– Det er normalt på denne tida av året med mange parallelle epidemier av både luftveisinfeksjoner og mage-tarm-infeksjoner. Denne vinteren er det ekstra ille fordi vi har en ny sykdom, korona, i tillegg til de gamle, og vi har en tøff influensasesong, sier fagdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

I en epost til NTB svarer han på hvordan folk bør forholde seg til sykdom som sitter tungt i, der det føles som hosten vedvarer og kreftene ikke kommer tilbake.

– Det er vanlig at det kan gå flere uker etter en luftveisinfeksjon før alle symptomene er borte. Hvis feberen er borte, og man ellers er i rimelig bra form, behøver man ikke haste til fastlegen og iallfall ikke til legevakta. Man kan se det an og høre med fastlegen etter hvert, skriver Aavitsland.

Unngå eksponering

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet stemmer i. Han sier det særlig etter covid eller influensa er vanlig å føle seg slapp og ha resthoste, og kanskje pådra seg flere infeksjoner etter hverandre. Å eksponere seg ute blant folk, øker risiko for å plukke opp ny smitte mens man er sårbar.

– Vi er inne i den absolutt kaldeste årstiden og lever uten smitteverntiltak. Det gjør at flere typer luftveisvirus spres samtidig. I tillegg har ikke influensavaksinen truffet helt blink i år, og vi har fortsatt mye spredning av SARS-CoV-2-viruset tross vaksinasjon med oppfriskningsdose hos mange, sier han.

Fagdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet ser for seg en tøff influensasesong, med både luftveisinfeksjoner og mage-tarm-infeksjoner parallelt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Aavitsland anslår at flere hundre tusen blir smittet hver uke med korona og influensa.

– Vi pleier å se en økning av influensa når barnehager, skoler og arbeidsplasser kommer i gang igjen etter juleferien. Folk som får nye luftveissymptomer og føler seg syke, bør holde seg hjemme til de er bedre, sier fagdirektøren.

Vaksinasjonsanbefalingene står uansett ved lag.

– Det er ikke for seint, verken for influensa eller korona, sier Aavitsland.

Pass på andre

Hvis restplagene vedvarer i mer enn tre uker, og særlig hvis de ikke er avtagende, kan det være lurt å kontakte fastlegen. Nakstad råder også folk til å være litt oppmerksomme når det gjelder andre som er sårbare.

– Mange kan bli ordentlig slått ut av influensa og covid-19, særlig eldre mennesker. Det er derfor fint hvis man holder kontakten med eldre slektninger, venner eller naboer som har blitt syke. Kanskje trenger de hjelp til å handle eller får behov for å komme i kontakt med fastlegen? Da kan det være godt å få hjelp fra andre.

Noen grupper bør også få sjekket om man har covid-19. Er man over 65 år og har en kronisk sykdom, kan det være aktuelt å starte med tablettbehandling mot koronaviruset.