Lørdag 16. oktober var den internasjonale hjertestarterdagen. I den forbindelse stilte Steinkjer Røde Kors seg opp i Rismelen for at folk skulle få øve seg på å bruke dette apparatet.

– Viktigst å gjøre noe

– Det er mange som er usikre på hva de skal gjøre, og som derfor kvier seg for å gå bort til en person som har falt om, sier Kim Daniel Dypingen i Steinkjer Røde Kors.

– Og det ønsker vi gjøre å noe med, legger han til.

Korpsleder Linda Evenset understreker at det viktigste er at man gjør noe i en slik situasjon, og ikke nødvendigvis at man gjør alt rett.

Kim Daniel og Linda er opptatt av å gjøre folk tryggere på å gå bort til en person som har falt om. Foto: Stig Jakobsen

– Man kan varsle lege, sjekke hvordan det står til og passe på at vedkommende ligger bra og er varm nok, for eksempel.

Hjertestartere mer og mer utbredt

Gjennom stuntet i Rismelen ønsker de å øke kompetansen hos innbyggerne i hjerte- og lungeredning, både i form av tradisjonell hjerte-/lungekompresjon, og ikke minst i bruk av hjertestarter.

– Hjertestartere begynner å bli mer og mer utbredt i områder hvor det er mye folk, sier Linda, og forklarer at det for eksempel finnes i butikker, idrettsanlegg, skoler og helseinstitusjoner.

– Og da er det jo viktig at folk føler seg trygge på hvordan de skal brukes. legger hun til.

Mange spørsmål fra de fremmøtte

I anledning hjertestarterdagen fikk de splitter nytt utstyr fra Røde Kors nasjonalt som skal brukes når de holder kurs for bedrifter, og som Steinkjers befolkning altså kunne få øve seg på på lørdag.

I tillegg til hjertestarter, var det også øvingsdukker for hjerte- og lungekompresjon. F.v. (i hvit caps) Kim Daniel Dypingen, Albertine Rekdal, Maren Asbjørnslett, Linda Evenset og Olaug Cecilie Breivik. Foto: Stig Jakobsen

Blant dem som hadde dukket opp, var ordfører Anne Berit Lein.

– Det var kjempeartig at ordføreren ville prøve, sier de.

– Hun var ivrig og stilte mange spørsmål og syntes det var fint å få frisket opp kunnskapen.

De øvrige som kom, hadde også mange spørsmål.

– De fleste lurte på om det kunne være farlig og gå galt, sier Kim Daniel, før han beroliger med at det kan det ikke.

– Hjertestarteren analyserer og finner ut om det skal settes støt eller ikke. Så den setter ikke støt dersom det ikke er nødvendig. Den er jo laget for at vanlige folk uten spesiell kompetanse skal kunne bruke den, og du får instruksjoner via stemmeveiledning om hva du skal gjøre.

Viktig kunnskap

Tiden fra hjertet stanser til det gis strømstøt med en hjertestarter er, sammen med hjerte-lungeredning, den viktigste faktoren for overlevelse etter hjertestans utenfor sykehus.

Gjengen i Rismelen oppfordrer derfor alle til å gå på kurs i bruk av apparatet.