Sist helg var 27-åringen best i finske Muonio. Fredag var han best gjennom hele dagen i Valdres og slo landslagskollegene Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar på plassene bak.

– Jeg er imponert. Det ser bra ut. Det har vært strømlinjeformet en lang stund, og så får vi se. Han er blitt en god sprinter. Even tåler press og tør å prøve. Han opptrer allerede veldig erfarent, skrøt landslagstrener Arild Monsen.

Northug selv var også svært fornøyd med hvordan han taklet dagen. Uten Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes på plass, så var han en liten favoritt på forhånd.

Yngstebror Northug innfridde til gagns. Det var så definitivt verdenscuptakter over løpet hans.

– Jeg følte at jeg gjorde mye riktig i dag og gjorde som jeg hadde planlagt. Jeg la meg i front for å styre, og jeg skulle ikke gjøre det vanskelig for meg selv. Dette var hinsides bra, mente Northug.

Stolt

På stadion var både storebror Petter og pappa John stolte tilskuere. Even var stolt over seg selv også.

– Nasjonale seirer er ikke hverdagskost for meg.

Landslagstrener Monsen sier at Even Northug har tatt nye steg foran denne sesongen også. Han sier at han har hatt godt av å komme på landslag.

– Det har vært mye bra trening i de siste årene, men jeg føler at jeg har utnyttet det at jeg er kommet på landslag veldig bra. Jeg har virkelig fått matching og hevet meg. I stedet for at det har knust meg, har jeg klart å bruke det til å bli bedre. Det må også være målet.

– Er du blitt sterkere kort og godt?

– Ja, jeg er bedre trent. Jeg har fått bedre utholdenhet og står alle heatene.

Der oppe

– Hva tror du dette hadde holdt til i verdenscupen?

– Uten Valnes og Klæbo, så tipper jeg at jeg ville ha vært med og kjempet der oppe. Det er jeg ganske sikker på.

– I dag var det hinsides bra. Jeg er nok i mitt livs form, men føler også at jeg ikke har brent ut alt. Det kan bli noen gode skirenn i vinter.

I den første bakken var det Northug som hadde styringen i tet. Han beholdt den posisjonen og utklasset de andre på oppløpet. I mål var han 0,9 sekunder foran Taugbøl, mens Skar ble slått med 1,2 sekunder.

Det kan gå mot en vinter med en Northug som igjen preger toppen av resultatlistene.

– Det har vært noen år uten en på topp iallfall. Det var på tide, sa Northug.

Lørdag og søndag er det distanserenn.