Steinkjer Røde Kors skal nemlig markere den med tilstedeværelse i Rismelen. Her kan du komme og prøve deg på HLR mellom klokka 12 og 14, opplyser de i en pressemelding.

– Målet er å øke oppmerksomheten på å kunne utføre hjerte- og lungeredning (HLR) og å bruke en hjertestarter, forteller Linda Evenset i Steinkjer Røde Kors i pressemeldingen.

– Vi ønsker å nå alle i Steinkjer

Dersom en person med hjertestans skal overleve er det en forutsetning at de i nærheten raskt setter i gang med førstehjelp.

– Ved å være tilstede og snakke med folk ønsker vi å øke folk sin vilje og kompetanse til å bidra til at flere liv kan reddes, sier Evenset.

Kunnskap om livreddende førstehjelp med bruk av hjertestarter markeres 16. oktober hvert år. Hjertestarterdagen er et europeisk initiativ, som etter hvert har utviklet seg til å bli et globalt konsept.

– Vi ønsker å nå alle i Steinkjer som ønsker å lære mer om hjertestans og bruk av hjertestarter, sier Evenset.

– Førstehjelp virker!

Alle norske helseforetak med ambulansetjeneste rapporterer data om hjertestans utenfor sykehus til Norsk Hjertestansregister (Hjertestansregisteret). Årsrapporten til Hjertestansregisteret viser at det i 2020 var 4213 hjertestans utenfor sykehus i Norge. De viktigste tallene viser:

  • I 86% av tilfellene ble det utført HLR av på stedet før ambulansen kom frem.

  • Av de pasientene som ambulansepersonell startet behandling på var det 27% som fikk tilbake egen hjerterytme.

  • 21% som overlevde 24 timer etter hendelsen

  • 14% som overlevde mer enn 30 dager.

  • 18 pasienter hadde fått støt av en hjertestarter før ambulansen kom frem. Alle disse overlevde mer enn 30 dager.

– Trøndere er best i landet på livreddende førstehjelp

Ifølge pressemeldingen fra Røde Kors er Norge i verdenstoppen når det gjelder førstehjelpskompetansen blant folk flest. Viljen til å yte førstehjelp er også enestående, men det er all grunn til å lære seg god hjerte- og lungeredning.

– Det er ikke alltid at ambulansen er like rundt hjørnet, og da er det de som er i nærheten som må stabilisere mens man venter.

De oppdaterte tallene viser at den gode trenden i Midt Norge fortsetter. I 89% av tilfellene setter trønderne i gang HLR før ambulansen kommer på stedet. I Helse Vest er det omtrent 80%.

– Vi er best i landet på livreddende førstehjelp. Så det ikke bare på fotballbanen vi slår bergenserne, smiler Evenset.

– Men selv om mange setter i gang, så er det lurt å trene og holde den livreddende kunnskapen vedlike. Derfor håper vi at mange vil hilse på oss under Hjertestarterdagen kommende lørdag.