– Jeg kan bekrefte at Joralf Gjerstad er død, sier ordfører Arnt Einar Bardal (Sp) i Snåsa til Adresseavisen. Snåsa kommune går ut med informasjonen i samråd med familien.

Gjerstad ble født 11. april 1926 i Snåsa i Nord-Trøndelag. Han ble 95 år gammel. Han er kjent som «Snåsamannen», eller som «Snåsakallen» («Snåsakaill’n»).

Han var gift med Signe Marie Gjerstad fra 1954 frem til hun døde i 2017. De to fikk tre barn sammen.

– Satte Snåsa på kartet

– Joralf har vært en veldig stor person. Han er den som desidert har satt Snåsa mest på kartet. Han har vært et medmenneske for veldig mange, også for de mange titusener som har fått hjelp til et bedre liv fra ham, sier Bardal.

– Uansett hvor jeg ferdes hen, også i utlandet, har folk hørt om Snåsamannen. Det kan hende han har betydd mer enn vi vet for Snåsa, sier ordføreren.

Gjerstad ble for alvor kjent for omverden da Ingar Sletten Kolloen ga ut boka Snåsamannen i 2008. Siden er det både laget film og tv-dokumentarer om Gjerstad og hans påstått synske evner og varme, helbredende hender. Gjerstad har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Han har drevet virke som helbreder i over 70 år. Om lag 50 000 mennesker skal opp gjennom årene ha tatt kontakt med ham for helbredelse og hjelp, enten over telefon eller ved direkte konsultasjon, skriver Store Norske Leksikon.

Startet opp hjelpefond

Gjerstad har også vært med på å gi et bedre aktivitetstilbud til funksjonshemmede i tidligere Nord-Trøndelag.

Erik Sakshaug fra Steinkjer har hatt et nært bånd med Joralf Gjerstad de siste 25 årene. Da datteren hans Marthe, som er født med Downs syndrom, slet med en del andre plager, tok Sakshaug med seg henne til mannen med de varme hendene.

– Gjennom hele sitt liv har Joralf hatt en forkjærlighet og omsorg for funksjonshemmede. Etter vårt møte den gangen, ringte han meg en søndags kveld med et ønske om å hjelpe den gruppen mennesker som han ikke kunne hjelpe på sin måte, forteller Sakshaug.

Marthe Lystad Sakshaug og Joralf Gjerstad har hatt et nært forhold siden hun var ung. Foto: Privat

Dette ble starten på «Marthe og Joralfs hjelpefond», som siden 2001 har gitt midler til lag og organisasjoner som arrangerer friluftsarrangement for funksjonshemmede i tidligere Nord-Trøndelag.

Sakshaug forteller at Gjerstad har betydd mye for ham og hans familie, og spesielt datteren. De har hatt et nært forhold opp gjennom årene, og han kommer til å savne de gode samtalene.

- Han var en klok, opplyst mann med en sterk gjennomføringskraft. Joralf etterlater seg veldig sterke og dype spor, og gjennom de 95 årene han levde, har han hjulpet utrolig mange folk, som sitter igjen med en stor takknemlighet.

- Jobbet som klokker

Gjerstad, som også har vært lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, har også gitt ut flere bøker selv, både selvbiografier og lokalhistoriske bøker. Gjerstad, som har bekjent et kristent livssyn, jobbet også som klokker i Snåsa kirke i 17 år.

Adresseavisen møtte Joralf Gjerstad i 2016. Da snakket han om livet og det han hadde fått opplevd så langt.

– Det er det som har gitt meg styrke i livet, at jeg fikk disse evnene og fikk møte så mye folk, sa han den gang.

Joralf Gjerstad ble kjent for å ha hjulpet mange mennesker i løpet av livet sitt. Foto: TERJE VISNES