Selv om det er store forbedringer på ett område, har man fått seg ubehagelige overraskelser på et annet. Har man kun fått én vaksinedose er man nemlig ikke immun mot «den indiske varianten», viser de nye tallene fra Storbritannia. Kommuneoverlegen roper et varsko om at vi vil komme til å oppleve det samme her.

Begynner på gruppe 10

– Forrige uke meldte dere at det var satt til sammen 16 704 vaksinedoser i Steinkjer. Hvor langt har dere kommet nå?

– Denne uka får vi 232 glass, og det tallet kan du gange med syv, så får du vite hvor mange doser vi kan sette (1.624, journ. komm.) i uka som kommer, sier Rognerud.

– Er det fortsatt gruppe 9 det er snakk om å vaksinere?

– Nei, i neste uke blir det også gruppe 10 (18 til 24 år og 40 til 44 år). Denne uka er det hovedsakelig gruppe 8 og 9.

– Jeg ser at ansatte i barnehage, SFO og skole nå skal prioriteres. Hvorfor har myndighetene ventet så lenge med å gi disse vaksine, de har jo vært i skuddlinja hele tida?

– Det må du nesten spørre regjeringen om.

Foto: Leif Arne Holme

Kritisk til regjeringens valg

– Er du uenig i at dette ikke har blitt gjort før?

– Jeg er uenig i at vi ikke får en «heads up» før vi leser om det i media. Er kritisk til dette.

– Har det kommet melding om noen nye forsinkelser, når det gjelder Pfizer-doser?

– Bildet er det samme som i forrige uke.

– Jeg ser at tallene i andre Trøndelags-kommuner begynner å bedre seg. Hva er det siste med henhold til reise mellom kommunene?

– Vi fraråder folk å dra til områder med mye smittespredning. Reiser i Norge er lov, men man må være forsiktige hvis man har vært i områder med høyere smittetrykk – teste seg og være var for symptomer.

– Men Trondheims-ferie er uproblematisk, sånn som situasjonen er nå?

– Trondheim begynner å få kontroll. Hvis trenden fortsetter, vil det bli lite risikabelt å reise til. Generelt vil jeg si at folk bør holde seg oppdatert på smittesituasjonen dit de drar.

Foto: Leif Arne Holme

Én dose beskytter ikke mot deltavarianten

– I England hadde de lavest smitte av de store nasjonene, noe som gjorde at de åpnet opp utelivet og slapp folk inn på fotballstadion igjen. Nå er smitten høyest, blant de store nasjonene. Du er ikke redd for at noe lignende kan skje her, hvor man også har åpnet i stor stil?

Regjeringen må hele tiden vurdere hvilke hjemler de har for inngripen. Man ønsker ikke at den skal være strengere enn det som er nødvendig. Litt av grunnen til at man har fått smittemønsteret man ser i Storbritannia, er at de prioriterte å få stor andel av førstedosen satt. Smitten man har fått nå er Delta-varianten.

– Hva betyr dette?

– Delta-varianten er det som på folkemunne kaller «den indiske varianten». Vi ser at bare én dose beskytter dårligere mot denne mutasjonen. To doser beskytter imidlertid bra også mot denne.

– Frykter du at det samme smittemønsteret kommer til å skje her?

– Det kommer til å skje det samme her. Vi vet at én dose ikke beskytter så godt mot Delta-varianten, og har derfor gitt folk i risikogruppene dose to.

– Hva er din anbefaling til dem som planlegger utenlandsferie i år?

– For det første må man vurdere om det er absolutt nødvendig å dra til et land med høy smittespredning. Samtidig må man være forberedt på at det kan komme nye regler mens man er ute og reiser. Jeg vil også be folk om å smøre seg med tålmodighet ved grensen, ettersom man risikerer karantene og testing.

Vaksinesertifikat fra i morgen

– Hva er status for vaksinesertifikatene det har vært snakk om?

– Fra i morgen kobler vi oss på EU-sertifikatet. Men hvorvidt det godtas, er avhengig av at landet man drar til også er koblet på. Det er nemlig ikke alle EU-landene som er koblet på ennå. Dette er kanskje ikke året for å dra på interrail. Det er forskjellige regler i alle land, og kommer nok til å ta litt tid før det er samkjørt, sier kommuneoverlegen.

Foto: Leif Arne Holme