Ikke samme by» heter sangen, og handler om splittelsen banneret til Verdal Næringsforum har skapt.

– Jeg synes det er mange attraktive damer fra Verdal. Problemet er at steinkjerbyggen har blitt frarøvet muligheten til å «hooke» opp med jenter derfra – på grunn av det sårende banneret, forklarer Bergiton om utgangspunktet for låten.

Se musikkvideoen og hør den nye låten under:

Verdalsjenter er fagre, veltalende og ressurssterke

– Det er selvsagt et privilegium å få leve i kommunen med de fineste kvinnfolkene i landet, men foreløpig er jeg egentlig bare skuffet over at Verdal Næringsforum har gjort det umulig for oss steinkjergutter å ha relasjoner til de flotte verdalsveitjan, som jeg har lagt merke til at er ekstremt fagre, veltalende og ressurssterke.

– Videoen til «Verdal, jævla Verdal» er sett av 12.000 foreløpig. Tyder det på at kommunalpolitisk rap har kommet for å bli?

– Hip hop har alltid vært, og kommer alltid til å være, en lokal kunstform, men det er jo kult å se at man i bygdenes by også kan lykkes med et såpass urbant uttrykk. I Latin-Amerika er jo protestsanger mer vanlig, men det slår ikke like godt an her i Norge. Jeg tror musikk kan være et mektig virkemiddel, når det handler om å skape rettferdighet for folket, sier Bergiton.

Steinkjer-rapperen mener at sjangeren er en videreføring av annen lokal hip hop.

– Kommunalpolitisk rap har på mange måter avløst Gangstad-rap – altså, de spede forsøkene på rapping fra ysterne på Gangstad gård, forklarer han.

Klipp tatt fra videoen «Verdal, jævla Verdal».

– Åpen, lys og glad «for life»

– Som i den første låten, kommer det også her frem at du har et hjerte som banker for Steinkjer. Vil du si at du har blitt Steinkjers fremste forsvarer?

– Jeg «repper» min «hood», og forsvarer dette territoriet til jeg dør. Jeg er «straight outta Steinkjer» – åpen, lys og glad «for life».

Selv om Bergiton har frontet saken, mener han at det er mange andre som har følt det på samme måten.

– Jeg setter enorm pris på den samlede støtten jeg har fått av alle mine søstre og brødre i Steinkjer, så jeg står på ingen måte alene. Nå, som dette tok litt av, er jeg blitt enda sikrere på at frustrasjonen min deles av andre steinkjerbygg. Jeg er selvsagt forsvarer av denne fantastiske byen. «Ride or die for Steinkjer».

Steinkjer trenger ikke å reddes

Han oppfatter det som en borgerplikt å stå opp for byen.

– Når noen begår urett, er det opp til hver og en av innbyggerne i byen å si ifra. Alle har en plikt til stå opp mot grove urettferdigheter. Så, er jeg lokalpatriot? Ja. Redningsmann? Nei. Steinkjer trenger ikke å reddes. Det går jo dritbra her. Bare se på utviklingen i Malm Industripark, InnoCamp og Mære landbruksskole. For ikke snakke om det yrende utelivet, sier han.

– Du har vært veldig superlokal i din tilnærming hittil, har du vurdert å ta rappen din utenfor Steinkjer?

– Det er ikke bare bare å forlate «hood’en». Når man har forsvart territoriet hele livet, sitter det i. Nei, er man «straight outta Steinkjer», kan man aldri gi opp å være «åpen, lys og glad».

– Blir du redd, når du ser hvilke mektige skikkelser som blir koblet inn for å stoppe deg?

– Det finnes skumlere ting til enn gamle menn med epostkontoer.

Ramponert postkasse skal ikke få stoppet kampen

Han proklamerer at motstanden og den ramponerte postkassen ikke skal få stoppet ham.

– Det skal litt mer til enn en ramponert postkasse for å stoppe kampen. Forsøkene på å undertrykke «Verdal, jævla Verdal» må jo også sies å ha vært rimelig mislykkede. Men det tristeste oppi det hele er at ikke Verdal Næringsforum har tatt til vettet og beklaget banneret, sier han.

Bergiton innrømmer likevel at hendelsen har gått inn på ham.

– Jeg føler meg litt utrygg til tider, men når jeg sammenligner min situasjon med rap-stjerner som Pop Smoke og XXX Tentacion, skal jeg ikke klage. Jeg prøver dog ikke å bruke for mye bling i videoene, slik at det skaper noen motreaksjon.

– Fortell meg om oppveksten din?

– I hip-hop-verden er jeg kanskje ikke noen gangster. Det var mer skulking av skolen, enn gjengoppgjør, for min del. Men det har vært like tøft, mentalt sett.

Bergiton foran postkassen som hadde blitt revet ned og trampet på. Foto: STIG JAKOBSEN

Norges beste bankfilial

– Er det mye penger i hip hop i dag?

– Nei, men grunnet gode betingelser i Norges beste bankfilial, Sparebank1 SMN, og koronautsettelser i Lånekassen, kan jeg holde ut helt til vi får unnskyldningen.

– Har du merket noe til denne plutselige berømmelsen, etter «Verdal, jævla Verdal»-oppstyret?

– Ja, i går ble jeg spurt om autografen – da kortmaskinen ikke funket og de måtte kjøre reserveløsning på Spar.

– Hva med dameinteressen, da?

– Jeg tror hip hop-miljøet i Steinkjer er så hardt at det skremmer bort jentene. Det er vanskelig å få dem til å tro at jeg er snill og grei, med et så hardt ytre.

– Har du noen livsfilosofi?

– Man skal ikke sette opp passiv-aggresive bannere, man skal være grei og snill. Og forøvrig kan man gjør som man vil.