Søknadsfristen til høyere utdanning er snart her.

Torsdag har Steinkjer videregående skole karrieredag. Her får elevene møte rollemodeller fra ulike yrker i Steinkjer for å bli kjent med det lokale arbeids- og næringslivet i byen.

Vi har på forhånd spurt disse rollemodellene om følgende:

1. Hva er det du jobber med?

2. Hva må man gjøre for å få jobben du har?

3. Hvorfor bør man bli det du er?

Studentveilederen: – Jeg får reise rundt

Mona Kirknes Fossum:

1. Jeg jobber som studentveileder i Across the Pond, som gir gratis og uforpliktende veiledning til studenter som er interessert i å studere i Storbritannia. Jeg har en bachelor i engelsk og en master i psykologi og lingvistikk fra Edinburgh

2. For å jobbe som studieveileder, trenger man god kjennskap til høyere utdanning og for min del spesielt det britiske utdanningssystemet. Jeg får god bruk for min utdannelse på jobb, og spesielt mine egne erfaringer fra universitetet i Edinburgh, men jeg vil si at noe av det viktigste man trenger, er glede av å jobbe med og hjelpe andre mennesker.

3. Jeg har en utrolig givende jobb med varierte arbeidsoppgaver, og jeg er så heldig at jeg får reise rundt og snakke med studenter om deres fremtidsplaner og drømmer. Kontakten med Storbritannia og britiske universiteter hjelper også på savnet etter den britiske kulturen etter at jeg selv reiste hjem igjen. Det er en utrolig god følelse å kunne hjelpe studenter med å komme inn på drømmestudiet, og den entusiasmen og gleden de føler på smitter definitivt over på meg.

Læreren: – Jeg elsker jobben min

Marit Wæhre:

1. Jeg jobber som lærer på videregående skole. Jeg har undervisningskompetanse i ulike samfunnsvitenskapelige fag. Arbeidsdagen min består av planlegging, undervisning, retting og samtaler med elever.

2. Jeg har tatt lektorutdanning med master i statsvitenskap for å jobbe med det jeg gjør. Med lektorutdanningen har jeg fått en masterutdanning innen statsvitenskap, samt fått undervisningskompetanse i andre undervisningsfag.

3. Jeg elsker jobben min som lærer. Jeg finner motivasjon i å se elevene utvikle seg og å ta en del av både den faglige utviklingen og den sosiale utviklingen. Du bør bli lærer fordi du får varierte arbeidsoppgaver og en spennende arbeidshverdag.

Etterforskningslederen: – Mye mer enn bare politibil og patruljetjeneste

Foto: LEIF ARNE HOLME

Kjetil Mollan:

1. Jeg jobber som politi på Innherred. – Min yrkestittel er politiavdelingsleder/ seksjonsleder på etterforskning på Innherred. Jeg jobber som etterforskningsleder. Stillingen innebærer oppfølgning av ansatte, rekruttering av personell og daglig drift av etterforskningsarbeidet.

2. Det er flere veier for å få jobb i politiet, men skal man ha en politistilling må man gjennomføre politihøgskolen. Ønsker man en sivilstilling er det mange studier som er relevant. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Vi har bruk for alle i politiet, både en mangfoldig bakgrunn og gjerne mangfolds bakgrunn. Politiet skal gjenspeile samfunnet som vi er satt til å betjene.

3. Politiet kan tilby en spennende og variert hverdag. Her kan man jobbe i politipatrulje, etterforskning, påtale, kontorstøtte, forvaltning, digitale spor, forebygging, rekruttering, videreutdanning av kollegaer osv. Politiet er mye mer enn bare politibil og patruljetjeneste. Vi kan tilby en arbeidsplass der det er muligheter for å velge flere tjenesteområder underveis i yrkeskarrieren.

Geoteknikeren – Får jobbe en del utendørs

Foto: FOTOGRAF_HATTREM

Andrea Trebostad Viken:

1. Jeg er utdannet geotekniker. Dette er en sivilingeniørgrad innenfor bygningsingeniørfaget, og jeg har studert den femårige integrerte masteren bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Som geotekniker jobber man med jord som bygningsmateriale. Jeg jobber i rådgivingsbransjen, og der bidrar geoteknikere i små og store byggeprosjekt; fra boligprosjekt til større vegprosjekt. I slike prosjekter bidrar geoteknikere med kompetanse innen beregninger og analyse av skråningsstabilitet, det vil si forhindre at det går ras, bæreevne og deformasjon av konstruksjoner og byggverk.

2. Slik som nevnt ovenfor må man ta en master innenfor bygg, med fordypning i geoteknikk, for å bli geotekniker.

3. Som geotekniker har man varierte arbeidsdager og oppgaver, og man får anledning til å jobbe en del utendørs også. Så dersom man er glad i realfag og trives med å jobbe inne på kontor, men samtidig ønsker å få være litt utendørs, bør man bli geotekniker.

Advokaten: – Ingen arbeidsdag er lik

Anders Kjøren:

1. Jeg arbeider som advokat i egen advokatvirksomhet. Arbeider med et vidt spekter innenfor jusen. Dette omfatter både sivile saker og straffesaker.

2. I dag er ligger i bunnen 5 år med Master i jus. Deretter må man ha praksis for å få advokatbevilling etter endt studie.

3. Det er en veldig interessant jobb, hvor ingen arbeidsdag er lik. Du kan i stor grad styre hvilke saker du ønsker å arbeide med og en jobb hvor man møter mange forskjellige mennesker i ulike situasjoner.

Utvikleren: – En takknemlig oppgave

Jørn Dyrkoren:

1. Jeg jobber som utvikler/programmerer i NTE og har som oppgave å lage nye løsninger for kundene til NTE eller til intern bruk.

2. Som regel må man ta en høyere utdanning, men det er også noen som er selvlærte og klarer seg godt med det. NTE har i år tatt inn en lærling innenfor utvikling som har 2 år på VGS som bakgrunn.

3. Å jobbe som utvikler kan ofte være en takknemlig oppgave, du hjelper noen til å løse et problem de har som de ikke hadde klart å løse uten din hjelp. Med en utdanning innenfor IT så kan man jobbe i de fleste bransjer noe som gir deg stor fleksibilitet i karrierevalg gjennom hele yrkeslivet.

Etologen: – Forstår dyrenes behov

Erica Hogstad Fjæran:

1. Jeg er prosjektleder for DyrePrat, et dyrevelferdsprosjekt av Trøndelag Bondelag. Prosjektet skal jobbe med kunnskap, formidling og samarbeid om dyrs adferd og velferd.

2. For å kunne jobbe med dyrevelferd og kommunikasjon er det viktig å velge blant relevante studier. Jeg er utdannet etolog, som innebærer å ha mastergrad i dyreadferd, og det kommer godt med når man skal snakke om dyrevelferd. Utdanning i etologi kan man få både gjennom studier i husdyrvitenskap og biologi. I tillegg til studiene har jeg jobbet mye med nettverk og prøvd ulike typer jobber, som også er nyttig for å forstå hvordan landbruksnæringa henger sammen.

3. Det er mange som engasjerer seg for dyrevelferd, og det viktigste vi kan gjøre for dyrene er å forstå deres behov. Dette studerer man som etolog, og etologisk kunnskap er derfor avgjørende for hvordan vi utvikler ulike dyrehold med hensyn til dyrene. Jeg håper flere dyreinteresserte ungdommer velger husdyrfag og etologi – vi trenger flere spesialister innen dyrevelferd!

Eiendomsmeglerne: – En del av et fantastisk arbeidsmiljø

John Sivert Brandt:

1. Jeg jobber som eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 i Steinkjer og Inderøy kommune. Her gir jeg råd til de som skal selge og kjøpe eiendom, og dette gir meg en variert hverdag. Oppgavene er blant annet forberedelse før salg hvor vi reiser ut for å møte boligselger og gjøre oss kjent med eiendommen som skal selges, skrive salgsoppgave og annonse, oppfølging av potensielle kjøpere over telefon og på visning, gjennomføring av budrunde, utforming av kontrakt og oppgjørsforretning.

2. Du trenger jurist- eller eiendomsmeglerutdanning. Selv studerte jeg eiendomsmegling på BI (Fra 2011 til 2014) i et tilrettelagt traineeløp hos Eiendomsmegler 1.

3. Å jobbe som eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 er spennende og lærerikt. Du må håndtere nye utfordringer, men som en del av et større team har du alltid gode støttespillere rundt deg. Du vil bli en del av et fantastisk arbeidsmiljø på finanshuset hvor vi har mange fagområder. Sist men ikke minst vil du ha et meningsfullt oppdrag når du skal hjelpe selger og kjøper med å realisere sine drømmer gjennom et trygt og godt salgsoppdrag.

Kommunikasjonsrådgiveren: – Faget blir stadig viktigere

Kari-Anne Susegg Kvarving:

1. Jeg driver mitt eget firma og jobber som innleid kommunikasjonsrådgiver hos private og offentlige aktører. De fleste kundene mine holder til på Innherred, men jeg samarbeider også med oslobaserte PR-byråer om nasjonale kunder. Hos noen av kundene mine er jeg én av flere som jobber med kommunikasjon og markedsføring; mens for andre er det jeg som har hovedansvaret for alt. Jeg skriver ofte innlegg og kronikker for kundene mine.

2. Før jeg begynte på medielinja i Volda studerte jeg alt fra politikk og utviklingsstudier til historie. Nå har jeg jobbet med kommunikasjon i snart 20 år, og er trygg på at jeg kan det jeg jobber med. Skal du bli kommunikasjonsrådgiver, er det en fordel å være nysgjerrig på folk, uredd nok til å invitere deg på en kopp kaffe og holde deg oppdatert på hva som skjer i faget.

3. Kommunikasjonsfaget blir stadig viktigere. Skal du nå gjennom med budskapene dine, er det lurt å ha en plan for hva du vil si til hvem og hvilke kanaler du skal si det i – og der gjør kommunikasjonsrådgivere en uvurderlig jobb!

Traineen: – Tar del i store livshendelser

Ida Margrethe Kalseth Norum:

1. Jeg arbeider som Trainee i Sparebank 1 SMN på Steinkjer. Jeg arbeider ut mot privatkunder og driver med rådgivning rundt kundenes økonomi. Dette gjelder finansiering, forsikring og sparing.

2. Det beste utgangspunktet for å komme inn i denne jobben er å studere økonomi. Personlig har jeg en mastergrad i siviløkonomi, men det er ikke nødvendigvis ett krav med mastergrad for å få arbeid her. Aller viktigst er en økonomisk bakgrunn og personlig egnethet.

3. Som økonomisk rådgiver kommer du tett på kundene dine. Du får gleden av ta del i store livshendelser hos kundene på godt og vondt, og å hjelpe privatpersoner med å realisere sine drømmer på en trygg og økonomisk forsvarlig måte. Det at vi arbeider med mange ulike kunder med veldig forskjellige behov fører til at dagene blir varierte, og du møter stadig nye utfordringer. I tillegg er det ett stort pluss med en arbeidsplass som legger til rette for faglig utvikling og som kan tilby ett fantastisk arbeidsmiljø med gode kolleger.

Fagspesialisten: – Stort behov for kreative hoder.

Foto: FOTOGRAF_HATTREM

Vegard Opdal Kaldahl:

1. Jeg er ansatt i Norconsult som seniorrådgiver/fagspesialist. Jeg jobber blant annet med prosjektering og modellering av VVS-tekniske installasjoner i bygningskategorier som boliger, kontorbygg, skoler, næringsbygg og industribygg.

2. Det finnes flere ingeniørutdanninger innen VVS-teknikk i Norge. Selv har jeg studert i Trondheim. På NTNU har de ingeniør/sivilingeniørstudier med fordypning innen VVS/ Energibruk i bygninger.

3. Byggebransjen er i stadig endring med ny teknologi, strengere energikrav og økt fokus på blant annet bærekraft. Jeg er ganske sikker på at det vil være et stort behov for kreative hoder som kan finne gode løsninger også i fremtidens byggeprosjekter.

Ordføreren: – Svært givende

Foto: LEIF ARNE HOLME

Anne Berit Lein:

1. Jeg er så heldig å få være ordfører i Steinkjer kommune.

2. Være samfunnsengasjert, like folk, samarbeide med mange, være løsningsorientert og arbeide langsiktig og strategisk. Elske hele kommunen, snakke godt med alle, skape og utvikle framtida sammen med innbyggerne, næringsliv, lag og foreninger med flere. Ha/få kontroll på økonomien og samtidig være utålmodig med stadig å utvikle kommunen og tjenestene til nye behov. Jobbe samvittighetsfullt, iherdig og med hjertet utenpå drakta for den beste kommunen i landet. Få flest stemmer ved valget.

3. Fordi det er svært givende, ansvars- og meningsfullt å få tilliten til å være folkevalgt og ordfører. Å få være ordfører må være den mest spennende og givende laglederrollen du kan ha.

Medieprodusenten: – Det er veldig allsidig

Patrik Grønli:

1. Jeg jobber som teknisk leder i Camerat. Det betyr at jeg har ansvaret for utstyrsparken vår og ofte den tekniske gjennomføringen av produksjoner.

2. For å få den jobben jeg har må man ha en interesse for faget, man må være nysgjerrig og god på problemløsing. Det kan være greit å studere noe innen medieproduksjon, helst med en del praksis slik at man får hands on erfaring og blir kjent med folk innen miljøet.

3. Det å jobbe innen media er veldig allsidig. Jeg har en veldig variert arbeidshverdag med mange spennende nye utfordringer hele tiden. Alt fra møter og konferanser til konserter og show

Legen: – Det er en gave

Christine Agdestein:

1. Jeg jobber som fastlege, er spesialist i allmennmedisin og daglig leder ved Sjøsia legekontor. Jeg har 1050 pasienter som jeg følger opp, i alle aldere, fra 0 til 100 år. Jeg jobber også med forskning ved NTNU, på hvordan vi fastleger best mulig kan følge opp gravide.

2. Det er behov for mange leger i fremtida, særlig fastleger og psykiatere. For å bli lege må du jobbe bra på videregående og få spesiell studiekompetanse med matte, fysikk og kjemi. Studiet er 6 år. Du må være villig til å legge ned arbeid og innsats, så får du en flott studietid og du lærer masse spennende.

3. Å være lege er en fantastisk jobb med mange forskjellige mulige arbeidsoppgaver og arbeidsplasser. Du får brukt dine evner, kunnskaper og din personlighet. Det å få jobbe med mennesker, og få være med på å støtte og følge folk gjennom oppturer og nedturer i livet er en gave. Håper at mange steinkjerungdommer tar utfordringa og satser på legestudiet. Velkommen tilbake hit etter at dere har vært ute og utforsket verden! Du blir garantert ikke arbeidsledig.

Kriminalomsorgen: – En spennende etat

Bente Toldnes Vatn:

1. Jeg jobber som førstekonsulent ved Trøndelag friomsorgskontor. Jeg er utdannet fengselsbetjent fra Kriminalomsorgens utdanningssenter. Jeg jobber med straffedømte som gjennomfører straff utenfor fengsel.

2. For å få denne jobben må man være sosialfaglig/helsefaglig utdannet eller ha annen relevant utdanning opp imot kriminalomsorg.

3. Kriminalomsorgen er en spennende etat å jobbe i dersom man ønsker å jobbe for et trygt samfunn og med mennesker i en sårbar situasjon hvor trygghet, omsorg, grensesetting og endring er viktige begrep. Vi ønsker å tilrettelegge for en straff som endrer.

Journalisten: – Du møter mennesker du ellers ikke ville møtt

Even Hvalen Thodesen:

1. Jeg jobber som journalist i Steinkjer24, noe jeg har gjort siden oppstarten av nettavisen høsten 2020. Som lokalavisjournalist skriver jeg om både stort og smått som rører seg i nærmiljøet.

2. Med nysgjerrighet og interesse for det som skjer rundt oss har man gode forutsetninger. Personlig har jeg også journalistutdanning, men det er langt fra noe krav. Det meste handler om å få beinet innenfor en plass og vise hva man er god for, noe de fleste aviser gir gode muligheter til. En ting man må være villig til er å jobbe både kvelder, helger og helligdager. Verden står ikke stille selv om de fleste er hjemme fra arbeid, og da gjør heller ikke journalistikken det.

3. Journalistikken er en yrkesvei med utallige muligheter, hvor en dag sjelden er lik den neste. Hvor enn du ønsker å bo, er sannsynligheten stor for at det finnes en potensiell arbeidsplass. Har du et spesielt emne du brenner for finnes det massevis av nisjeaviser og fagblader innenfor det meste man kan forestille seg. Du får muligheten til å møte mennesker som du ellers ikke ville møtt, enten det er noen i en maktposisjon eller noen som har falt gjennom i samfunnet. Som journalist kan du stille spørsmålene ingen andre kan, enten du jakter sannheten om kritikkverdige forhold, forteller om menneskeskjebner eller skriver om en liten kuriositet fra nabolaget.