Hvilke land kan jeg reise til uten å sitte i karantene?

Du kan reise til Danmark, Island, Færøyene, Grønland og Finland uten å sitte i karantene. Det er kun Gotland som oppfyller kravene for karanteneløs reise til og fra Sverige.

For reise i Danmark stilles følgende krav: Reisen må vare i minimum seks dager. Tidligere måtte man overnatte utenfor København- og Frederiksberg-området. Det gjelder ikke lenger.

Kravet om seks dager gjelder ikke for gjennomreise.

Dette gjelder fra 15. juni og i 14 dager fremover. Det vil gjøres en ny vurderinger av reiserådene hver 14. dag. Om faren for smitten endrer seg i et land, kan reiserådet også endre seg.

Hva med Sverige?

Sverige oppfyller ikke kravene for lavt smittenivå ennå.

Kravene baserer seg på:

  1. Antall nye smittetilfeller de siste 14 dagene skal være mindre enn 20 pr. 100.000 innbyggere pr. uke

  2. Antall innleggelser på intensivavdeling de siste 14 dagene

  3. Andel positive prøver de siste 14 dagene skal være mindre enn 5 prosent

  4. Om alle med mistenkt covid-19, uavhengig av alvorlighetsgrad oppfordres til å bli testet

  5. Om det finnes systemer for smittesporing rundt bekreftede tilfeller

  6. Tilgjengelig informasjonsmateriale for dem som reiser

Unntaket er Gotland, der man kan reise til og fra området uten å sitte i karantene.

Hver 14. dag fra 15. juni vil smittenivået i landene vurderes. Dermed kan reiserådene endre seg deretter.

Når kan jeg reise til andre land i Europa uten å sitte i karantene når jeg kommer hjem?

Myndighetene vil gjøre nye vurderinger av reiserådene for øvrige land i Europa innen 20. juli.

Hva skjer om reiserådene endres mens jeg er på reise?

Da må du forholde deg til endringene. Om det for eksempel gjeninnføres krav til karantene for reisende i Danmark, må du i karantene når du kommer hjem.

NB! Disse endringene kan komme på kort varsel.

Hvor mange dager må man sitte i karantene?

Om du har besøkt land eller områder som ikke inngår i lettelsene, må du i karantene i ti dager.

For å besøke København må du tilbringe minst seks dager i Danmark og overnatte utenfor kommunen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Hvilke turister kan komme til Norge uten å sitte i karantene?

Alle turister fra Danmark, Finland, Færøyene, Grønland og Island kan reise til Norge uten å sitte i karantene. Dette gjelder også turister fra Gotland i Sverige.

Alle turister utenfor Norden risikerer å bli bortvist på grensen, med mindre de har en akseptert grunn for innreise, som arbeids- eller familieforhold.

EØS-borgere som har nær familie i Norge kan komme på besøk. Dette gjelder uavhengig av nasjonaliteten til familiemedlemmene i Norge. Men de besøkende er ikke unntatt fra karantenebestemmelsene.

Er alle flyplasser i Norge åpne?

Ja, alle flyplassene i Norge er åpne for trafikk.

Hvordan skal jeg oppføre meg på flyet for å minske sjansen for smitte?

De samme regler gjelder på fly som ellers: Hold avstand til andre så mye du klarer. Vær påpasselig med håndhygienen. Hold deg mest mulig på setet ditt. Ikke reis hvis du er syk, og unngå å hoste på andre.

Bør jeg reise med munnbind?

Det drives ulik praksis på dette. I dag krever SAS at man bruker munnbind på flyene, men det gjør ikke Norwegian. Sjekk med selskapet du skal reise med.

Man må ikke bruke munnbind på norske flyplasser, men flere utenlandske flyplasser krever dette. På danske flyplasser må du blant annet bruke munnbind fra og med 15. juni.

Da stiller de også krav til munnbindet, som må være kirurgisk type 2. Disse kan blant annet kjøpes på apoteker. Om du lander i Danmark uten munnbind må du kjøpe det på flyplassen.

Hjemmelagede munnbind eller designer-munnbind godkjennes ikke.

Du må vente litt lenger for å reise til Falasserna på Kreta uten å måtte i karantene ved hjemkomst. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Når kan man reise som normalt igjen ellers i verden?

Det offisielle reiserådet er å unngå fritidsreise som strengt tatt ikke er nødvendig. Reiserådet gjelder i første omgang til 20. august.

Innen 20. juli vil myndighetene undersøke om det kan gjøres unntak for reiserådene til flere land i Europa. For å slippe karantene ved inn- og utreise til et land, stilles det krav til kontroll på smitten i landet.

Myndighetene vurderer hvilke land man kan reise til hver 14. dag. Områder som er åpne, kan stenges og vice versa.

Husk at det fortsatt er mulig å reise hvor som helst, men du risikerer å bli satt i karantene ved ankomst. I verste fall kan du bli avvist og må returnere med en gang. Før du velger å dra bør du undersøke landets regler for innreise.

Om du velger å trosse reiserådet, dra til utlandet og trenger hjelp til å komme hjem, kan du ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet (UD).

PS: Det finnes fortsatt land UD fraråder å reise til.

Hvilke reiser er strengt tatt nødvendig?

UD har ingen definisjon på dette. Det er opp til hver enkelt å vurdere hva som er nødvendig.

Hvilke reiser gir krav til refusjon?

Om flyet kanselleres, har du valget mellom refusjon og ombooking. Refusjon skal betales i penger. Bonuspoeng eller tilgodelapp er en frivillig ordning. Om selskapet går konkurs, har bonuspoeng ingen verdi.

Om pakkereisen avlyses som følge av ekstraordinære omstendigheter, har du rett på all betaling tilbake.

Nordmenn kan nå besøkte Helsinki uten å sitte i karantene. Foto: Finland S-F / Shutterstock / NTB scanpix

Hvor lang tid må jeg vente på å få pengene mine tilbake?

Pakkereiser: Inntil tre måneder.

Hvis flyselskapet kansellerer en reise, skal flyselskapet etter regelverket refundere kunden innen syv dager fra man ber om refusjon.

Når det gjelder tilfeller der man avbestiller selv, bør flyselskapet eller hotellet tilbakebetale så fort som praktisk mulig etter at kunden har benyttet seg av sin avbestillingsrett.

De som har betalt med kredittkort, kan klage til banken sin hvis selger ikke svarer. Man bør da ha gitt selger et par uker på å behandle klagen man har sendt, før man kontakter banken sin.

Hva om jeg ikke kan bruke flyreisen på grunn av reiserådene? Får jeg pengene igjen?

Flyreiser kan ikke avbestilles med mindre du har avbestillingsforsikring eller billetten inkluderer avbestilling. Derfor må du ha is i magen og vente til kanselleringen kommer. Da kan du kreve pengene tilbake fra flyselskapet.

Er du usikker på om du har avbestillingsforsikring, ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.

Gjelder det en pakkereise som blir avlyst på grunn av UDs reiseråd, kan du avbestille gebyrfritt. Om du ikke vet om reisen blir noe av, må du vente på avklaring. Eventuelt kan du avbestille mot gebyr.

Kan arbeidsgiver kreve at jeg tar ut ferie?

Ja. Som regel skal arbeidstager avvikle ferien i løpet av ferieåret.

Unntaket er om du er nyansatt og ikke har hatt full lønnsinntekt året før. Arbeidsgiver kan da bare pålegge deg å ta ut antall feriedager som dekkes av fjorårets feriepenger.

Vær likevel oppmerksom på at hvis arbeidsplassen avvikler fellesferie eller stenger, må alle likevel ta ut ferie selv om de ikke har feriepenger fra fjoråret.

Kanskje man bør spare noe av ferien til korona er over? Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Hvordan overfører jeg ferie til neste år?

Hvis arbeidsgiver aksepterer det, kan du og arbeidsgiver avtale at du får overført maksimalt 12 dager av ferien til neste år.

Du kan lese mer om ferieavvikling her.

Kilder: UD, UDI, Arbeidstilsynet, Avinor, Københavns lufthavn, FHI og Forbrukerrådet.