I helga deltok elleve unge skiskyttere fra Steinkjer skiskytterklubb på verdens største skiskytterfestival for ungdom.

Liatoppen skiskytterfestival samlet i år over 1000 ungdommer i alderen 11–16 år fra 14 ulike nasjoner.

– Det var enormt god innsats, med veldig sterke plasseringer. Som liten klubb i landssammenheng beit vi godt fra oss med flere gull, flere pallplasseringer og flere topp-ti-plasseringer, sier Stig Aalberg, som er hovedtrener for 13–16-åringene.

Kristine Skjetne, Tuva Undersaker og Stig Aalberg diskuterer innskyting. Foto: Privat

Steinkjertalent på IBU-samling

I år stilte nemlig IBU med et internasjonalt team fra 13 land. Hvert land kunne i utgangspunktet få med to deltakere, blant de beste fra hver nasjon.

Dette var ei samling med eget opplegg. Her fikk skiskyttertalentet Sindre Aalberg (15) fra Steinkjer delta.

IBU-teamet lå på Geilo, hvor de hadde ei egen samling og dro til Liatoppen.

En annen prestasjon som er verdt å nevne er 12-årslaget deres.

– De tok gull, det er fryktelig sterkt med to elleveåringer og en tolvåring, sier Aalberg, som sammen med Odd-Are Sandhaugen også er trener 10–12-åringene.

Flere pallplasseringer ble det, da Sondre Rochmann Haldorsen tok andreplass på normaldistanse, og det ble individuelt gull på Sigurd Aalberg i fellesstart søndag.

Disse guttene er strålende fornøyde som stafettvinnere i gutter 11–12 år. F.v: Sondre Rochmann Haldorsen, Ask Ivarsønn og Sigurd Aalberg. Foto: Privat

– På nivå med landets største

Magnus Hagstrøm-Sjaastad debuterte som skiskytterpappa på Liatoppen da datteren Tiril deltok. Han er imponert over både arrangementet, og hvordan Steinkjer skiskytterklubb hevder seg i dette laget.

– De fleste typiske skiskytternasjonene er med. USA var veldig godt representert i år, det var også Estland, Sverige og Tsjekkia.

Hagstrøm-Sjaastad regner med å se igjen flere av deltakerne fra andre nasjoner i framtida, samtidig som han er imponert over hvor synlig hans egen klubb var på helgas arrangement.

– Steinkjer er ingen liten klubb. Det er god rekruttering og bra opplegg. I tillegg er det en av klubbene som ikke nødvendigvis fokuserer så mye på resultat, men like mye på det sosiale.

– Steinkjer gjorde en meget bra figur under skifestivalen med mange svært gode resultater. Det ble veldig tydelig at klubben leverte på nivå med de aller største klubbene i Norge, mener Hagstrøm-Sjaastad.

Dette bildet er tatt før miksstafett i klassen 13–16 år. Stig Ålberg diskuterer taktikk med Alexander Van der Linden, Sindre Ålberg og Tiril Hagstrøm-Sjaastad. De tok en imponerende 7. plass av 56 lag på start. Foto: Privat

Godt miljø og lite frafall

Etter helgas store sesongfinale mener Stig Aalberg de har fått en bekreftelse på at de gjør mye bra i Steinkjer skiskytterklubb.

– Resultatmessig ser det ut som vi jobber veldig godt i Steinkjer skiklubb, både i skiskyting og langrennsavdelinga – for utøverne trener langrenn med langrennsgruppa. Så er det et veldig godt miljø, som gjør at vi har veldig lite frafall av utøvere. Vi har dem med lenge, og det er veldig positivt. Selv om det ikke er en lagidrett, føler vi oss som et lag likevel og prøver spille hverandre gode, sier Aalberg.

At de greier å beholde utøvere i de ulike årskullene, mener han også er veldig viktig.

– Alle har noen å se opp til og strekke seg etter, jeg tror det også bidrar til at vi alle drar i samme retning som klubb.

– Hvilke håp gir det deg for neste sesong?

– Fortsetter vi den utviklinga vi har nå, ser det veldig lovende ut. Vi har god rekruttering i klubben. Vi har veldig god oppslutning om skiskytterskolen, som alle må gjennomføre for å få drive med skiskyting. Så det er stor interesse for det.

Foran f.v: Vilde Rochmann Haldorsen, Tuva Andrea Undersaker, Live Ivardatter, Cornelia Sormul, Sindre Ålberg, Tiril Hagstrøm-Sjaastad, Alexander Van der Linden og Hallvar Rochmann Haldorsen. Bak f.v: Sigurd Ålberg, Sondre Rochmann Haldorsen og Ask Ivarsønn. Foto: Privat