Stor lyng- og skogbrann i Ogndal – holdt vakt gjennom kvelden og natta

Nødetatene rykket onsdag ettermiddag ut til en lyng- og skogbrann ved Giskås skyte- og øvingsfelt i Ogndal.

Steinkjer24 får opplyst at mannskaper skal holde vakt utover natten for å se til at flammene ikke blusser opp igjen. Steinkjer24 får opplyst at mannskaper skal holde vakt utover natten for å se til at flammene ikke blusser opp igjen. Foto: Steinkjer24-tipser

110-sentralen nord i Trøndelag opplyser at de ble varslet om brannen klokken 14.48 onsdag ettermiddag.

Klokken 18.33 opplyste brannsjef Håvard Bye at de ikke lenger så noen åpne flammer i området der det brant. Han sa da at det fortsatt pågikk slukking både fra lufta og på bakken, og at det vil være vakthold på stedet utover kvelden og natta. Dette i tilfelle at brannen skulle blusse opp igjen i det varme været.

Klokken 19.44 forteller Bye at de har full kontroll på brannen.

Skytefelt

Operasjonsleder Ole Petter Hollingen ved Trøndelag politidistrikt opplyser at det skal ha pågått skytetrening inne på skytefeltet da det begynte å brenne i terrenget onsdag ettermiddag. Også Heimevernet har bekreftet dette til Steinkjer24.

– Brannen har starta fra en rikosjett av et prosjektil, sa OPS-vakt i Heimevernet på Værnes, Helge Moksnes.

– Det skal være i nærheten av en skytebane at det brenner i lyngen. Det skal ha pågått noe skytetrening der. Det er antydet at det rett og slett er det som kan ha startet brannen, men det er bare gjetting foreløpig, sa politiets operasjonsleder Hollingen til Adresseavisen kort tid etter at brannen ble meldt.

Senere om ettermiddagen fortalte han at gnister kan ha antent terrenget.

Brannen skal angivelig ha oppstått i forbindelse med en skyteøvelse. Foto: Øyvind Bones

Ikke fare for bebyggelse

Steinkjer24 får opplyst at Heimevernet på stedet startet slukkearbeidet. Øvrige nødetater rykket ut. Det ble tidlig klart at verken folk eller bygninger var i fare.

– Det er skog og gress som brenner, og det skal ikke være fare for bebyggelsen, opplyste operasjonsleder Hollingen i politiet.

Også brannsjef Bye bekrefter at det ikke var noen bebyggelse i nærheten som var truet. Brannvesenet opplyste underveis at brannen spredte seg mot nord.

– Det skal brenne lenge før det er farlig for bebyggelse. Det er bare skau og fjell i den retningen det har spredt seg, sa Hollingen i politiet.

Et vitne på stedet fortalte at vinden kom sørfra, og at brannen dermed spredte seg nordover i terrenget. Ifølge tipseren spredte brannen seg nordover fra skytefeltet, som ligger på nordvestsiden av elva Rokta, mot Giskåsheia.

Bilde fra da helikopteret ankom stedet for å bistå med slukkingen. Foto: Øyvind Bones

Fryktet eksplosjonsfare

Alarmoperatør Jon Erik Seierstad ved brannvesenets 110-sentral opplyste at brannmannskapene som jobbet med å slukke brannen ute i terrenget, like etter klokken 16.00 måtte trekke seg ut av området. Årsaken til dette var at brannen da var i ferd med å spre seg mot et blindgjengerfelt med potensiell eksplosjonsfare. Brannvesenet skrev på Twitter at det ble opprettet en sikkerhetssone på tusen meter, men ifølge brannsjef Bye ble denne aldri iverksatt.

Han opplyser at brannhelikopteret kom i gang med slukking og at en spredning til blindgjengerfeltet da ble forhindret. Dermed kunne bakkemannskaper etter hvert settes inn mot flammene igjen.

– De begynner å nærme seg å ha kontroll, har innsatslederen på stedet opplyst. Helikopteret er i gang med å slukke, og da går det ganske greit og raskt, sa politiets operasjonsleder Hollingen klokken 17.42.

Helge Moksnes, OPS-vakt for Heimevernet på Værnes, opplyser til Steinkjer24 at det finnes uavgått sprengstoff i det aktuelle blindgjengerfeltet.

– Det er i et område hvor det er granater som ikke har gått av, og som kan eksplodere, sa Moksnes mens slukkingen pågikk.

Brannen nådde altså aldri frem til dette feltet, ifølge brannsjef Bye.

25 mål

Steinkjer24 får både fra politiet og brannvesenet opplyst at det innledningsvis var krevende å få slukket brannen fra bakken. Brannsjef Bye forteller blant annet at det er et ulendt terreng, mens politiets operasjonsleder Hollingen påpekte at vanntilgangen var utfordrende.

I halv sjutida, da brannvesenet begynte å få kontroll på det hele, var også Sivilforsvaret på vei. Brannsjef Bye anslår at om lag 25 mål ble rammet av brannen.

Da helikopteret kom i gang med slukkingen, fikk mannskapene raskere kontroll på flammene. Foto: Øyvind Bones

Kartet under viser hvor brannen startet.