Steinkjer24 er en offensiv satsing, og var i 2023 landets raskest voksende avis målt i prosentvis økning av lesere.

Som utfordreravis er det spesielt viktig å utfordre makt, å utfordre etablerte strukturer, å stille nye spørsmål og å få frem nye stemmer.

I 2023 publiserte Steinkjer24 nærmere 6000 artikler, eller i snitt nærmere 110 artikler hver eneste uke. Dette tilsvarer omtrent tre papiraviser i uka.

Dette ble et dramatisk år i Steinkjer, der flere alvorlige nyhetshendelser rammet kommunen.

Natt til 1. påskedag ble 21 år gamle Sigve Bremset drept på gata i Steinkjer, mens mange andre unge ble vitne til hendelsen. I juli ble 16 år gamle Carmen Otnæs-Helmersen og 15 år gamle Marianne Setten drept i en mopedbilulykke i Sør-Beitstad.

Gjennom det siste året har Steinkjer24 satset hardt på valgkampen, undersøkt avvik i hjemmetjenesten, avdekket Facebook-skandalen i barnevernet og avslørt at kommuneledelsen økte egne lønninger mens de ba resten av kommunen om å stramme inn.

Vi har også vært tett på begivenheter som fyller byen med liv, slik som Steinkjerfestivalen, Steinkjermartnan og åpningen av kulturhuset. Dessuten har vi kåret Steinkjers hverdagshelt og Steinkjers verste vei.

Steinkjer24 er også ei avis som er del av noe større. Hver dag produserer vi journalistikk som går ut til hele Trøndelag, gjennom vårt nære samarbeid med Adresseavisen, MN24, Innherred og andre lokalaviser i Trøndelag. Vi publiserer også journalistikk fra våre samarbeidspartnere som er relevant for våre lesere.

Fakta om Steinkjer24:

  • Samlet opplag: 2073 (tall for første halvår 2023)

  • Utgiversted: Steinkjer

  • Daglige lesere: 3800 (tall for andre halvår 2023)

  • Redaksjonelle årsverk: 6

  • Antall lederartikler: Steinkjer24 skriver ikke egne lederartikler. Kommentarer skal være signerte.

  • Antall leserinnlegg: 185

  • Ansvarlig redaktør: Lorns Bjerkan

Lorns Bjerkan var sjefredaktør for Steinkjer24 i 2023. Foto: LEIF ARNE HOLME

Mål og prioriteringer:

Steinkjer24 startet høsten 2020. Siden da har det vært en tydelig ambisjon å være Steinkjers største lokalavis.

Dette innebærer at Steinkjer24 alltid skal være i vekst. En god dag i dag er ikke en god dag i morgen.

Steinkjer sett fra fjorden. Foto: Leif Arne Holme

Steinkjer24 skal alltid være best på siste nytt i Steinkjer, være tettest på folkene og best på alt som skjer i byen Steinkjer. Vi skal også med jevne mellomrom sette dagsorden med kritisk og undersøkende journalistikk.

Avisens samfunnsrolle

Som utfordreravis skal Steinkjer24 være avisa som får frem nye stemmer og nye problemstillinger – bringe inn et større mangfold i Steinkjer.

Steinkjer24 vil jakte avsløringer, flombelyse kritikkverdige forhold og få frem historiene om enkeltmenneskene som utsettes for overgrep og forsømmelser.

Steinkjer24 skal heie på, men også ha et kritisk blikk til det som skjer i Steinkjer. Det er gjennom god, grundig og kritisk journalistikk vi utvikler samfunnet rundt oss til det bedre.

Vi forventer mer.

Priser

Steinkjer24 har ikke mottatt noen priser i 2023.

Journalistfaglig utvikling

I Steinkjer24 er det daglige evalueringer hvor vi setter et kritisk og analyserende søkeblikk på oss selv.

Hele redaksjonen deltok i 2023 på Hellkonferansen. I tillegg var to medarbeidere på Data-Skup og to medarbeidere har vært på Start-kurs i regi av Institutt for journalistikk.

I tillegg har Steinkjer24 stått i front for et vaktsamarbeid sammen med ni andre lokalaviser i Polaris Media Midt-Norge, hvor avisas sjefredaktør har hatt det faglige ansvaret i dette samarbeidet. Her har vi forpliktet oss til å drive kompetanseutvikling av reporterne som inngår i samarbeidet. Dette innebærer ukentlige evalueringsmøter, og seminarer med innleide foredragsholdere.

Vi har et mål om å utvikle hver enkelt av oss på ulike områder. Som ny avis er det viktig å forstå leserne og hvordan vi best mulig lager relevant journalistikk i vårt dekningsområde. Vi bruker derfor en del tid på å få kunnskap om hvordan vi kan forstå leserne våre og leserforventninger.

Etikk

Vi har ikke vært involvert i noen PFU-saker i 2023. Det dukker stadig opp etiske problemstillinger og saker vi kunne håndtert annerledes eller bedre.

Mest leste saker

Dette er våre mest leste saker som var forbeholdt abonnenter i 2023:

#1: Valgresultat 2023

Gjennom valgkvelden og valgnatta ble Steinkjer24s lesere servert rykende ferske resultater fra start til slutt.

Saken kan du lese her.

#2: Disse var på festival lørdag

Foto: Leif Arne Holme

Det var fullt av feststemte folk på lørdagen under årets utgave av Steinkjerfestivalen.

Se bildegalleri her.

#3: Bli med inn i det helt unike huset til Steinkjer-profilen

Foto: Leif Arne Holme

Stein Gipling var snar med å sikre seg eneboligen i Trøavegen øverst på Reina da den ble lagt ut for salg i 2011.

Steinkjer24 fikk bli med inn i den unike boligen som er tegnet av Jan Inge Hovig – en av landets mest anerkjente arkitekter.

Les saken her.

#4: Tenåringsjente bekreftet omkommet etter trafikkulykke

Foto: Ingrid Borgan Stølan

«Ei jente under 18 år er bekreftet omkommet etter en trafikkulykke i Beitstad. En annen ung jente er flydd til sykehus med alvorlige skader.»

Ulykken i Sør-Beitstad som kostet Marianne Setten (15) og Carmen Otnæs-Helmersen (16) livet etter at mopebilen de kjørte frontkolliderte med en varebil, er en av flere tragiske hendelser som har satt sitt preg på Steinkjer i 2023.

Dette er den første saken Steinkjer24 publiserte i forbindelse med hendelsen, og oppdaterte fortløpende gjennom dagen.

Les saken her.

#5: Malin (32) fant drømmehuset: – Her inne skal det være en god plass å være

Foto: LEIF ARNE HOLME

I et koselig hus i Otto Sverdrups veg på Skjefte bor Malin Evjen sammen med sine to barn på ni og elleve år.

Da hun var på husjakt i fjor vår, falt hun for huset fra 1942 med én gang. Steinkjer24 fikk bli med inn i drømmehuset.

Les saken her.

#6: Sjekk folkelivet! Disse var på Torgfest

Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Det var yrende folkeliv på Torgfesten under årets utgave av Steinkjermartnan.

Se bildegalleri fra Torgfesten her.

#7: Varsleren Inger Marie står frem: – Jeg kunne ikke gå i grava med dette

Foto: LEIF ARNE HOLME

Steinkjer24 har denne høsten skrevet en rekke artikler om hvordan barnevernet i Steinkjer kommune har brukt Facebook Messenger som journalverktøy, mens de fulgte opp en familie i Steinkjer.

Inger Marie Berg som hadde varslet om saken reagerte med sjokk og vantro på hvordan ledelsen i barnevernet uttalte seg.

Hun valgte derfor å stå fram med fullt navn og bilde.

Les saken her.

#8: Disse var på festival fredag

Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Også fredagen under årets utgave av Steinkjerfestivalen var det god stemning.

Se bildegalleriet her.

#9: Skal ha kjørt varebil i høy fart i folkemengde i sentrum: – Det fremstår som en villet handling

Foto: Leif Arne Holme

«En person er død og to er skadet etter å ha blitt påkjørt i sentrum. Føreren ble pågrepet noen kilometer fra der hendelsen skjedde.»

Sigve Bremset (21) ble påkjørt og drept i Kongens gate natt til første påskedag. Hendelsen har satt sitt preg på Steinkjer i 2023.

Dette er den første saken Steinkjer24 publiserte i forbindelse denne natten, og oppdaterte fortløpende gjennom morgenen og formiddagen.

Les saken her.

#10: Hvem bør du stemme på? Test deg selv i Steinkjer24s valgomat

Foto: Steinkjer24

Mange ville teste seg før årets lokalvalg.

Ta valgomaten her, selv om det riktignok er en stund til neste valg.

Årets beste bilder

Her er et lite knippe bilder tatt av vår fotograf Leif Arne Holme i 2023.

Spørsmål fra Polaris-stiftelsen

1. Redaktørens ansvar og plikter er fundamentet for pressens rolle i samfunnet. Redaktøransvaret er også lovfestet. Hva mener du er dine viktigste oppgaver som redaktør? Nevn kort tre punkter.

  • Vi skal løfte frem og heie på det som er bra, men vi skal også flombelyse det som ikke er bra rundt oss.

  • Avdekke overgrep mot de svakeste i samfunnet og avsløre misbruk av makt, spesielt blant de som har fått makt fordi de har bedt om tillit fra folk. .

  • Sørge for at Steinkjers befolkning får informasjon som gjør at de kan ta best mulig beslutninger for å ha et godt liv på Steinkjer

2. De redaktørstyrte mediene er avhengig av tillit og troverdighet, og de må derfor verne om sin uavhengighet og integritet. Samtidig er de fleste journalister og redaktører samfunnsengasjerte mennesker. Hvilken policy har dere for medarbeideres engasjement på sosiale medier? Er det fritt frem for å uttrykke egne synspunkter og meninger om aktuelle og kontroversielle spørsmål?

Medarbeidere vil også på sosiale medier oppfattes som journalister i Steinkjer24. De skal derfor også der opptre på en slik måte at de verner deres egen og vår uavhengighet og integritet. Det vil innebære at de ikke skal uttrykke egne synspunkter eller meninger om aktuelle og kontroversielle spørsmål. Det kan likevel være naturlig i enkelte debatter å bidra med fakta.

3. Stadig mer stoff – både tekst og bilder – skapes av, eller har sitt opphav i, kunstig intelligens (KI). Hvordan påvirkes grunnleggende journalistiske prinsipper som kildekritikk, faktakontroll og åpenhet av KI? Hvordan kan vi sikre oss mot skjulte agendaer, unøyaktigheter og løgn generert av KI?

Dette gjør at det bare blir viktigere for journalister å være kritiske i valg av kilder, og det å kontrollere at opplysninger som blir gitt er korrekte. Vi må i større grad jobbe med bredde og relevans i kilder. Samtidig gir dette viktige muligheter.

Dette gjør det bare viktigere å møte kildene. KI kan fortsatt ikke fortelle historier som vi mennesker kan eller samle inn data og informasjon på samme måte som oss. Avisas tilstedeværelse i lokalsamfunn blir bare viktigere med KIs inntog.