17. juni ga Statsforvalteren i Trøndelag avslag på søknaden om skadefelling av en bjørn i Steinkjer. Nå er vedtaket omgjort.

– Etter avslaget har det kommet ny og viktig informasjon som endrer Statsforvalterens oppfatning av saken. Etter en ny samlet vurdering gis det derfor nå fellingstillatelse på bjørn i deler av Steinkjer, Namsos, Grong og Overhalla kommuner, heter det i en pressemelding fra Statsforvalteren.

Ordfører Anne Berit Lein i Steinkjer er svært fornøyd med at vedtaket er gjort om.

– Jeg er veldig glad for at det nå er gitt fellingstillatelse. Siden vi søkte er 16 sau tatt av bjørn i dette området. Det er dramatisk, sier Lein til Trønder-Avisa, som var først ute med å omtale saken.

Lederen av skadefellingslaget skal ifølge henne være varslet. Kommunen ber også om hjelp fra publikum til å få tatt ut bjørnen.

3,5 år gammel binne

Statsforvalteren sier at man gjennom DNA-prøvene kan fastslå at det dreier seg om ei binne, med ID-nummer NT158. Bjørnen er 3,5 år gammel, og har de siste tre årene blitt påvist med DNA-funn i Bangsjøan-området.

Mye taler for at binna står bak en vesentlig del av skadene på sau og lam i løpet 2019 (9 skader/kadaver) og 2020 (42 skader/kadaver), og nå i år.

Alle virkemidler er forsøkt

Statsforvalteren opplyser at man over tid har forsøkt de virkemidlene man har til rådighet.

Det har også blitt stilt spørsmål til Miljødirektoratet om muligheten for å flytte binna. Tilbakemeldinga var at flytting ikke ble ansett som hensiktsmessig.

– Slik situasjonen er nå, med mye skader tidlig i sesongen, er min vurdering av skadefelling dermed er det eneste rette tiltaket, sier Bjørnar Wiseth hos Statsforvalteren.