De fleste har forventninger til at Steinkjer FK skal rykke opp i år. Ikke bare har de flere spillere som glatt kunne spilt i OBOS-ligaen, de har også en trener med erfaring som overstiger samtlige i 4. divisjon.

Mattias Nylund vet nemlig hva som kreves for å bli god, etter selv å ha spilt i både norsk og svensk toppserie. Han er likevel avmålt når vi spør ham om ambisjonene for sesongen.

– Vi får se. Det er vanskelig å se på forhånd. Spesielt nå, som det har vært stopp i halvannet år. Derfor er det vanskelig å gjette hvor vi står, sammenlignet med de andre lagene. Vi har forberedt oss så godt som vi kan. Om det blir opprykk, vet jeg ikke, sier Nylund.

Forventer flere skader enn tidligere

Ett problem han tror koronastoppen vil føre til, er at vi får langt flere skader i år.

– Vi har hatt et så langt avbrudd, at jeg tror det blir en hel del skader på seniorspillere. Treningshverdagen har vært dårligere, og vi har ikke hatt kamper. Jeg har selvsagt hatt forståelse for grunnen til at man ikke har fått spille, men det vil nok skape problemer, sier han.

Fordelen er at vi har kunnet gi en rekke unge spillere muligheten til å teste seniorfotball.

– I cupen, forrige helg mot Innherred, hadde vi med fire som spilte på G16 i fjor, sier Nylund, som skryter av samarbeidet de har fått til med skolene.

– Vi hadde 4–5 seriespillere skadet, så vi var nødt. Jeg er imponert over at de taklet overgangen til seniorfotball så godt.

Foto: STIG JAKOBSEN

Stjernespilleren skadet

Steinkjer vant kampen overbevisende, med 1–0 mot Innherred. Mye tyder på at de er på gang, selv om lagets stjerne Granit Buzuku var skadet.

– Granit er også skadet i morgen. Han har hatt en minioperasjon i menisken. Operasjonen har gått bra, så han er snart tilbake. Vi må bare ta det fra uke til uke, sier han.

– Hvordan tror du det har gått med publikumsinteressen? Har fraværet av fotball gjort at folk har blitt mer interesserte, eller har enda flere falt fra?

– Forhåpningsvis har folk savnet å gå på kamper. Så får bare vi sørge for å spille så attraktiv fotball at folk vil se på.

I år er det ekstra viktig å få en god start, fremholder han.

– Sesongen i år er bare ti kamper. Det er alltid en prosess for å utvikle individer, og vi blir nok bedre, jo lengre sesongen går. Samtidig er vi nødt til å få en god start, for å ha sjans på opprykk.

Noen talenter vil forsvinne

I sommer hentet Kristiansund stortalentet Isak Hagen Aalberg. Tidligere har SFK også sett Sondre Skogen forsvinne – først til Rosenborg, og siden til Feyenoord. Nylund mener ikke det er noe problem at enkelte talenter forsvinner.

– Vi er gode til å utvikle spillere. Til å være en klubb på denne størrelsen, får vi mange spørsmål fra store klubber. Noen mister vi før de har debutert på A-laget. Slik vil det være. Man må ikke glemme at det er fordi vi har gjort det mulig å få dem frem dit. Skulle vi vinne serien, vil vi kunne beholde noen flere av talentene.

– Samtidig er det viktig at vi ikke stopper spillere som vil få muligheten på høyeste nivå. Vi får heller gratulere.

Stolt historie å ta vare på

Nylund har en tro på at Steinkjer kan nå langt.

– Det er en klubb med enormt fin historie. Det er godt potensial, og gode treningsforhold. Snart får vi fotballhall like ved. Vi har jobbet for å få inn en ny treningsmentalitet. Den forandringen tror jeg kan skape stor forbedring i resultater, sier Nylund.

Han tror potensialet til klubben ligger langt over opprykk til tredje.

– Det kommer til å gå oppover. Hvor fort det går, vil vise seg.

Heimdal - Steinkjer FK blir streamet eksklusivt på Steinkjer24 lørdag kl 16.00.