– Dette gikk over all forventing. Det er første gang jeg løper i seniorklassen, og jeg leverte en veldig bra sportslig prestasjon, oppsummerer Steinkjer-løperen.

Grethe var med i teten, men hun lå aldri helt i front, i det vanskelige været i Bergen.

– Jeg måtte slippe en liten luke til de to beste etter rundt 1300 meter. Jeg hadde like til det siste et håp om å hente dem inn, sier Steinkjer-jenta. Noen hundre meter fra mål skjønte hun at det ville bli vanskelig.

– Jeg fikk syren noen hundre meter fra mål. Da kom det også noen skikkelig vindkast rett imot, forteller Grethe etter det hun beskriver som en god sportslig prestasjon.

Steinkjer-jenta fikk problemer med beina under en 3000 meter i sesongåpningen tidlig i mai. En stressreaksjon i leggen gjorde at hun ikke var i aktivitet på tre måneder.

– Dette var forstadiet til tretthetsbrudd, og jeg var tvunget til å droppe vårsesongen, forteller Grethe.

Hun var langt bak persen i det ene løpet hun gjorde tidlig i vår.

Grethe har nå trent regelmessig siden starten av august.

– Jeg har økt gradvis, og nå er jeg etter hvert kommet opp på et aktivitetsnivå som ligner mengden jeg lå på før skaden, sier Steinkjer-jenta.

Grethe presiserer at hun var tvunget til å ta pause før ferien.

– Nå er jeg imidlertid helt frisk, og ambisjonene foran neste sesong er store, understreker hun.

Grethe Tyldum er tilbake. Hun var strålende fornøyd med NM-bronse i sitt første løp på nesten et halvt år. Foto: HARALD ANDERSEN

Mye å forsvare

I fjor sommer vant Grethe junior-NM på 1500 meter. Hun ble også nummer to på 3000 under mesterskapet i Kristiansand.

– Det er mitt eneste NM-gull utendørs, sier Steinkjer-løperen som har en rekke førsteplasser fra nasjonale mesterskap innendørs.

Grethe var kvalifisert for årets U-23 EM i Tallin. Mesterskapet i Estland gikk selvsagt uten Steinkjer-jenta.

– Neste sesong er det dessverre ikke noen U-23 mesterskap, så vidt jeg vet, beklager hun.

Veldig nivåheving

Det har vært en eksplosiv utvikling på norsk mellomdistanseløping for kvinner denne sesongen. Spesielt har det dukket opp mange lovende ungjenter.

– Nivået er betydelig høyere enn i fjor, men det gir meg bare inspirasjon, understreker hun.

På U20-EM i sommer var det seks norske jenter i finalene på mellomdistansene. Ingrid Østgård fra Dalsbygda vant 1500 meter. Her var det tre norske i finalen. På 800 var det to.

Grethe sine 9.29 på 3000 meter, og 4.24,12 på favoritten 1500 ville vært nummer to og tre i Norge i U-23 klassen denne sommeren. 2.07,50 på 800 ville resultert i andreplass. I senior ville dette gitt plasseringer mellom ti og 15 denne sesongen.

– Jeg må perse meg i 2022 for å holde tritt med det beste. I U23-klassen blir det også tøffere neste sesong, fordi noen tar steget opp fra yngre junior, presiserer Steinkjer-jenta.

Grethe understreker at persene fra 2020-sesongen var bra.

– Tidene var gode den gang, men jeg hadde potensial til å løpe betydelig fortere på mine tre prioriterte distanser. Jeg hadde ikke fullklaff verken med felt, forhold eller dagsform på noen av de løpene, avslutter hun.