Onsdag vil private barnehager over hele landet stenge dørene i protest mot regjeringa.

I Steinkjer er det flere barnehager som skal stenge, men som foreldre må man ikke hente barna, om man har fått beskjed om det.

Dette påpeker flere politikere til NRK.

– Vi oppfordrer foreldrene til å hente ungene til vanlig tid. Ikke gå tidligere fra jobb eller studie for å imøtekomme PBLs kampanje, sier Hege Bae Nyholt til TV-kanalen.

Hun er Rødt-politiker og leder i Utdanningskomiteen på Stortinget.

Vil kutte

Bakgrunnen for aksjonen er at det er foreslått kutt i tilskuddene til private barnehager i årets statsbudsjett, ved at pensjonspåslaget som barnehagene mottar fra Staten, reduseres fra 13 til ti prosent.

Ifølge Private Barnehagers Landsforbund (PBL) vil dette utgjøre 400 – 600 millioner kroner på landsbasis.

På egne nettsider skriver PBL følgende om lovligheten til en aksjon:

«PBL oppfordrer barnehagene til å gå i dialog med foreldrene for om mulig å finne gode løsninger for alle parter. Men ettersom markeringen i juridisk forstand er et brudd på avtalen barnehagene har med foreldrene, har barnehagene i siste omgang ikke annet valg enn å forholde seg til foreldrenes beslutninger. Barnehagene bør derfor ha beredskap på at ikke alle barna blir hentet innen klokken 14.00».

Hevder aksjonen er lovlig

Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe, sier til NRK at aksjonen er lovlig. Hun oppfordrer foreldre til at de solidarisk skal hente barna sine.

– Så skal vi selvfølgelig finne løsning for de foreldrene som av ulike grunner ikke har mulighet, sier hun til NRK.