De tre utstillingene er basert på følgende, opplyser kulturgården i en pressemelding. Ustillingene er åpne hver dag i perioden 2. juli til 2. september etter avtale.

  • Huva – en liten, men viktig draktdel

  • Spontaket – fra skog til tak på en dag

  • Gamle urkornsorter

Huva – en liten, men viktig draktdel

Denne utstillingen retter søkelyset på hodeplagg folket i brukte i Nord-Trøndelag i perioden fra cirka 1750 – 1920. Huva, eller luen, var en viktig del av den folkelige påkledningen. Utstillingen består av rundt 25 kopier av ulike varianter som ble brukt.

– Handelen med utlandet utvikla seg utover 1700-talet. Inntekt fra eksport og handel med trelast ga overskudd som trønderene kunne bruke til å kjøpe vakre stoff til bruk i finklea sine. Av skriftlige kilder kan vi lese at klærne gikk i arv, og spesielt finklær ble brukt i flere generasjoner. På den måten endret den lokale kleskikken seg senere utover bygdene i Trøndelag, enn i byene ute i Europa, sier Jakob Bjerkem i pressemeldingen.

Fra skog til tak på en dag

Som Steinkjer24 tidligere har omtalt la tradisjonshåndverksstudiet ved NTNU i år nytt spontak på det gamle buret på gården. Midt under pandemien, delt inn i tre kohortar, bodde og arbeidet 20 snekkere og tømrerer på gården en hel uke.

– De gjennomførte hele prosessen med å legge spontak på tradisjonelt vis: fra å blinke, felle og kappe treeet, klyve det opp, stikke spon og tekke taket. 12.000 spiker og 12.000 spon er lagt på tradisjonelt trøndersk vis på buret. Her skal taket ligge i 50 – 60 år.

Denne ustillingen består av film og bilder fra taktekkinga, og naturligvis det ferdige produktet.

Gullimunn og urkorn

Selskapet Gullimunn produserer mjøl av urkornsortar, og har nå oppformeringsfelt på Bjerkem og prøvefelt på nabogården Rølia. Her kan man ta seg en tur for å se og snakke agronomi eller mat og helse.

– Nå kan du gå i åkeren – se og oppleve de gamle urkornsortene purpurkveite, svarthavre og mange fler.

– De gamle kornsortene har en annen glutenstruktur og en annen sammensetting av mineral enn de nye sortene som er avlet fram etter krigen. Både strå og rotsystem er større enn på nyere sorter. Det gir også en del andre kvalitetar når det kommer til baking.