Sparbyggen kjemper om prisen for «Årets beste årbokartikkel 2020» mot Albert Jåma fra Kolvereid og Bjørn Iversen fra Verdal. Det fremgår av en pressemelding fra Nord-Trøndelag historielag.

Ystgaard, som kan tituleres som både bonde, dramatiker og museumsarbeider, er altså valgt ut av juryen til å være en del av finaleheatet med sin artikkel om da skurtreskerne kom til bygda. Det var nominert seks artikler i hver kategori.

I tillegg skal det deles ut en egen pris i kategorien «Minner», men denne går uten kandidater fra vårt nærområde.

– Dette er tekster med et mer personlig preg. Her er finalistene Britt Wedde Guillot som skriver om den gang det fantes sydamer i Nærøy, Olav Aarstad fra Verdal som minnes en sommerferie i bilismens barndom, og Sylvia Riise fra Vikna om å ha ei tyskerbrakke som heim, skriver historielaget i pressemeldingen.

Vinnerne kåres 11. oktober

Dette er det andre året prisen deles ut, og historielagene i gammelfylket var invitert til å sende inn sine beste artikler.

Selve prisene deles ut i november. Juryen bestående av Gerd Janne Kristoffersen, Robert Øfsti, Hanna Mellemsether, Brit Randi Pedersen og Morten Olsen Haugen, skal derimot kåre vinnerne ved sitt neste møte, mandag 11. oktober.

Hanna Mellemsether er ny i juryen og nyansatt på Stiklestad nasjonale kultursenter.

– Alle de påmeldte artiklene gir et rikt og imponerende inntrykk av Nord-Trøndelags historie, og av aktiviteten i historielagene.

«Kretsmesterskap i lokalhistorie»

Morten Olsen Haugen sitter også i styret for Nord-Trøndelag historielag.

– Formålet med prisen er å skape oppmerksomhet om det store og allsidige lokalhistoriearbeidet i fylket, og å gi fortjent oppmerksomhet til gode skribenter. Selv om prisen egentlig heter «årets beste årbokartikkel» mener han at «Kretsmesterskap i lokalhistorie» også kan være en god beskrivelse av prisen.

Morten Olsen Haugen er en del av juryen som skal kåre vinneren. Her fra en tidligere anledning. Foto: Privat