I en pressemelding onsdag formiddag advarer politiet Trøndelag trønderske gutter og menn om utviklingen.

I alderen 14 til 35 år

«Flere gutter og menn i Trøndelag er den siste tiden utsatt for utpressing, etter å ha blitt lurt til å sende nakenbilder eller onanere på webkamera for det som fremstår som jevnaldrende jenter», heter det i pressemeldingen.

Politiets nettpatrulje i Trøndelag har de siste ukene mottatt et titalls henvendelser om dette.

Det er trøndere i alderen 14 til 35 år som er ofrene, og som har blitt presset for penger etter å ha blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera, går det fram av pressemeldingen.

– Trusler

«Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle. Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler», skriver politiet.

– Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy i pressemeldingen.

– Dette er organiserte kriminelle

De fornærmede i sakene kommer fra flere kommuner i Trøndelag. Politiet oppfordrer gutter og menn til å være svært varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke har møtt i det virkelige liv.

«Ofte starter det med en oppfordring til å gå over i privat chat, eller bytte plattform», heter det i pressemeldingen.

Anita Kjønnøy er fagleder i Trøndelag politidistrikts nettpatrulje. Nettpatruljen ble etablert i 2021. Foto: Arkivfoto

– Dette er organiserte kriminelle som fremstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Anita Kjønnøy videre.

– Viktig å ikke sitte alene

Er du fornærmet i en slik sak, så oppfordrer politiet om å ta kontakt.

«Den som er utsatt for dette har ikke gjort noe galt eller ulovlig. Selv om det føles skambelagt, er det viktig å ikke sitte alene med dette», påpekes det også i pressemeldingen.

- Politiet ser alvorlig på dette, fordi det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Kjønnøy.