Før kommunestyremøtet i Steinkjer onsdag har Senterpartiet, Venstre og uavhengige Morten Resve blitt enige om å fremme et eget forslag til budsjett for neste år.

Dette forslaget innebærer at Folla, Henning og Ogndal skole ikke legges ned, slik kommunedirektøren foreslo.

Den foreslåtte nedleggelsen av de 20 VTA-plassene er også flertallet mot.

For å få råd til sine tiltak vil de blant annet øke eiendomsskatten mot næring.

Gjør endringer på driftbudsjettet

Dette er endringene de foreslår at det gjøres fra kommunedirektørens forslag til budsjett:

Kommer med merknader

I sitt forslag til vedtak kommer de også med en rekke merknader og føringer:

1. Kommunestyret ønsker ikke å redusere antall VTA-plasser. Kommunestyret ber om en gjennomgang av om at det er områder VTA- eller VTO-plasser kan bidra til å redusere driftskostnader i kommunen.

2. Kommunestyret ønsker ikke å ta bort transporttilbudet mellom bolig og dagtilbudet for våre funksjonshemmede som er avhengige av dette tilbudet.

3. Skolene Henning, Ogndal og Folla legges ikke ned. Kommunestyret ber om en sak som vurderer kretsgrensene mellom Malm og Folla skole, for eksempel inkludert Vadaneset og opp til Follavatnet.

4. Samfunnshusene er viktige møteplasser i hele kommunen. Det legges ned svært mye frivillig og verdifullt arbeid i tilknytning til samfunnshusene og det er viktig at kommunen understøtter dette.

5. Kommunestyret vil redusere det foreslåtte omfanget av privatisering av kommunale veger.

6. Kommunestyret setter av kr 500.000,- pr år i 3 år til Vekst i vest, og legger til grunn at næringslivet i kommunedelen også bidrar tungt i prosjektet. Trøndelag fylkeskommune inviteres med.

7. Kommunestyret forutsetter at det som står igjen av omstillingsfondet for private barnehager overføres til utviklingsarbeidet «En god Steinkjerskole».

8. Det er generelt ikke ønskelig med eiendomsskatt, men både Steinkjer og Verran har hatt eiendomsskatt i flere år. Den nye kommunen er ved årsskiftet 2022-23 ferdig med overgangsordningen etter kommunesammenslåingen, og skal fra 2023 over på felles og harmonisert nivå. Ny taksering er gjennomført og promillesatsene skal harmoniseres. Steinkjer har i 2022 6 promille på næring/generelt og Verran 7 promille (maks). Kommunedirektørens budsjettforslag innebar ingen kronemessig endring på næring, og etter nytt takstgrunnlag medførte dette en nedgang i promille til 4,5. Eiendomsskattesaken viser en skatteinngang på kr 92 mill. mot kommunedirektørens budsjettforslag på kr 89,5 mill. Kommunestyret slutter seg til at noe av denne differansen avsettes til evt klagebehandling, jf eiendomsskattesaken, men ikke hele differansen. Kommunestyret fastholder kommunedirektørens forslag på bolig med 3,75 promille, men øker noe for næring, med 1 promille i 2023 til 5,5 promille og ytterligere med 0,5 promille i 2024-26, til 6 promille. Det gjøres en fornyet vurdering i 2023 for 2024-2027 når en er kjent med det endelige eiendomsskattetakstgrunnlaget, samt rente- og budsjettsituasjonen. Det er et mål åta ned eiendomsskatten.

9. Prosjektet «økt arbeidsinkludering» i samarbeid mellom AS Reko, NAV og kommunen har nettopp ansatt prosjektleder, og prosjektet og samarbeidet er under utvikling. Dette er en viktig oppfølging av inkluderingsstrategien og med mål om å få flere i arbeid. Kommunestyret ber kommunedirektøren om en aktiv oppfølging av dette arbeidet, hvor ikke minst Husbankens virkemidler må kobles til arbeidet. Det bes om en rapportering fra prosjektet i 1. kvartal til formannskapet.

10. Kommunestyret ber om en evaluering og vurdering av organisering og drift av den samlede eiendomsdrifta/eiendomsforvaltningen i Steinkjer kommune organisert under Steinkjerbygg KF. En sak om dette fremmes i 1. halvår. Det er viktig at den samlede drifta og økonomien for kommunen og Steinkjerbygg KF optimaliseres med fokus på tjenesteutvikling, kostnads- og driftseffektivitet. Kommunestyret vil i tillegg be Steinkjerbygg KF vurdere ytterligere salg av eiendom, både kontorbygg som er realisert og boligmasse.

11. Kommunestyret ber kommunedirektøren gjøre en vurdering av en etappevis utbetaling av egenkapitalen til Steinkjer kulturhus.

12. Kommunestyret ber kommunedirektøren, bl.a. som en del av den store endrings- og utviklingsprosessen innenfor helse og omsorg, søke å finne rom for å opprettholde inntaket av lærlinger fra 2024. For å sikre en bærekraftig helse og omsorgstjeneste gjøres det nå en vridning av oppgavedelingen og den systematiske tjenesteytingen, jf. Tørn-prosjektet. Helsefagarbeideren vil få en enda større og viktigere rolle i Steinkjer kommune framover.

13. Kommunestyret ønsker å redusere kostnadene til overliggere, og ber kommunedirektøren om løpende å søke muligheter for dette i egen organisasjon evt i samarbeid med Betania.

14. Verden og landet vårt er inne i en svært krevende tid. Dette får allerede store utslag for privatøkonomien til innbyggerne. Kommunedirektøren bes synliggjøre tilbudet og kvalitetssikre kapasiteten på gjeldsrådgivning/økonomisk veiledning.

15. Kommunestyret behandlet i sak 22/22 kommunalt basistilskudd til næringsdrivende fastleger, og forutsatte da en opptrapping av tilskuddet etter to år. Kommunestyret forutsatte videre at dette tilskuddet skal trappes ned i tråd med det staten måtte komme med av styrking av basistilskuddet. Kommunestyret forutsetter gjennom dette vedtaket at det kommunalt basistilskudd skal være likt for hele økonomiplanperioden.

16. Kommunestyret legger til grunn at NTE-utbyttet søkes økt og fortsatt prioriteres til å styrke nærings- og utviklingsarbeidet i kommunen. Kommunedirektøren bes legge fram sak om forvaltning av NTE-utbyttet/fondet, inkludert en vurdering av hvor stor andel som skal settes på bundet fond.

17. Enhet ernæring har stort fokus på å lage gode og næringsrike middager/menyer, og hvor matsikkerhet, kvalitet, miljø og ulike resepter/dietter er viktig å ivareta. Kommunestyret ber kommunedirektøren vektlegge en god dialog og kommunikasjon om hvordan dette best kan gjennomføres i samarbeid mellom hjemmetjenesten og frivilligheten når alle hjemmeboende i hele kommunen skal over på samme tilbud. Livsglede-konseptet ved sykeheimene og Steinkjer rehabilitering utvikles videre med stort fokus på ernæring, matglede, lukt, smak, baking og gode stunder sammen.

18. Kommunestyret ber kommunedirektøren rapportere status på handlingsprogram Klima og miljø, dvs handlingsdelen av kommunedelplan for Klima og miljø 2019-2022, i løpet av 1. halvår 2023. Kommunestyret ber kommunedirektøren søke på regjeringens Klimasatsmidler for å få realisert tiltak i handlingsdelen av kommunedelplan Klima- og miljø. Kommunestyret understreker betydningen av god framdrift på planprosessene som skal avklare arealer for industriprosjekter som er viktig for det grønne skiftet. Kommunestyret ber om at et klimabudsjett legges fram som en del av 2024-budsjettet.

19. Kommunestyret ber kommunedirektøren synliggjøre lokalsamfunnene og frivilligheten sitt kontaktpunkt i kommuneorganisasjonen. Tilsvarende ber kommunestyret kommunedirektøren klargjøre ledelsen av Steinkjer kulturhus og kulturkvartalet snarest da det er viktig med målrettet arbeid for å fylle kulturkvartalet med aktiviteter og opplevelser, - og derigjennom inntekter.

20. Kommunestyret ber om at det gis en månedlig tilbakemelding til formannskapet om utviklingen i økonomien.