I skrivende stund ser det ut til at årets sommer kommer til å tilbringes i Norge. Men fortvil ikke - det er mange fine steder å se her i landet. Reisepanelet vårt består av en svært bereist gjeng som har sett det meste av verden. Her er deres norske reiseanbefalinger for året:

1. Hovdsundet, Bodø

En snau halvtime nord for Bodø finner du et lite stykke gresk strandliv. Stien snor seg langs havet på sølvglinsende svaberg mot stranden Auvika. Så blir turen mer utfordrende. Ta noen luftige klyv over dype sprekker og et par klatretak på de bratteste partiene. Det er krevende nok for en halvannen times gåtur på rundt tre kilometer.

Belønningen åpenbarer seg på et høydedrag der du ser ut til øya Litlhovden. Den dobbeltsidige stranden som må være landets mest romantiske. En tynn stripe med kritthvit strand omringet av turkist havet på begge sider. Du kommer deg helt ned ved å klatre nedover gjennom kratt og over store buldrer.

Hovdsundet utenfor Bodø må ha en av Norges mest romantiske strender, mener vår reiseekspert Julie Luneborg. Foto: Julie Luneborg

De fleste tar det som en dagstur – men orker du å bære med deg telt (og nok vann), så er dette et nydelig sted å overnatte og se solen senke seg i Lofotveggen i horisonten.

Anbefalt av Julie Luneborg

2. Vikingveien i Vestfold

De fysiske minnene etter vikingene ligger som perler på en snor. Strekningen er seks mil lang. Man kan gå fra Mølen i sør til Borre i nord. Borrehaugene rommer etterlevningene etter vaskeekte vikinger og er et syn en aldri glemmer.

Kaupang var Norges aller første by da den ble grunnlagt cirka år 800. Funnene derfra studeres fortsatt.

– Jeg er utrolig fascinert av vikingene. De var jo en gjeng globetrottere med ekstrem utferds- og oppdagertrang. Jeg er nok ikke alene om å glede meg enormt til det nye vikingskipsmuseet står ferdig i 2025. I mellomtiden tar jeg gjerne Vikingveien i Vestfold, sier reisepanelets Vibeke Montero. Foto: Vibeke Montero

Barna vil elske de interaktive besøkssentrene «Vikingbyen Kaupang» og «Midgard vikingsenter». Flere spennende vikingminner finnes i Tønsberg og i Sandefjord. Der ble Gokstadskipet ble gravd ut i 1880.

– Det er litt typisk at utenlandske turister gisper begeistret over disse fortidsminnene, mens vi nordmenn durer forbi på E18 for å komme raskest mulig til hytta, sier Montero.

Anbefalt av Vibeke Montero

3. Gå pilegrimsleden til Trondheim

Klør det i beina etter mange måneder med karantene og hjemmekontor? Pilegrimsruten mellom Oslo og Nidarosdomen er 643 kilometer lang. Underveis opplever du nasjonalromantisk landskap. Du er garantert sjarmerende gjestehus og uforglemmelige menneskemøter.

Nasjonalromantikk på sitt beste, mener reisepanelets Axel Munthe-Kaas Hærland om pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Det høres kanskje ekstremt eller urealistisk ut. Turen tar tross alt en måneds tid. Men veien til Trondheim er overraskende overkommelig og tilrettelagt etter tusen år. Det værutsatte partiet over Dovrefjell kan oppleves som utfordrende. Den biten kan du ta med kollektivtransport.

Anbefalt av Axel Munthe-Kaas Hærland

Nasjonalromantikk på sitt beste, mener reisepanelets Axel Munthe-Kaas Hærland om pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
En vandretur på 643 km høres kanskje voldsomt ut, men det er fullt mulig å gå hele eller deler av den historiske ruten mellom Oslo og Trondheim på noen dager eller uker. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

4. Myken, Helgelandskysten, Nordland

32 kilometer fra fastlandet flyter det noen holmer og øyer helt ytterst i havgapet. En håndfull fastboende klamrer seg fast her om vinteren. Øya Myken ligger rett over polarsirkelen. Men knapt under mørketidshorisonten, slik at dagene farges i vinterpastell.

På øya Myken bor det folk året rundt. Med et flott fyr med overnattingsmuligheter, et lite destilleri, en koselig butikk + god mat rett fra havet, gjør øya til et must for reiseglade. Foto: Julie Luneborg

Lite folk og dagslys, det er likevel et aktivt øyliv året rundt. Noen putrer i kjeler som blir til arktisk whisky hos Myken Destilleri. Butikken er samlingspunktet for et par timers kaffeslabberas hver dag.

Når midnattssolen vender tilbake, gjør menneskene det likeså. Hytter og hus fylles av sommergjester. Hurtigbåtene kjører til og fra Bodø og Sandnessjøen. De får enkelt folk «ut til øyan».

Du kan overnatte på Myken fyr. Med 360 graders utsikt over fastlandets nordlandstinder og det endeløse havet.

Julie Luneborg har falt pladask for lille Myken langt ute i havgapet. Foto: Julie Luneborg

Sommeren er krabbefest i naustene. Kveite dras opp på stang rett utenfor i storhavet. Flere spisesteder serverer kulinariske krumspring rett fra matfatet en kortreist båttur unna. Sommerstid gjelder det å være tidlig ute med å bestille overnatting – men du besøker Myken best ved å oppleve øya utenom den hektiske fellesferien. Da får du både øy og øyfolket helt for deg selv.

Anbefalt av Julie Luneborg

5. Rolvsøya, Finnmark

Har du lyst på en unik naturopplevelse og et aldri så lite eventyr? Et besøk til Rolvsøya kan være midt i blinken. Øya ligger nord for Hammerfest og vest for Havøysund. Det finnes kun noen få kilometer bilvei. Et fabelaktig småkupert terreng. Dusinvis av kritthvite strender. Og enorme mengder storfisk i havet.

Hurtigbåten går bare tre-fire dager i uken, så det gjelder å planlegge turen. Det er kun et overnattingssted på hele øya, så book tidlig eller ta med båt eller telt. Den vesle butikken på øya har det du trenger.

Anbefalt av Gunnar Garfors

Rolvsøya er et lite eventyr å besøke, mener globetrotter Gunnar Garfors som har besøkt alle verdens land opptil flere ganger. – Som en bonus heter «hovedstaden» Gunnarnes. Jeg er selv født i Hammerfest og vokste opp i Havøysund, sier Garfors om et av hans reisetips. Foto: Allan Klo/Creative Commons

6. Oslo

– Å se Fjordbyen ta form har jeg gledet meg til lenge. Vippetangen fascinerer meg. Før det ble terminal for gods- og passasjertrafikk, og før fiskemottaket og kornsiloen kom på plass, lå det et steinhuggeri der. Her har straffanger meislet ut løvene som står utenfor Stortinget, sier Vibeke Montero.

– Jeg er vokst opp i Oslo og kan nesten ikke tro hvilken forvandling hovedstaden har gjennomgått de siste fem årene. Bekker graves frem. Urbant landbruk har brakt bier og blomster til hustakene. Strandområder oppgraderes og monumental arkitektur utvikles. Der det var containere og industri da jeg vokste opp, er det nå flytende badstuer og sandstrender, sier Vibeke Montero. Foto: Kristin Heger

I dag er Vippetangen totalt forvandlet. Den fantastiske mathallen «Vippa» har dukket opp. Der spiser du mat fra hele verden på varme sommerdager. Kinesiske dumplings, mexicanske cochinita pilbil eller en saftig vegetarburger – ja, takk! Anbefaler også et dypdykk i gatekunst på Tøyen. Aller helst på en lørdagstur i regi av Oslo Street Art Tours.

Anbefalt av Vibeke Montero

7. Andøya – Norges lengste hvite strand

Andøya kan skryte av å ha Norges lengste sammenhengende hvite sandstrand. Den flotte Bleikstranden ligger i bygda med samme navn. Herfra kan du gå toppturer og fotturer av forskjellig vanskelighetsgrad. Bleik camping tilbyr hytter og bobilplass. De låner også ut sykler om du vil utforske området på to hjul.

Norges lengste hvite sandstrand, Bleikstranden, finner du på Andøya. Den er ett av tipsene i årets reisepanel. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Det røde fyrtårnet på Andøya er verdt et besøk. Her er Linn Krogh Hansen sammen med hunden Tussler. Foto: Ørjan Krogh Hansen/Linns reiser

Andenes er øyas «by». Her finner du flere butikker, spisesteder, rorbuanlegg og museer. Glem heller ikke å ta turen bortom det store røde fyrtårnet. Et steinkast unna sentrum ligger Andøya Space Center. I bygget «Spaceship Aurora» blir du med på virtuelle romferder og lærer om nordlyset.

For å komme til Andøya, kan du fly direkte, kjøre via Vesterålen eller ta sommerfergen fra Senja.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen

På Andøya Space Center kan du blant annet lære om virtuelle romferder og nordlyset. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

8. En doven padletur på Vansjø

Vansjø er et folkekjært og familievennlig friluftseldorado i Østfold. Her finnes mer enn 50 øyer og 200 kilometer med strandlinje. Bruker du kano, kajakk, småbåt eller packraft, kan du starte eventyret allerede i Moss sentrum. Ta deg østover langs Mosseelva, videre under E6 og hele veien til Vansjøen.

Uansett sesong vil det alltids finne en vik, holme, øy eller strand som du kan nyte helt for deg selv. Dropper du teltet, finnes det gapahuker satt opp for publikum til gratis bruk. Et fiskekort vil være en god investering før et besøk til Vansjø. Husk også kikkert for å få øye på områdets tallrike fuglearter.

Anbefalt av Axel Munthe-Kaas Hærland

Vansjø er primært kjent som en sommerreisemål, men her er det gode muligheter for friluftsopplevelser året rundt. Tar du vannveien gir det ekstra krydder til tur. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

9. Kalvåg, Sunnfjord

På øya Frøya i Bremanger ligger den vesle bygda Kalvåg. Omringet av fjell med mange flotte stier og en spennende skjærgård. Takket være en tunnel og diverse broer er øya landfast. Men det går også hurtigbåt fra Florø og Måløy. Kalvåg er populær blant båtfolket, og du treffer alltid nye og spennende mennesker her.

Du trenger ikke egen båt å overnatte i. Det finnes diverse overnattingssteder der og et spa. Og sist men ikke minst selveste Knutholmen – en god restaurant og bar. Her får du fantastisk sjømat av et eminent vertskap!

Anbefalt av Gunnar Garfors

Fjelltur på Frøya en fin sommerdag. Globetrotter Gunnar Garfors gikk turen sammen med Torgeir Halvorsen, broren Øystein Garfors og Trond-Ole Hjorthaug. Foto: Gunnar Garfors

10. Vinterstemning på Røros

Bergstaden sør i Trøndelag er som tatt ut fra en romantisk film med evig vinter og julestemning.

Men Røros er mer enn gallerier, klingende kanefart og fakler. Vil du oppleve sørsamisk kultur og reinsdyrkjøring, ta turen til Eva Nordfjell. Hun og familien driver Rørosrein. Kun rundt 20 samiske familier lever av og med reindrift så langt sør i landet. Nordfjell har rundt ti tamme kjørebukker. De tar deg med på tur i slede, etterfulgt av besøk i koia med mat, fortellinger og underholdning.

Anbefalt av Linn Krogh Hansen

Linn Krogh Hansen i tett møte med reinsdyrene på Røros. Her har hun besøkt Eva Nordfjell som lever av reindriften. Foto: Linn Krogh Hansen/Linns reiser