Grunnet mindre reising under pandemien er det flere pass enn normalt som må fornyes når charter-sugne nordmenn på ny vender snuten mot «Granka» og andre reisemål med to doser Pfizer i blodet.

– Politiet i Trøndelag har økt kapasiteten og utvidet våre åpningstider for å kunne utestede flere pass i tiden fremover. Vi oppfordrer i første omgang de som vet de skal ut å reise når samfunnet åpner igjen til å sjekke passene sine og bestille time om passet er utgått, sier Siw Hind, leder for Felles enhet for Utlending og Forvaltning i Trøndelag politidistrikt, i en pressemelding.

– Ikke fortvil

Politiet understreker at det vil ta lange tider å ta igjen etterslepet.

– Det er snakk om 60 000 pass som skal fornyes i Trøndelag og det vil vi måtte bruke hele året og sikkert neste vår på å ta igjen. Vi håper folk har forståelse for dette og er med å bidra ved å bestille pass gjennom hele året og ikke kun før sommermånedene, sier Siw Hind.

Timer for å skaffe seg pass kan bestilles på nytt, og politiet ber folk holde et øyet med siden dersom det ikke er noen ledig time når man først sjekker. Dersom noen avbestiller blir muligheten lagt ut på nytt.

– Husk derfor å avbestille timen om du ikke kan komme. Da kan noen andre få timen din.

– Ikke fortvil om du ikke finner time med en gang, følg med på politiet.no og prøv igjen litt senere, sier Hind.

Begrensede muligheter for nødpass

– Når det gjelder nødpass er det også begrenset kapasitet til å utstede disse, så alle som planlegger å reise har selv et ansvar for å sikre at de har gyldig pass, skriver politiet.

De gjør også oppmerksom på at på det nåværende tidspunkt ikke er mulig å få utstedt nødpass på Værnes lufthavn på grunn av oppgradering i henhold til nye krav til lokasjoner og utstyr for utstedelse av pass og ID kort.

Politiet ber også folk begrense reisingen på tvers av fylket, og bruke sitt lokale kontor når de skal skaffe seg nytt pass.

– Det er viktig at alle følger gjeldende smittevernregler og råd der de bor. Vi anbefaler folk til å bruke sitt lokale kontor til å fornye passet sitt og begrense reising på tvers i Trøndelag, sier Siw Hind leder for Felles enhet for Utlending og Forvaltning i Trøndelag politidistrikt