Når Steinkjer24 går inn i samlingsrommet til brannfolket på Helse og beredskapshuset aner ikke Rønne hva som snart vil skje.

Han fikk beskjed fra gamle kolleger å møte opp på brannstasjonen, slik at de kunne snakke om donasjon av utstyr.

– Odd Steinar Rønne, jeg er her i dag for å dele ut prisen Steinkjers hverdagshelt 2022, sier sjefredaktør Lorns Bjerkan.

Brannmennene som sitter rundt bordet reiser seg. De er tydelig rørte.

Og hovedpersonen er åpenbart svært beveget.

Bare minutter tidligere satt Odd Steinar Rønne rundt lunsjbordet med gamle kolleger. Foto: Leif Arne Holme

En bekreftelse

Som prisvinner får Rønne overrakt blomster, to billetter til Steinkjerfestivalen og en diplom laget for anledningen av Robert Øfsti.

– Jeg var i Trondheim for en ukes tid siden og fikk en pris og synes det var svært. Men det er klart jeg er jo steinkjergutt. Jeg er født og oppvokst på Steinkjer. At Steinkjers innbyggere setter pris på den nasjonale galskapen vi holder på med, det synes jeg er svært, sier Rønne om prisen.

Han påpeker at prisen en bekreftelse på at det de holder på med, blir lagt merke til.

Og motivasjonen til organisasjonen er et resultat av det de leverer.

– Det vi leverer berger liv daglig i Ukraina. Man får ganske klar dokumentasjon på det, med daglige tilbakemeldinger.

Han forklarer at det lille man ser i media, oppe i lille Trøndelag, er en veldig liten del av realiteten som skjer daglig.

Odd Steinar Rønne står på døgnet rundt for å få redningsutstyr til Ukraina. Foto: Leif Arne Holme

Redd for familien og bekjentskap

– Du har jo familie fra Ukraina. Hvordan er det å være tett på noen som har landet sitt i krig?

– Det er spesielt. Jeg har vært såpass mye i Ukraina og har såpass mye bekjentskap borte der. Klart at enkelte dager oppnår vi ikke kontakt med dem på grunn av strømbrudd og annet, sier han og legger til:

– Vi lever jo med et stressnivå, selvfølgelig familiært.

Så Rønne distanserer seg fra det med å jobbe med organisasjonen.

– Vi føler vi bidrar. Og ikke bare føler vi. Vi bidrar veldig, vi gjør det.

– Kjenner du på redsel?

– Vi er ikke fysisk redd når vi er der. Men jeg er redd for familien og bekjentskap. For det skytes jo raketter og missiler hele tiden, forteller Rønne og legger til:

– Det er faktisk bare tilfeldig hvem som blir rammet.

Odd Steinar Rønne ble lurt av tidligere kolleger da Steinkjer24 skulle dele ut prisen som Steinkjers hverdagshelt 2022. Foto: Leif Arne Holme

Neste tur

– Vi kjører 10. februar klokken 06.00. Da samler oss alltid med oppstart bak her, sier Rønne og peker mot brannvesenet sin parkeringsplass bak Helse- og beredskapshuset.

Den morgenen vil to trailere full av utstyr kjøre ned til Ukraina. Og per i dag har de 21 brannbiler som skal nedover.

Dessuten driver Rønne å forhandler om ambulanser. Går avtalen i boks, vil det i kolonnen bli med åtte til ti ambulanser.

– Det er den absolutt største kolonnen vi noen gang kjører med. Da har vi kjøretøy helt fra Vadsø, Kirkenes, Bastøy og Sortland.

Etter at arbeidet har blitt mer landskjent, ryr det på av tilbud med kjøretøy.

– Også takket være Håvard, sier Rønne og ser på sin gamle kollega, Håvard Bye som er brannsjef i Brannvesenet Midt IKS .

– Med den kommunikasjonen han har opp imot brannsjefer i hele Norge. Det har bidratt mye. Jeg har fått bra drahjelp ja, sier han ydmykt.

Rønne fikk gode ord fra ordfører Anne Berit Lein. Foto: Leif Arne Holme

Rører oss

– Med den spesielle tida vi er i, var det en som var i en særklasse. Vi alle har lyst til å være med å bidra, fordi vi forstår det er så ekstremt for alle. Men noen gjør mer, enn hva man kan forvente. Og det du og dere har gjort, det rører oss, sier ordfører Anne Berit Lein.

Hun er med på prisutdelingen og snakker varmt om Rønne og hans arbeid.

– Dette gjør en stor forskjell for mange. Og at vi har slike hverdagshelter som deg, som tar sånn initiativ fra Steinkjer, det er så godt å se.

Lein trekker fram at hun kjenner på at Steinkjers innbyggere ønsker å bidra.

– Vi har bosatt 185 mennesker fra Ukraina i 2022. Vi skal bosette 200. Vi trenger flere boliger, vi trenger mer klær og utstyr, for vi ønsker å hjelpe til, sier Lein og ser mot Rønne:

– Men du er spydspissen.

Odd Steinar Rønne blir her hedret som Steinkjers hverdagshelt 2022. Her er han sammen med brannsjef Håvard Bye, Odd Harald Austli, Arnstein Kveldstad, Trond Marius Fornes, Aleksander Kvam, Rolf Åge Sætermo og ordfører Anne Berit Lein. Foto: Leif Arne Holme
Anne Berit Lein overrakte Rønne blomster på vegne av Steinkjer kommune. Foto: Leif Arne Holme

Her er saker om de andre kandidatene: