Smittetrenden er nedadgående og vaksineringen er i gang. Det er lov å være håpefull for vinterferien. Slik er situasjonen akkurat nå.

1. Kan vi besøke besteforeldre eller familie et annet sted i landet?

Unødvendige reiser frarådes fremdeles.

– Det å reise for å besøke kjente, vil for mange oppleves som unødvendig. Men det kan være nødvendig å besøke noen som er syke eller døende, så her må man gjøre vurderinger selv, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Folkehelseinstituttet til oss.

Det er flere som begynner å tenke på vinterferien allerede, og håper de kan reise av gårde.

– De som har egen hytte, kan reise på den med egen familie. Og en kan delta i langrennssporet og på ski på andre måter. Men vi må huske å unngå mye sosial kontakt og helst møtes utendørs. Vær forsiktig med kontakt med andre innendørs, sier helsedirektøren.

Vinterferien avvikles fra slutten av februar, det vil si i uke 8 og 9. Oslo, Vestfold og Telemark, og Trøndelag er blant fylkene som er først ute. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

2. Er det greit å få besøk på hytta?

Når det nå åpnes for at en kan ha gjester igjen, så kan inntil fem personer komme på besøk om lokale og nasjonale smittevernregler kan overholdes. Det er i tillegg til husstanden. Men det understrekes fra FHI at totalt antall kontakter i løpet av en uke bør begrenses. Treff bør fortrinnsvis foregå utendørs. Da kan inntil 20 personer samles. Men alle rådene fordrer at smitteverntiltakene overholdes. Det betyr én meters avstand og god håndhygiene.

Helseminister Bent Høie (H) uttalte på mandagens pressekonferanse at det fortsatt ikke er tiden for å reise flere familier sammen på hyttetur, men at man godt kan ha besøk på hytta.

Besøk på hytta er greit så lenge du kan holde én meters avstand, presiserte Høie under mandagens pressekonferanse om koronatiltakene.

– Det er mange som nå har en bålpanne utenfor hyttene sine, og det er en fin mulighet til å bruke den, sa Høie.

Turistforeningen åpner fire betjente hytter i vinterferien. Alle må bestilles på forhånd. De fire hyttene er: Gjendesheim i Jotunheimen, Fondsbu i Jotunheimen (bildet), Sukuriset i Femundsmarka og Sota Sæter i Breheimen. Dessuten er Haukeliseter åpen. Foto: Olav Olsen

3. Vil skianlegg være åpne som normalt?

Skianleggene rundt om i landet er åpne. Flere steder kan det riktignok være noe reduserte åpningstider. Det blir langt færre folk til fjells denne sesongen enn normalt siden utenlandske turister uteblir.

– Nordmenn ligger nok lavt ennå, og vet at det er god plass til fjells og venter med å bestille. Vi må ta en uke om gangen, det er en krevende balansegang for denne bransjen, sier Camilla Sylling Clausen. Hun er daglig leder i foreningen Norske Alpin- og Fjelldestinasjoner. 210 alpinanlegg og åtte desinasjonsselskaper i fjellregionen er medlemmer.

Foreningen har i samarbeid med FHI og flere kommuneoverleger laget en smitteveileder for alpinanleggene og deres tilknyttede næringer som skiskoler, skiutleie og servering. Avstandskrav i skiheisene betyr blant annet et redusert antall gjester. Det er også for å unngå trengsel i heiskøen.

– En viktig ting å huske på, er at du må kjøpe dagskort før du reiser av sted. Forrige helg ble det for eksempel fullt på Norefjell. Så sjekk alltid anleggets hjemmeside før du reiser. Det bør du også gjøre om du har sesongkort, for å sjekke om det er kommet ny informasjon og regler, sier Clausen.

Daglig leder Camilla Sylling Clausen i foreningen Norske Alpin- og Fjelldestinasjoner Foto: Norsk Alpin- og Fjelldestinasjoner

4. Er det åpne tilbud, for eksempel restauranter og kafeer på skistedene?

Det vil variere fra sted til sted. Skjenkestoppen har påvirket svært mange og ført til permitteringer og nedstegning.

Tirsdag kveld ble skjenkestoppen opphevet på steder med mindre smitte. Det betyr stopp av servering ved midnatt. Gjester kan ikke slippes inn etter kl. 22.00. Alkoholservering vil kun skje i sammenheng med matservering.

Virke Reiseliv var kritiske til at den nasjonale skjenkestoppen ville bli videreført i områder med lav smitte. Nå er det opp til hver kommune å vurdere hvorvidt skjenkestoppen skal fortsette.

– Det er også ufattelig tøft for en presset reiselivsnæring at det fortsatt frarådes unødvendige reiser også internt i Norge. Særlig rammer reiserestriksjonene i eget land de som er midt i sin høysesong, som skidestinasjonene. Hotellene ved skidestinasjonene opplever nå en rekke avbestillinger, sier Astrid Bergmål. Hun er leder for Virke Reiseliv.

Bergmål håper at de fortsatt strenge tiltakene betyr at det kan slippes opp noe mer senere. Hun tror det er grunn til å være optimistiske for vinterferien.

– Smittetrenden ser ut til å være nedadgående, og vi er håpefulle hva gjelder muligheten til å reise i eget land når vi kommer til vinterferien.