Sist oppdatert:

Tidligere denne uken, nærmere bestemt tirsdag formiddag, ble en mann i alderen 18–65 år bekreftet smittet av korona. Smittesporingen viste at mannen hadde 150–200 nærkontakter, rundt 130 av dem i forbindelse med et besøk på Vårt Hjem helgen før.

– Jeg håper ikke det blir slik at dette er starten på et nytt utbrudd, sa kommuneoverlege Sunniva Rognerud til Steinkjer24 tirsdag.

Og nå er det rimelig sikkert at man slapp unna nettopp det. Riktignok er det kommet et par nye smittetilfeller siden da, men ikke i tilknytning til smittetilfellet som ble bekreftet tirsdag formiddag.

– Det er kjempefint. Foreløpig virker det som vi har sluppet unna, at vi hadde flaks denne gangen også, sier kommuneoverlegen fornøyd.

Ville allerede vært klart om det skulle blitt et større utbrudd

– Er det for tidlig å si om man har sluppet helt unna?

– De fleste nærkontaktene ble testet onsdag, vi har nok fått svar på mange av prøvene, men ikke alle. Så det kan komme nye smittetilfeller, men hadde det vært snakk om et større utbrudd ville vi sett konturene av det allerede.

– Det har kanskje også en sammenheng med at vaksinedekningen nå begynner å bli såpass bra?

– Ja, det vil jeg si. Det har jo vært noen som legger mye vekt på at det er fullvaksinerte som er blitt smittet, som har vært tilfellet både her og i Snåsa. Men det er viktig å få frem at sannsynligheten for at fullvaksinerte blir alvorlig syke er svært lav, vaksinen minsker ikke bare sjansen for å bli smittet.

Slik jobbes det med å fremskynde andre dose

Torsdag kom beskjeden om at Steinkjer kommune nå er såpass godt i gang vaksineringen, at dose nummer to fremskyndes for enkelte. Uvisshet rundt vaksineleveranse gjør det derimot vanskelig.

– Vi jobber utfra prinsipp om at de som har gått lengst siden første dose, er de som blir fremskyndet. Nå har vi gjort det for neste uke, men forsinkelse av beskjeden om hvor mange doser vi får i uke 32 gjør at vi fremdeles jobber med logistikken rundt fremskynding da.

– Har det noe å si for hvor godt vaksinen fungerer, når tiden mellom dosene blir kortere?

– Nei, så jeg vil oppfordre alle som får framskyndet 2. dose til å takke ja. Det er enkelte som får dosene ganske tett, men ikke tettere enn 21 dager første og andre dose. Hvis man setter dosene med kortere mellomrom enn det, blir det ikke gyldig for vaksinepass.

– Hvis man får dosene med kortere mellomrom, er det støre sjanse for å få bivikninger?

– Nei, jeg har ikke sett noen studier som skal tilsi det.

Publisert: Sist oppdatert: