Fra tirsdag av kan man bestille time til vurdering hos klinikker, vaksineklinikker eller enkelte fastleger, opplyser helseminister Bent Høie.

Dette er en tilvalgsordning, understreket Bent Høie under dagens pressekonferanse.

– Det er ikke nødvendig å ta kontakt med disse i dag. Du kaster bort din og deres tid ved å ta kontakt nå, understreket han.

Hvis du ønsker vaksinen frivillig, kan du gå inn på Helsenorge.no og sjekke kriteriene for vaksinering nå. Vaksinen er gratis.

Verken FHI eller Helsedirektoratet anbefaler noen å benytte seg av tilbudet. Legeforeningen har kalt det hele uforsvarlig.

Johnson & Johnson-vaksinen er ikke en del av det vanlige vaksineprogrammet, men er særlig ment for dem som skal til svært smitteutsatte land.

Regjeringen bestemte 12. mai at vaksinen skulle tilbys som en tilleggsordning etter at FHI tok den ut av sitt vaksinasjonsprogram på grunn av kobling med dødelige blodpropper.

Over 200.000 vaksinedoser er på lager.

I fire uker har Helsedirektoratet jobbet for å få på plass den frivillige ordningen regjeringen ønsket – nemlig at de som ønsker Johnson & Johnson-vaksinen kan ta den utenfor FHIs offisielle vaksinasjonsprogram.