I sommer åpnes splitter nye rasteplasser, servicebygg og to nye fergeleier langs Nasjonale turistveger. De kan du se fra Jæren i sør til Varanger i nord.

En av de aller mest spesielle er Oscarshaug på Sognefjellet. Der har det tidligere litt triste toalettet og rasteplassen fått helt ny drakt – bokstavelig talt.

En 16 tonns stor stålhette ble løftet på plass over bygget. Det ble sveiset fast og skal beskytte bygget mot vær og vind. Det behøves. Sognefjellet er svært værutsatt. Fjellovergangen stenges om vinteren og åpnes først på vårparten. Da kan en kjøre eller sykle over, og ofte se flere meter høye brøytekanter.

Oscarshaug har fått en ny «hette» for beskyttelse mot vær og vind. Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS står bak utformingen. Foto: Werner Harstad, Statens vegvesen
Det blir knapt villere enn veien over Sognefjellet. Den er alltid stengt om vinteren, så hvis en vil oppleve den, må det bli vår, sommer eller høst. Foto: Werner Harstad, Statens vegvesen

– En god mulighet til å se mer av Norge

Nasjonale turistveger så dagens lys for 20 år siden. Siden den gang er det bygget 150 attraksjoner langs turistveiene. 40 av dem med toaletter. Innen 2023 skal det bygges 40 nye attraksjoner. I sommer åpner altså seks nye stoppesteder.

Hvis kommende sommer blir ganske lik fjorårets, vil biltur være aktuelt for mange. Da vil de 18 strekningene by på mange spennende opplevelser underveis, mener Per-Arne Tuftin i Norsk reiseliv.

– Nordmenn var flinke til å finne frem til attraksjoner og spennende steder og hoteller i Norge i fjor. Og jeg tror nok mange vil planlegge godt for denne sommeren også, sier Tuftin.

Turistveiene binder sammen kultur og natur på en svært gode måte. Utsiktspunktene er verdt reisen alene. Det er en storartet mulighet for nordmenn til å se enda mer av landet, mener reiselivseksperten.

– Ofte kan vi henge oss opp i Helgelandskysten, Lofoten og fjordene på Vestlandet, men disse strekningene kan gi så mye over hele landet. Mange er ikke klar over at de finnes heller, men å legge opp reiseruten med stopp underveis på noen av stedene vil absolutt gi en helt ny opplevelse for mange nordmenn, sier Tuftin.

Refsnesstranda – Nasjonal turistveg Jæren

Hvor: Jæren

Tegnet av: Lien Øyen Arkitekter

Ferdig: Sommeren 2021

Like ved stranden på Jæren er det bygget nye toaletter og utedusj. Den grå metalliske bygningen ligger ved en ny sirkelformet parkeringsplass. Her kan det stå opp mot 40 biler. Bygget i aluminium reflekterer himmelen på sol- og regnværsdager. Det skinner opp.

Fra toalettbygget er det bygget en sti ned til sanddynene.

Dusj- og toalettanlegg på Refnesstranda på Jæren. Foto: Fredrik Fløgstad, Statens vegvesen

Ropeid – Nasjonal turistveg Ryfylke

Hvor: Ropeid i Suldal

Tegnet av: KAP Arkitekter

Ferdig: Sommeren 2021

En ny rasteplass ved fjorden på det gamle fergeleiet på Ropeid åpner til sommeren. Området ned mot sjøen ble slitt og ødelagt etter mange års fergeferdsel. Etter å ha stått ubrukt i noen år, repareres landskapet ned mot sjøen med såkalte betongmadrasser.

Rasteplassen får dessuten spesialdesignede krakker, bord, lykter og lamper som er laget av materiale fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke.

Ny rasteplass står klar på det gamle fergeleiet på Ropeid i Ryfylke. Foto: KAP Arkitekter
Sammen med servicebygget tegnet av Jensen og Skodvin arkitekter og som ble åpnet i 2005, blir Ropeid nå et fullverdig turistveistopp nede i vannkanten. Servicebygget er i dag åpent bibliotek i tillegg til ventehus. Foto: Per Kollstad, Statens vegvesen

Mortensnes /Ceavccageađgi – Nasjonal turistveg Varanger

Hvor: Varangerfjorden

Tegnet av: Landskapsarkitekt Inge Dahlman i Asplan Viak

Ferdig: Sommeren 2021

På Mortensnes i den indre delen av Varangerfjorden har det bodd folk i 10.000 år. Det betyr at området er ett av de mest særpregede kulturminneområdene i Skandinavia. På området ligger det et museum. Det er parkeringen og kulturstiene i landskapet som er oppgradert. Dessuten er det satt opp en skulptur i landskapet som skal vise landhevingen etter siste istid.

Stien opp til museumsbygget er oppgradert. Det samme er parkeringsplassen. Foto: Hugo Fagermo, nasjonaleturistveger.no
Offerstein ved Kulturminneområdet Ceavccageađgi. Foto: Bjarne Riesto, riesto.no Statens vegvesen

Moskenes – Nasjonal turistveg Lofoten

Hvor: Moskenes i Lofoten

Tegnet av: Vardehaugen Arkitekter AS

Ferdig: Juli 2021

Det er mye fergetrafikk mellom Moskenes og Bodø. Det er en av grunnene til at fergeleie blir oppgradert. Servicebygget har fem toaletter og en paviljong med panoramautsikt mot innseilingen. Bygningen har et stort blått tak som hviler på to betongkrybber og store glassflater. Det kan se ut som taket svever. Mange som besøker Lofoten begynner turen med en båttur over Vestfjorden før de legger ut på kjøretur langs E10 og den nasjonale turistveien.

Blått tak på det flotte ventehuset på fergekaien i Moksenes i Lofoten. Foto: Tonje Tjernet, Statens vegvesen

Roni Horns kunstinstallasjon – Nasjonal turistveg Havøysund

Hvor: Havøysund i Finnmark

Tegnet av: Kunster Roni Horn. Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS.

Når: Sommeren 2021

Det lille fiskeværet Havøysund ligger på 71° nord. Kjøreturen dit ut skal være ganske så spesiell der den går langs Nordishavet. Til sommeren åpnes en helt spesiell kunstinstallasjon i kystsamfunnet. Det er den amerikanske kunstneren Roni Horn som står bak verket. Hun er kjent for sine store glasskulpturer. Horn har latt seg inspirere av veien til Havøysund. Med sin midnattssol, nordlys og vintermørke.

Kunstverket er to glassobjekter som er omsluttet av et bygg som beskyttelse og er en del av helheten. Foto: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS