Det opplyser bedriften i en pressemelding. Nortura-styret kaller i pressemeldingen vedtaket en «framtidsrettet omstilling for å styrke konkurransekraft og øke bondeinntekten».

Konsernstyret vedtok mandag å investere nærmere en halv milliard i en oppgradering og utvidelse av anlegget for skjæring av gris i Tønsberg. Det betyr at skjæreaktiviteten i Steinkjer og på Forus gradvis vil trappes ned etter at fabrikken i Tønsberg står ferdig, etter planen sommeren 2023. Det oppgraderte anlegget i Tønsberg er anslått å bedre lønnsomheten for Nortura med 125 millioner kroner årlig.

Slakterivirksomheten består

Vedtaket fra konsernstyret er dermed i tråd med innstillingen fra konsernsjefen som ble lagt frem for to uker siden.

Til tross for dette vedtaket, vil Nortura fortsatt investere og satse i Midt-Norge i årene som kommer, hevder de. Nortura har over tid vært i dialog med politisk og administrativ ledelse i kommunen angående alternativ bruk av skjærehallen ved Nortura Steinkjer.

– Dette vedtaket påvirker ikke slakteriet og ingen bønder trenger å legge ned som følge av tiltaket. Tvert om, dette vil styrke økonomien til bønder i Midt-Norge, hevder Nortura-styreleder Trine Hasvang Vaag i pressemeldingen.

Nortura har de siste årene investert betydelig i slakteriet, en satsing som blir videreført og forsterket i årene som kommer, ifølge pressemeldingen.

– Vedtaket påvirker deler av aktiviteten på Nortura Steinkjer, men det åpner også muligheter for å lete etter alternativ verdiskaping og arbeidsplasser. Vi har hatt en konstruktiv dialog med politikerne i kommunen og ser fram til å utforske muligheter for alternativ verdiskaping sammen med trønderske entreprenører, lokalt næringsliv og folkevalgte, sier Hasvang Vaag.

– Forstår at dette er krevende for de som blir berørt

Vedtaket innebærer omstilling for ansatte ved anleggene i Steinkjer og på Forus. Samlet vil 147 årsverk vil bli berørt ved de to fabrikkene, 79 av de ansatte ved skjærelinja i Steinkjer vil bli satt i omstilling. I Tønsberg vil bemanningen økes med rundt 70 årsverk.

– Vi forstår at dette er krevende for de som blir berørt, men de politiske og kommersielle rammevilkårene gir oss ingen andre alternativer. Ansatte får en omstillingstid på nesten to år, og vi har god tro på å finne gode løsninger slik at flest mulig skal finne seg nytt arbeid i eller utenfor Nortura, sier Hasvang Vaag.

Erfaringer fra tidligere omstillinger i konsernet viser at ni av ti medarbeidere finner seg nytt arbeid i løpet av omstillingsperioden, hevder de.

– Økonomisk og klimamessig gevinst

Vedtaket vil ifølge Nortura redusere behovet for lastebiltransporter mellom slakterier og foredlingsanlegg betydelig. Tiltaket betyr færre mellomtransporter mellom våre anlegg, og reduserer lastebiltrafikken med 660 000 kilometer per år, tilsvarende 690 tonn redusert Co2-utslipp i året.

– Allerede i dag kjører vi nesten all gris fra Steinkjer til forskjellige foredlingsfabrikker andre steder i Norge. Når vi samler skjæring og videreforedling til samme fabrikk reduseres transporter mellom våre fabrikker med over en halv millioner kilometer per år. Det gir både en økonomisk og klimamessig gevinst», sier Hasvang Vaag.

– Alternativet til dette tiltaket vil være alvorlig

Nortura hevder omfattende endringer i politiske og markedsmessige rammevilkår gjennom flere år er grunnen til at de gjennomfører en stor omlegging av industristrukturen for rødt kjøtt i Norge.

– Alternativet til dette tiltaket vil være alvorlig både for bønder og ansatte i Nortura. Akkorden i markedet har blitt dramatisk hardere de siste årene, først og fremst for eierne våre, men også for Nortura. Vi er glade for at den nye Regjeringen anerkjenner utfordringene, men den negative utviklingen i våre rammevilkår har fått pågått for lenge.  Vi må gjøre noe med virkemidlene vi har råderett over for å sikre et konkurransedyktig Nortura som tjener bonden og norsk jordbruk på en framtidsrettet måte, sier Hasvang Vaag.