Ap og Sp har lovet å gå til SV minst én gang i året – for å få flertall for statsbudsjettene. Men hva vil skje i sakene som skal behandles i Stortinget resten av året?

I rovdyrspørsmålet åpner nå Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for at den nye regjeringa kan finne sammen med en hovedmotstander fra valgkampen: Frp.

– Vi skal ha en restriktiv linje, og det skal ikke være noen tvil om at dette er et varsel om et politikkskifte, sier Sp-leder Vedum til Adresseavisen onsdag – om den nye regjeringas rovdyrpolitikk.

Vil utrede det Sp alt har bestemt seg for

Spørsmålet var om han tror sauebøndene i Trøndelag er fornøyde med at den nye regjeringa ikke lover å krympe antall rovdyr i Norge, kun å utrede muligheten.

Lavere bestandsmål for rovdyr er programfesta hos Senterpartiet, men ikke hos Ap – som heller vil gjøre grep for å sikre at dagens bestandsmål faktisk overholdes.

Hurdalskameratene Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Torstein Bøe

Resultatet fra forhandlingene i Hurdal ble altså å utrede reduksjon av bestandsmålene for ulv og bjørn – «med mål om å redusere belastningen for beitenæringene og lokalsamfunn».

– Men vi har en veldig tydelig holdning om å lytte mer til de berørte og ha en mer restriktiv holdning, sier Sp-Vedum.

– Nå er det et flertall om lavere bestandsmål i Stortinget allerede, om dere går over streken og henter støtte fra for eksempel Frp i rovdyrsaken. Er det en god idé?

– Vi har vært fortvilet over dagens regjering, der Frp har vært støtteparti. I posisjon har Høyre og Frp gjort situasjonen verre. Så får vi se hvordan de foter seg i opposisjon, sier Vedum.

Oslo, 8. januar 2019. Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet holdt appell under fakkeltoget mot mot regjeringens ulvepolitikk. Det er organisasjonene Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk og Naturbruksalliansen som arrangerer demonstrasjonen i Oslo tirsdag kveld. 

– Når det er sagt, så er vi i alle saker opptatt av å få de gjennom i Stortinget. Det er det samme for oss hva partiene heter, så lenge vi får på plass vår politikk. Men uansett vil nå Sp og Ap sammen legge frem vår politikk, så er det alltid fint med bred støtte, sier Vedum.

– Er han enig, så kan vi snakke butikk

Et flertall med Ap og Frp ble trukket fram som en mulighet av Sp-topp Marit Arnstad allerede i februar 2020.

«I rovviltpolitikken er nå det store spørsmålet hva Frp gjør. Hvis Frp og Ap stemmer sammen med Senterpartiet, er det nemlig igjen duket for å stramme inn tøylene i rovviltpolitikken», skrev hun i et leserinnlegg i Trønder-Avisa.

Samtidig angrep hun Frp for å ha ansvar for rovdyrpolitikken den borgerlige regjeringa har ført siden 2013.

Men nettopp det å finne sammen om rovdyrpolitikk, var noe av det første Frps Sivert Bjørnstad trakk fram etter å ha sett på Hurdalsplattformen onsdag.

– Ikke minst rovdyr kan vi bli enige om. Vår holdning er helt annerledes enn det SV har. Hvis Ap/Sp velger sine partnere med omhu, tror jeg det kan bli bra, sa Bjørnstad.

Når Bjørnstad får høre at Vedum ikke avviser Frp-samarbeid på feltet, ønsker Bjørnstad den nye regjeringa hjertelig velkommen over streken i Stortinget.

– Så får vi håpe han ikke kommer med noe ullent kompromiss mellom Ap og Sp, sier Bjørnstad om Vedum.

– For Frp vil det være viktig å få ned bestandsmålet, og gjøre målet til et tak, sier Bjørnstad, og legger til to punkt til som blir viktige for Frp:

Gjøre det enklere å ta ut skadedyr og gi de regionale rovviltnemndene mer reell makt.

– Er Vedum enig i dette, så kan vi snakke butikk, sier Bjørnstad.

Jonas Gahr Støre Foto: Reuters/Victoria Klesty

Støre: Vi er kunnskapsbaserte

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det har vært gode samtaler mellom Sp og Ap om rovdyr.

– Og vi har landa på en enighet, sier han.

– Om en utredning. Da vil vel mange sauebønder si at dere skyver dette foran dere?

– Vi er kunnskapsbaserte i Norge. Jeg tror vi ofte sånne beslutninger blir bedre når vi får en utredning, sier Støre.