«Alle opplæringssjefene i fylker landet over er enige om at eksamen må avlyses. Det tydelige rådet fra dem er at eksamen blir for krevende å gjennomføre», skriver Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding.

– Slik smittesituasjonen er i landet, risikerer vi at svært mange elever må ta opp eksamen, fordi de er i ventekarantene, og dermed få uavklart vitnemål til sent på høsten – som følge av kapasitetsbegrensninger for nye eksamener, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag fylkeskommune, i pressemeldingen.

– Det mest rettferdige og forutsigbare for elevene

Sandvik mener innsatsen både elever, ansatte i skolen og foreldre har lagt ned for å få elevene gjennom pandemien, er formidabel.

– Vi er takknemlige for hver og en som har lagt ned en stor innsats, og erkjenner samtidig at det har vært krevende. Skifter i tiltaksnivå, kombinasjonen av digital og fysisk undervisning og oppfølging på avstand, har tæret på mange. Det mest rettferdige og forutsigbare for elevene vil være å avlyse eksamen, sier Sandvik.

«Nå må statsråden ta ansvar»

«Nå må statsråden ta ansvar, og avlyse muntlig eksamen. La lærere og elever bruke kreftene på en grundig og rettferdig standpunktkarakter!», skriver fylkeskommunen.

– Skolene har lagt planer for siste del av skoleåret, og flyttet tidspunkt for fastsetting av standpunktkarakter til senest mulig før sommerferien, for å kunne gi en riktigst mulig vurdering. Ut ifra en totalvurdering av belastningen for våre elever og ansatte, ber vi om at muntlig eksamen avlyses, sier Sandvik.