Da partilederne Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet og Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet la frem Hurdalserklæringa, var det spenning rundt hvordan bøndene ble ivaretatt.

I den får norske bønder konkrete løfter fra Ap-Sp-regjeringen om inntektsøkning de nærmeste årene. I Hurdalserklæringen står det at regjeringen vil legge frem en forpliktende og tidfestet plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet.

Beredskapslagring for korn

Importvernet for jordbruk skal sikres gjennom valget mellom prosent- og kronetoll. Regjeringen lover også at dette importvernet ikke vil bli svekket i nye handelsavtaler.

Regjeringen vil også etablere beredskapslagring for korn. Dette har vært en viktig sak for Senterpartiet.

Lederen i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sier seg godt fornøyd med det som ble presentert, og mener regjeringspartiene har kommet dem i møte i kravene de har stilt gjennom sommeren.

– Godt utgangspunkt

– Jeg synes dette er et godt utgangspunkt for den snuoperasjonen som må til for jordbruket. Den er ambisiøs, og den anerkjenner det vi har sagt i mange måneder og år: Det må være mulig for bøndene å ha et inntektsnivå på nivå med andre arbeidsgrupper, sier Gimming til VG.

Han presiserer samtidig at det fortsatt er en stor jobb som må gjøres før de er i mål.

– Det er mye jobb, men når man er så tydelig i plattformen på at inntekten skal opp og gapet skal tettes, er det mest ambisiøse plattformen for jordbruk siden 70-tallet.

Han trekker særlig frem at regjeringsplattformen vil gjøre konkrete grep i landbruket som er tilpasset «hele Norge».

– Landet er ulikt skrudd sammen, og det er viktig å ta hensyn til dette for å opprettholde og utvikle både småskala og storskala drift over hele landet, sier han i et intervju med VG.