Etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag er det flere politidistrikt som har anbefalt å avlyse Pride-arrangementer.

Turid Saursaunet i Rød Tråd Steinkjer forklarer at de hadde en dialog med politiet allerede på lørdag om å arrangere en markering da, men ble frarådet dette i lys av nasjonale føringer, som de respekterte.

Nå forteller hun at Trøndelag politidiskrikt og politiet i Steinkjer mener behovet for markering er stort og at de har kapasitet til å ivareta sikkerheten.

Skytingen i Oslo har ført til at mange skeive kjenner på en redsel – da hatet gjerningspersonen sto for, er noe de alle har følt på i en eller annen form.

Kjent på hatet

Turid trekker fram at de så langt kun har fått positive tilbakemeldinger når det gjelder markeringen, men at hun merker at folk er redde.

– Mange spør oss om hva politiets anbefalinger er, så det sier jo noe om hva som rører seg hos folk.

Hun tror at grunnen til at mange er redde nå, er fordi det hatet som ligger hos personen som var i stand til å gjøre noe sånt – har de kjent på alle sammen, i større eller mindre grad.

– Vi har sett det og kjent det på kroppen. Og når vi ser hvor langt det hatet kan strekke seg, at det kan føre til så ekstreme handlinger, så er det klart det setter i gang noen tankeprosesser.

Turid Saursaunet mener det er av stor betydning at alle står samlet og viser en felles forståelse om at hatefulle hendelser og holdninger ikke skal aksepteres. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Samlet om en felles forståelse

Turid sier at planen for markeringen er å legge til rette for at folk kan samles etter de grusomme hendelsene.

Der utgangspunktet er å vise at folk står samlet om en felles forståelse om at hatefulle hendelser og holdninger er noe som ikke aksepteres.

– Vi skal samles, det vil bli appeller og forhåpentligvis noe kulturelt innslag. Det viktigste er egentlig at vi får samla folk, veive med Prideflagg og være sammen, poengterer Turid.

Unødvendig med Pride

– Det vi har sett i Pride-måneden i år er at det er mange folk som setter spørsmålstegn om hvorvidt Pride er nødvendig.

Hun sier videre at slike tanker ofte får relativt stor plass i media, mens de som tilhører det skeive miljøet og den skeive bevegelsen blir matt.

– Vi tenkte at folk begynte å skjønne det nå, også topper hele måneden seg med at folk skal dø for saken, sier hun med et stort sukk.

Hun trekker til slutt fram at Steinkjer Pride avholdes i september, og at planleggingen så langt vil gå som normalt.

Forholder seg til nasjonale føringer

Politistasjonssjef Snorre Haugdahl forteller at de kjenner til at det skal være markering i Steinkjer.

Snorre Haugdahl forteller at de har hatt tett dialog med Pride Steinkjer, og at det ikke er noe som tilsier at de ikke kan arrangere markering. Foto: Leif Arne Holme

Han sier at de fortløpende forholder seg til nasjonale føringer, der kan det komme noe i løpet av dagen.

– Det er ingenting med trusselbildet i dag som tilsier at det ikke kan bli. Vi avventer nasjonale føringer. Arrangementer vil gå som planlagt om det ikke dukker opp noen føringer, sier han.