Forskningsleder Thomas von Brasch har rentetoppen i sikte, men understreker at husholdningene likevel ikke er på vei over kneika. Foto: Emilie Holtet / NTB

Renta når toppen om to uker når Norges Bank trolig kunngjør den siste økningen i denne omgang, tror Statistisk sentralbyrå. Men mange vil fortsatt ha det tøft.

– Rentetoppen er nær. Styringsrenta kommer mest sannsynlig til å bli satt opp med 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent i september. Der vil den ligge ut året og mesteparten av neste år, sier forskningsleder Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NTB.

Ifølge de ferske prognosene som kom fredag morgen, er det likevel liten grunn til å senke skuldrene for husholdningenes del allerede nå. Folk flest kommer til å være under en rentebelastning vi ikke har sett maken til siden starten på 1990-tallet.

– Selv om prognosene indikerer at rentetoppen er nær, er vi ikke helt over kneika. Rentebelastningen til husholdningene ventes å øke. Vi skal helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å se et like høyt nivå som det vi venter til neste år, sier von Brasch.

Riktignok vil vi ikke se tosifrede rentesatser på boliglån framover – blant annet fordi gjeldsbelastningen er mye større nå, noe som betyr at renteøkningene biter hardere, mener von Brasch.

Prognoserapporten som ble presentert fredag formiddag, er årets tredje og viser blant annet at SSB har måttet jekke opp sine anslag for renteutviklingen flere ganger. I mars anslo SSB at rentetoppen ville være nådd på 3,25 prosent, mens anslaget ble oppjustert til 3,75 i juni.

Hovedårsaken er at prisveksten har holdt seg høyt mye lenger enn forskerne så for seg ved inngangen til året.

Prisveksten på vei ned

Hovedbildet nå er at det er god aktivitet i norsk økonomi. Mange har jobb, og arbeidsledigheten er lav. Mange har imidlertid fått redusert kjøpekraft som følge av stadig økende priser.

– Men de forholdene som har vært med på å løfte prisveksten her hjemme, er i ferd med å snu. Energiprisene har falt, og internasjonalt ser det ut til at inflasjonstoppen er nådd og prisveksten på vei ned. I tillegg har kronesvekkelsen stanset og er i ferd med å snu, sier von Brasch.

Neste år kommer inflasjonen til å falle ytterligere fra anslagsvis 5,8 prosent i år til 4 prosent neste år. Årsveksten i den underliggende inflasjonen ventes å falle til rundt 3 prosent ved utgangen av 2024.

– Det er spesielt fallende energipriser som nå bidrar til å trekke inflasjonen ned. Uten ytterligere svekkelse av krona og med relativt raskt fallende internasjonal prisvekst og lavere energipriser også for næringslivet, vil den underliggende inflasjonen etter hvert komme ned, sier forskningslederen.

Han presiserer overfor NTB at «det er veldig vanskelig å forutsi hvor krona går», og at det vil legge press på inflasjonen hvis krona skulle falle på nytt.

Mer å rutte med neste år

Årslønnsveksten som helhet vil bli 5,5 prosent i år. Med en ventet inflasjon på rundt 5,8 prosent innebærer det en svak nedgang i reallønna – eller kjøpekraften.

Den regnes som differansen mellom prisvekst og lønnsvekst. Er prisveksten høyere enn lønnsveksten, betyr det at du reelt sett får svakere kjøpekraft – selv om årets lønnsoppgjør var det romsligste siden før finanskrisen.

– Hvis dette anslaget slår til, vil det samlet sett ikke ha vært reallønnsvekst i Norge siden 2015. Framover mot 2026 venter vi at inflasjonen avtar og at reallønnsveksten tar seg opp mot knappe 2 prosent i 2026, sier Thomas von Brasch.

Med en prisvekst på 4 prosent neste år og en anslått lønnsvekst på 5,1 prosent, tilsier det en økning i reallønna på 1,1 prosent allerede neste år. SSB venter ytterligere økning i reallønnsveksten i 2025.

Høye og økende renter kombinert med svake vektutsikter internasjonalt og lavere etterspørsel i mange næringer vil dempe presset i arbeidsmarkedet, spesielt i bygg og anlegg.

Spår kraftig boligfall

Høy rentebelastning og svekket kjøpekraft vil i en overgangsperiode legge en merkbar demper på husholdningenes forbruk og på utviklingen i boligmarkedet. Riktignok vil redusert boligbygging føre til at boligprisene ikke kommer til å falle like mye som de ville gjort i en antatt normalsituasjon. Men von Brasch varsler like fullt «et markant fall i realboligprisene».

Realboligprisene får du når du justerer for den underliggende inflasjonen.

– Vi ser et sammensatt bilde av norsk økonomi, men hovedbudskapet er at det er god aktivitet i økonomien og at noe av presset etter hvert vil lettes litt. Da vil arbeidsledigheten komme opp på et mer normalt nivå, og at veksten i bruttonasjonalprodukt vil holde seg på det vi mener er trendvekst, sier von Brasch.

Trendvekst betydelig konjunkturnøytralt. Når BNP-veksten er høyere eller lavere enn veksten i trenden, har vi en periode med henholdsvis konjunkturoppgang og -nedgang.

Siste innlegg

Har du tips, innspill eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Tips oss
Tone Midtgård

Åtte kjøretøy fikk bruksforbud etter kontroll i Steinkjer

Torsdag morgen mellom klokken 06.30 og 10.30 hadde Statens vegvesen trafikkontroll på Sneppen i Steinkjer.

Her ble fire tunge og 34 lette kjøretøy kontrollert.

Åtte av kjøretøyene fikk bruksforbud fordi de tidligere hadde blitt begjært avregistrert. Dette var grunnet manglende EU-kontroll, manglende forsikring, eller fordi de ikke var omregistrert.

Fire førere fikk gebyr for å kjøre uten bilbelte.

Det ble skrevet ut sju tekniske mangellapper fordelt på lys, dekk og bremsefeil, mens to førere måtte sikre lasten sin bedre før de fikk kjøre videre.

Birger Ringseth

Skal ha slått etter ungdommer i sentrum

Klokka 12.11 onsdag fikk politiet melding fra Steinkjer stasjon om ei dame i 30-årene som har slått etter noen ungdommer og fremstår beruset.

– En patrulje ble sendt og fikk kontroll på dama etter kort tid. Hun fremstår beruset, opplyser politioverbetjent Morten Mørkved i politiet.

Saken ble ordnet uten anmeldelse.

– Patruljen bistår slik at hun kommer seg hjem med en buss, og ungdommene tar en annen buss, sier Mørkved.

NTB

Brødrene Northug påmeldt til NM

Petter (til venstre) og Even Northug under trening før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i november 2023. Foto: Geir Olsen / NTB. Foto: Foto: Geir Olsen / NTB.

Petter Northug (38) og Even Northug (28) er på startlisten til lagsprinten i NM i langrenn i Lillehammer torsdag.

Det melder VG.

Brødrene, som går for Strindheim IL, er påmeldt i en konkurranse der flere andre sterke løpere også har meldt sin ankomst.

Blant annet er Johannes Høsflot Klæbo og Didrik Tønseth påmeldt for Byåsen IL.

NM del to 2024 fortsetter fredag med 5 km klassisk for kvinner og 10 km klassisk for menn.

Lørdag er det tremil for kvinner i fri teknikk på programmet, mens mennene skal gå femmil.

Even Hvalen Thodesen

Bekymret innbygger ringte politiet – observerte barn på isen

Politet fikk mandag kveld en bekymringsmelding fra en person i Steinkjer sentrum.

– Vedkommende hadde observert barn på isen, på holmen ved Steinkjerbrua, sier etterforskningsleder Kjetil Mollan i politiet.

Politiet sendte en patrulje for å undersøke saken, men fikk ikke kunne ikke se noen barn i området.

Even Hvalen Thodesen

Reagerte på bilist i Inderøy: – Livsfarlig kjøring

Politiet fikk i 09-tiden tirsdag morgen melding om en bilist på fylkesvei 755 i retning mot Røra.

– Bilisten drev med livsfarlig kjøring, ifølge melder. Skal ha kjørt anslagsvis 90 km/t forbi både fotgjengerfelt og veiarbeid, sier etterforskningsleder Kjetil Mollan i politiet.

Politiet har varslet UP om bilisten, som foreløpig ikke skal være fanget opp.

Lorns Bjerkan

UP hadde to kontroller i Steinkjer

Torsdag gjennomførte utrykningspolitiet to kontroller i Steinkjer.

  • Klokka 9 til 10.10 hadde de en ruskontroll ved Midjo i Ogndalsvegen. Her ble 85 kontrollert. Det var ingen utslag.

  • Klokka 12.30 til 15 hadde de en fartskontroll i en 80-sone i Kvarvingdalen i Beitstad. Her ble det skrevet syv forenklede forelegg. 106 kilometer i timen var høyeste hastighet.

Vilde Strømmen-Hovig

Politiet fikk melding om kjærestekrangel

Politiet fikk melding tirsdag kveld klokken 20.37 om at et kjærestepar kranglet.

Det forteller etterforskningsleder i politiet, Kjetil Mollan.

Krangelen omhandlet en hund.

– Melderen ringte og sa at vedkommende hadde dratt og latt hunden være igjen, så det var ingen sak for oss, sier Mollan.

Vilde Strømmen-Hovig

Råkjøring på skytterbanen

Klokken 22.00 tirsdag kveld fikk politiet melding om råkjøring oppe på skytterbanen på Lerkehaug.

- Det var biler som holdte på og bråket, sier etterforskningsleder i politiet, Kjetil Mollan.

Politiet kjørte opp til området, men fikk ikke fanget opp de aktuelle bilene.

Vilde Strømmen-Hovig

Skadeverk på skole i Steinkjer

Rundt klokken 10.00 onsdag morgen fikk politiet telefon fra rektor ved Steinkjer barneskole om at det har vært skadeverk på skolens område.

– Det har vært noen som har tagget med spritturs, forteller etterforskningsleder i politiet Kjetil Mollan.

Videre forteller han at det blir fulgt opp av både skolen og politiet.

NTB

Denne uken kommer skattemeldingen

– Husk at det er ditt ansvar å sjekke, advarer Skattebetalerforeningen.

Dersom man ikke åpner skattemeldingen før fristen går ut, tar Skatteetaten for gitt at opplysningene stemmer.

– Det er viktig at skattemeldingen åpnes og kontrolleres. I fjor var over en halv million digitale skattemeldinger uåpnet bare dager før innleveringsfristen, noe som er særdeles ufornuftig, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

Birger Ringseth

Tunnelstrekning åpnet igjen i Steinkjer

Holmviktunnelen - Strømnestunnelen på fylkesvei 17 var stengt noen timer mandag. Foto: Statens vegvesen

Strekningen Holmviktunnelen - Strømnestunnelen på fylkesvei 17 i Steinkjer ble mandag meldt stengt fra klokka 11:46 på grunn av vegarbeid.

Det var Statens vegvesen som meldte dette på sine nettsider.

Beregnet sluttid for vegarbeidet var satt til klokka 15:46.

Like før 15.30 var veien åpnet igjen, ifølge vegvesenets nettsider.

Birger Ringseth

Kom over brun og svart hund i Stod

Politiet fikk søndag melding fra en person i Stod som har som kom over en hund.

- Det er en brun og svart finsk støver. Den hadde halsbånd, men ingen merking, opplyser politioverbetjent Kjetil Mollan.

Even Hvalen Thodesen

Reagerte på bil som sto rart til – fører tatt med til legevakt

Politiet fikk natt til fredag melding om en bil som gikk på tomgang i et boligområde i Steinkjer.

– Den sto rart til, sier etterforskningsleder Kjetil Mollan i politiet.

Føreren av bilen fremsto rusa og ga utslag på påvirkning.

Mannen i 40-årene ble derfor tatt med til legevakt for blodprøve.

Politiet har tatt beslag i mannens førerkort og kontroll over bilen.

NTB

Nord universitet fryser utvekslingsavtaler med Israel

Nord universitet blir det tredje norske universitetet som fryser sine utvekslingsavtaler med israelske universiteter.

– Vi kommer til å avholde oss fra å ha aktivitet på disse avtalene inntil videre, skriver universitetet på egen nettside.

Nord universitet har utvekslingsavtaler med to universiteter i Israel, men disse er nå fryst i en oppfordring til Israel om en umiddelbar humanitær våpenhvile på Gazastripen.

På nettsiden skriver Nord også at de inntil videre ikke kommer til å lage nye avtaler med israelske universiteter.

Avgjørelsen kommer etter at Oslo Met og Universitetet i Sørøst-Norge tidligere i februar valgte å fryse og avslutte sine avtaler. Ifølge Khrono har begge vært tydelige på at dette ikke skal regnes som en akademisk boikott, men beslutningen har vakt oppsikt i Israel.

I israelsk presse ble OsloMets beslutning om å fryse utvekslingsavtalen omtalt som den første akademiske boikotten av et israelsk universitet, skriver Khrono.

Even Hvalen Thodesen

Politiet reagerte på bilister: – Fikk en kraftig advarsel

Natt til tirsdag kom politiet over to ulike trafikanter de valgte å ta en prat med.

I 03-tiden var det en som politiet mente ikke hadde god nok oversikt, opplyser etterforskningsleder Kjetil Mollan.

– Vedkommende fikk en kraftig advarsel. Sidespeila var ikke forsvarlig skrapet. Det var akkurat innafor, men kunne vært gjort bedre, sier Mollan.

I 02-tiden var det en som politiet mente kjørte for fort på E6 ved Rungstadvatnet.

Ettersom patruljen ikke fikk målt hastigheten slapp vedkommende unna med en advarsel.

Even Hvalen Thodesen

Fikk ublidt møte med elg på E6 – anslår sammenstøt i 50 km/t

Politiet fikk i 19.30-tiden søndag kveld melding om en vilåkjørsel på E6 ved Rygg i Øvre Kvam.

– Påkjørt en elg. Bilisten hadde fått bremset ned noe, men anslo treff i 50 kilometer i timen, sier etterforskningsleder Kjetil Mollan i politiet.

Hendelsen skal ikke ha ført til personskade, men skader på både bil og elg.

– Bilisten slet med å få opp døra på passasjersiden, og elgen var skada, sier Mollan.

Vilnemnda ble koblet på saken, det samme ble formentlig bilberger.

Even Hvalen Thodesen

UP tok oppstilling på E6 – dette ble resultatet

Torsdag ettermiddag sto UP med laser på E6 Kvamsvegen ved Kne.

Kontrollen er loggført klokken 17.40 hos politiet.

– Den resulterte i fem forenkla forelegg, sier operasjonsleder Ketil Stene i politiet.

Kontrollen fant sted i 80-sone, hvor høyeste målte hastighet var 92 km/t.

Birger Ringseth

Rådyr i hard smell ved bedehus

Klokka 19.58 onsdag kveld fikk politiet melding om en viltpåkjørsel på Utøya.

– Det skjedde ved bedehuset. Det ble en bra smell da en bilist fikk rådyret i fronten. Men det virker som dyret greide å springe av gårde, forteller operasjonsleder Ketil Stene i Trøndelag politidistrikt.

Viltnemnda ble varslet av politiet om hendelsen.

Birger Ringseth

Fikk rådyr i fronten på E6

Ved 18-tida onsdag kveld fikk politiet melding om en rådyrpåkjørsel på E6 i Kvam.

– Rådyret dunket inn i venstre side i fronten. Men det skal ikke vært særlig skade. Dyret løp så over en åker. Vi vet ikke mer om det, men viltnemnda er varslet, sier operasjonsleder Ketil Stene til Steinkjer24.

Tone Midtgård

VG: Sparebank 1 hadde driftsproblemer over hele landet

Sparebank 1 opplever problemer i hele landet, skriver VG. Kunder får opp feil saldo i nett- og mobilbanken.

– Vi har driftsproblemer som gjør at Sparebank 1-kunder kan oppleve å se feil saldo i nett- og mobilbanken. Vi jobber med feilretting og skal løse problemene så fort som mulig, opplyser pressekontakt Ida Paus i Sparebank 1 til VG.

– Vi beklager ulempene dette medfører for kundene våre, opplyser Paus.