Folk prioriterer ferie foran å få satt vaksinesprøyta. Kommuneoverlege i Steinkjer mener ikke dette er så problematisk.

Noe som er langt mer bekymringsfullt, er den utbredte oppfatningen om at smittefaren nærmest er over. Det meste tyder nemlig på at det er langt større fare for å bli smittet, enn tilfellet var i fjor sommer.

– Nå, hvordan går det i vaksinebransjen? Fredag ble det meldt at 18.332 doser var satt, hvor langt har dere kommet nå?

– Det blir ikke oppdatert før i morgen. Vi setter alle dosene vi får. Leveransen har imidlertid variert en del.

– Er det flere utsettelser når det gjelder Pfizer-leveransen, eller er det samme tempo som ble meldt forrige uke?

– Det har ikke kommet andre beskjeder fra Pfizer siden det.

– Har dere fått begynt å vaksinere gruppe 10?

– Ja.

– Betyr det at alle i gruppe 8 og 9 har fått førstedosen nå?

– Ferdig og ferdig. En god del er på ferie. Det har vært behov eller ønske om utsettelser for flere. Og det er fortsatt slik at det settes doser i andre grupper, vi stort sett er ferdige med. Har faktisk satt tre førstedoser i gruppe 4 denne uka.

Foto: LERIF ARNE HOLME

Folk prioriterer ferie over vaksine

– Er det ikke litt uansvarlig å prioriterer ferie for egen sikkerhet?

– Nå er det jo ingen i risikogruppen som gjør dette valget. Men som helseminister Bent Høie sa: «Det er den viktigste avtalen i sommer». Det bidrar til folkeimmuniteten. Totalt sett, forsinker ikke dette vaksineringen. Det gjør bare at vi setter dosen på andre litt før. Det er ingen doser som går til spille, slår hun fast.

– Orkland kommune opplever det største smitteutbruddet så langt i pandemien. Hvor stor er faren for at vi får lignende tilstander her?

– Det er like overhengende som det har vært hele tiden. Vi hadde møte med alle kommunelegene i går, hvor vi utveksler informasjon om utviklingen. Det er viktig at vi kjenner til alt om hvilken aldersgruppe det gjelder, hvordan det har blitt smittet, og lignende. Utbruddene rundt Trondheim henger sammen, har jeg skjønt. Det er knyttet til mye av det samme miljøet, sier Rognerud.

– Hvor stor vil du si sjansen er for at vi skal få Delta-varianten hit?

– Det er helt sikkert at vi kommer til å få den hit, sier hun.

Ingen grunn til å slippe ned «guarden», skal vi tro kommuneoverlege Sunniva Rognerud. Foto: LEIF ARNE HOLME

Alfa- og Delta-varianten gjør det mer smittefarlig

– Men med halve Norge på gjennomreise i Steinkjer vil jeg tro at faren er betydelig økt for at det skjer i nær fremtid?

– Det spørs selvsagt om de bare drar gjennom eller stopper, hehe. Nå er det flere aspekter ved sommeren som påvirker dette. Smittefaren reduseres av at vi er mye ute, men samtidig flytter vi mye mer på oss. I fjor var det mindre smitte da ferien startet, og vi hadde verken Alfa- eller Delta-varianten på det tidspunktet, sier kommuneoverlegen.

– Betyr det at det er enda større risiko for smitte i år?

– Faren for smitte er klart større denne sommeren. Det er et helt annet bilde nå. Alfa- og deltavarianten har ført til at viruset har blitt langt mer smittsom. Men samtidig har mange blitt vaksinert nå, som jo er bra.

I går kom det en rapport som sa at to doser kan vise seg å fungere mot covid-19 mye lengre enn først antatt. Det skal være snakk om en varig beskyttelse. Rognerud mener dette ikke er så oppsiktsvekkende.

– Vi har ikke antatt at den har vært kortvarig, vi har bare ikke visst. Det foregår mye forskning på dette, og det vil komme nye studier fortløpende. Mer varig virkning er påvist, men det kan påvirkes av underliggende sykdommer og alder, sier Sunniva Rognerud.