Sist oppdatert:

Nå har delta-varianten av covid-19 blitt registrert i Inderøy, og ettersom man vet at bare én dose ikke gir immunitet mot denne, blir det ekstra viktig hvordan vaksineringen i Steinkjer skrider frem.

Denne uka ble det også meldt at en tredje dose kan bli nødvendig for én spesiell gruppe. Gollaug Belbo Ringseth kunne gi oss forklaringen på hvorfor.

Foto: STIG JAKOBSEN

Har passert 20.000

– Jeg så at dere hadde fått satt 19.662 doser per 2. juli. Hvor mange er dere oppe i ved slutten av denne uka?

– Massevaksineringen er i gang, og det ble satt 755 doser bare i går ettermiddag – kombinert første og andredoser. Har ikke helt nøyaktig tall for hånden, men vi har passert 20.000, i alle fall, sier hun.

– Er det slik at folk tester seg oftere i sommerperioden, hvor det er mange nye på gjennomfart?

– Verken oftere eller sjeldnere. Antall tester ligger rundt 180 – 210 per uke. Det har vært veldig stabilt de siste seks ukene, sier Gollaug.

Utbrudd i Holtålen og Orkland

– Hva er anbefalingen din til dem som fortsatt sitter og lurer på hvor de bør dra på ferie? Er det noen områder i landet en bør styre unna?

– Akkurat nå er det utbrudd i Holtålen og Orkland. Små utbrudd kan det komme overalt, så man må sette seg inn i hvordan smittesituasjonen er der man tenker å dra. Ellers må jeg bare be folk følge vanlige smittevernråd.

Gollaug ber folk sjekke smittesituasjonen for området man tenker å dra i ferien. Foto: STIG JAKOBSEN

Færre vaksinerte = større risiko for mutasjoner

– I Storbritannia har myndighetene plutselig kommet til konklusjonen at kampen mot viruset aldri helt kan vinnes, og at de derfor har åpnet opp likevel. Hvordan ser dere på dette?

– Jo flere vi får vaksinert, dess færre risikerer sykdom og død. Det er klart at i land der færre er vaksinert, er risikoen for nye mutasjoner større. Men det er kontinuerlig forskning på vaksine som treffer bedre. Vi har for eksempel langt færre alvorlige tilfeller nå, enn tidligere, sier hun

– Hvor mange bør være vaksinert før dere føler dere sikre på at det går bra?

– Vi vil helst vaksinere alle som vil bli vaksinert. Det fører til mindre belastning på sykehus og helsevesen.

– Det blir vel etter hvert et problem med dem som ikke vil vaksineres. Mener du man burde foreta seg noe med disse, for eksempel for å få større sikkerhet på festivaler?

– Det er jo en mulighet for festivaler å tilby hurtigtesting, og slippe inn bare hvis denne er tatt hvis mindre enn 24 timer før.

– Det har vært litt forsinkelser når det gjelder leveransen av Pfizer-vaksinen. Hvordan ser det bildet ut i øyeblikket?

– Det har ikke kommet flere forsinkelser, som vi har hørt om. Men det er fortsatt usikkerhet om hvor mange doser man får, fra uke til uke.

– Hvilke grupper er det dere i hovedsak vaksinerer neste uke?

– Vi fortsetter med gruppe 10 og 11, første dose. I tillegg blir det satt andre dosen for de eldste og risikogruppene på legekontorene, sier Belbo Ringseth

– Jeg leste i VG at man nå hadde bestemt seg for å gi tre doser til en del folk i risikogruppen. Hvorfor det? Jeg trodde da at to doser ga fullstendig immunitet.

– De som har nedsatt immunforsvar, vil ikke greie å bygge like sterk immunitet som er nødvendig. Derfor trenger de en tredje dose. Dette er ikke noe normalt friske trenger å tenke på foreløpig. Med mindre det kommer nye mutanter.

Publisert: Sist oppdatert: