Sommeren er uten tvil tida for dumping av katter i alle aldre. Den siste tida har Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT) hentet inn 29 kattunger, noen er funnet alene, andre sammen mor. Leder i DNNT, Tone I. Lundsaunet forteller at også flere er meldt inn.

– Vi har fått meldt drektige hunnkatter hvor man mener de ikke har eier. Vi har fått meldt observasjoner på kattemødre med unger hvor vi fortsatt ikke har fått kontroll på de, men jobber med å få til å hjelpe.

foto
Kattemor Ulla ble funnet med sine tre små, Uni, Una og Ulrikke på Utøy utenfor Inderøy. De ble ivaretatt av DNNT og er nå i fosterhjem. Foto: Silje Olsen Engenes

Badegjester fant lille Enzo

Et av flere eksempler er lille Enzo som ble funnet i Breivikfjæra på Mosvik i starten av juli. Lundsaunet tenker at det kan handle om nettopp dumping.

– Enzo var bare 300 gram og svært dehydrert, i tillegg er han vant med folk. Det var badegjester som fant han. Om det hadde vært dårlig vær den dagen ville han ikke blitt oppdaget.

Hun opplyser om at det også ble funnet en kattunge i tilsvarende størrelse omtrent 500 meter unna. Den greide seg ikke.

– Det er også observert en i samme størrelse i Mosvik ved Mosvik Helsetun. Vi har vært ute med felle, men det har ikke vært observasjoner siden lørdag morgen. Alle disse tre hendelsene med tre unger i samme størrelse tilsier dumping. Det er på et strekke på noen får kilometer, forklarer Lundsaunet.

foto
Enzo må bo i fosterhjem til han er leveringsklar, men er reservert til et for alltid hjem. Foto: DNNT

Flere trenger et hjem

Per nå er alle kattungene med og uten mor i fosterhjem inntil de blir leveringsklare for potensielle nye hjem. Fire av disse er leveringsklare om én uke.

– Vi har ikke noe hastverk med å finne nye hjem til dem, men de er snart klare.

Kattungene det er snakk om er søskene Bianca og Ariel, som er svært lekne og trenger aktive familier. Også Fredag og Frigg trenger et trygt hjem, med eiere som kan gi mye kos og som er tålmodige i starten.

– Frigg setter pris på en lekeøkt i blant, og Fredag elsker å leke. Alle kattungene gjennom oss har fått helsesjekk, vaksine, de er ID-merket med øretatovering og chip, og har fått ormekur, informerer Lundsaunet.

Dette gjelder også de voksne kattene, som i tillegg er kastrert.

foto
Kattungene Frigg og Fredag liker å se sport på TV, noe de får lov til i fosterhjemmet. Foto: DNNT

Gis bort 8 uker gamle

DNNT har lagt merke til at flere katteiere med kattunger legger ut annonser hvor de gir bort unger som bare er 8 uker gamle. Dette reagerer Lundsaunet på.

– Kattunger skal ikke skilles fra mor og søsken før de er 12 uker. Dette bør man sette seg inn i når man skal ha ansvar for kattunger. Man bør også sette seg inn i hva det innebærer å bli eier til en liten dyreunge.

Hun viser til at man kan lese om hold av katt i Dyrebeskyttelsen Norge sin brosjyre: ansvarlig kattehold, eller veilederen til Mattilsynet, hvor det blant annet anbefales at kattungene får ormekur ved tredje, sjette og niende leveuke.

– Om man ikke visste det, så anbefaler vi at kattungene får en helsesjekk, ormekur og vaksine før de reiser hjemmefra. Vi anbefaler at man tar betaling for kattungen for samme beløp av hva dette koster. Dersom man tar betaling for en kattunge uten at noe som helst er gjort med den synes vi det er svært trist.