Kommunestyret i Steinkjer skal onsdag kveld møtes klokka 18 der saken Steinkjer 2025 er på sakslista.

Det er ikke ventet at det vil komme store overraskelser i behandlingen.

Ordfører Anne Berit Lein (Sp) sier at flertallet er enige om å vedta det som er blitt lagt frem i hovedutvalgene, men at det kan komme mindre tekniske endringer.

Dette er det som ble vedtatt:

Steinkjer kommune har et omstilling-/innsparingsbehov på om lag 100 millioner kroner. For å møte dette behovet foreslås følgende tiltak

Helse

1. Styrt avvikling av Steinkjer bosenter og Egge bosenter innen utgangen av 2024, deretter avvikling av bosentrene; Sparbu, Kvam og Beitstad i løpet av økonomiplanperioden 2023-26. Kommunedirektøren gis fullmakt til å prioritere rekkefølgen. Guldbergaunet bosenter videreføres.

2. Flytting av Stod sykehjem til de ledige lokalene ved Egge helsetun innen utgangen av 2023.

3. Malm helsetun videreføres inntil videre og etablering av HDO Malm avventes.

4. Kommunestyret ber om at følgende utredes og legges fram for politisk behandling:

a. Gjennomføring av mulighetsstudie Fylkets Hus (helse- og omsorgsformål) i løpet av 2023.

b. Gjennomføring av forprosjekt Kompetansesenter for mennesker med demens, i løpet av 2023 herunder vurdere etappevis utbygging/flere lokasjoner.

c. Gjennomføring av forprosjekt for etablering av nytt bofellesskap for mennesker med nedsatt funksjonsevne, i løpet av 2023.

d. Kjøp av plasser ved Betania Sparbu opprettholdes inntil videre.

e. En strategi for styrking og omlegging av hjemmebasert omsorg som sikrer at målet om at flere skal kunne bo hjemme lenger nås og at vi kan redusere den samlede dekningsgraden for HDO/institusjon. Strategien ses i sammenheng med ny boligpolitisk strategi og oppfølging av handlingsplan for Leve hele livet, smart bruk av boligpolitiske virkemidler og realisering av trygghetsboliger/nye boligkonsepter.

f. Det gjennomføres mulighetsstudier for framtidig bruk av bygningsmassen og tomtene etter HDO/sykeheimene i Sparbu, Kvam, Beitstad og Stod der det bl.a. vurderes egnethet som framtidige trygghetsboliger med div felles-/og lokalsamfunnsfunksjoner.

g. Kommunestyret ber om en vurdering av mulighetene for å øke antallet sykeheimsplasser ved Steinkjer sykeheim, Egge, Malm og Betania med mål om en optimal kapasitet.

Oppvekst

1. Skolestrukturen for barnetrinnet videreføres.

2. Vi må ha tydelige kvalitetsmål for Steinkjerskolen. Oppvekstreformen skal brukes aktivt i omstillingsarbeid og kvalitetsutvikling på oppvekstområdet. Målet er å flytte ressurser og ressursbruk fra barnevernets budsjett og 1:1-tjenester til tidlig innsats og styrket kvalitet i barnehager, skoler og helsestasjon. Arbeidet må gjenspeile at samskaping er valgt som gjennomføringsstrategi for utvikling av Steinkjersamfunnet, jf. kommuneplanens samfunnsdel og inkluderingsstrategien.

Teknisk, kultur, fellesområder og administrasjon

Innsparingstiltak vedtatt av kommunestyret i budsjettbehandlingen i desember 2021 innen områdene videreføres. I tillegg vurderes ytterligere tiltak i forbindelse med budsjettprosessen for 2023.