Forsinkelser fra Pfizer, parallelt med at AstraZeneca har blitt stoppet, gjør at det blir utsettelser med henhold til den planlagte vaksineringen. Likevel ønsker Rognerud og flere andre leger ikke å foreskrive Janssen-vaksinen til noen, selv om regjeringen åpner for bruk av denne.

– Jeg så på en oversikt fra ECDC at Norge lå langt bak EU-landene når det gjaldt vaksinering. Et annet EØS-land, Island, ligger langt foran EU-landene. Hvorfor har det blitt slik?

– På oversikten vi har, forholder det seg ikke slik. Jeg støtter meg på FHIs oversikt.

45 vaksinedoser i søpla

– I går kom nyheten om at 45.000 AstraZeneca-vaksiner går rett i søpla. Hva er dine tanker om at noe slikt skjer?

– Det er lenge siden vi tok den ut av vaksinasjonsprogrammet. Det vil ikke være etisk riktig å bruke den, og det samme gjelder med henhold til å sende den videre til andre land.

– Det kom også om melding om at det var forsinkelser i leveransene av Pfizer.

– Ja, det blir forsinkelser når det gjelder leveranser av Pfizer. Det fører til at intervallet mellom vaksinene er økt fra 9 til 12 uker igjen. Pfizers forsinkelser gjør at førstedosen blir utsatt med en til to uker i Steinkjer. Det samme med andre dose.

Foto: Leif Arne Holme

Politisk dragkamp om Janssen

– For kort tid siden ble Janssen-vaksinen mulig å få, for dem som frivillig ville ha den. Parallelt med dette anbefalte ikke FHI noen å ta den. Dette virker jo som veldig merkelig kommunikasjon?

– Det er en politisk avgjørelse. Regjeringen har sagt ja, selv om helsemyndighetene fraråder det. I Norge har vi en politisk ledelse som tar avgjørelsene. De får råd fra faglig hold, men bestemmer selv om de vil følge dem.

– Men det hele er jo litt merkelig. En kompis av meg henvendte seg for å få Janssen-vaksinen, men fikk avslag. Hvorfor dette pussige opplegget, når det bare bidrar til forvirring?

– Det må du ta opp med det politiske systemet. Brorparten av legene foreskriver ikke Janssen-vaksinen. Jeg gjør det heller ikke.

Kommuneoverlege Sunniva Rognerud Foto: Stig Jakobsen

16.700 vaksinedoser satt

– Hvor mange vaksinedoser har man fått satt i Steinkjer?

– Jeg anslår at vi har satt 16.700-doser til nå, fordelt på første og andre vaksinedose.

– Hva er planen for de neste vaksineringsukene?

– Gruppe 9 (45 – 54 år) begynner neste uke.

– Når går dere løs på 18-24 år?

– Den kommer etterpå.