Ifølge SSB sliter mange unge med å finne sitt parti.

Blant førstegangsvelgerne, altså aldersgruppen 18–21 år, økte imidlertid deltakelsen i kommunevalget fra 43 prosent i 2015 til 53 prosent i 2019.

Ved stortingsvalget i 2021 droppet rundt fire av ti mellom 20 og 24 år å stemme.

– Jeg opplever interessen for valg er veldig lav blant unge, dessverre. Jeg tror ungdom er opptatt av politikk, men forstår ikke at det de er interessert i kan være politikk, sier Hilma Sofie.

Ønsker å bruke stemmeretten

Hilma Sofie Finstad Aarlott fyller snart 19 år og er nettopp ferdig med tre år på Steinkjer videregående. Nå tar hun et jobbår, før hun skal begynne å studere etter hvert.

– Hvordan blir det å stemme for første gang?

– Det er jo litt nytt, jeg vil ikke si at jeg er kjempeforberedt. Plutselig var jeg 18 år og nå skal jeg stemme, svarer Hilma Sofie og legger til:

– Jeg vil bruke stemmeretten min. Det er veldig viktig. Det er bare om å bruke den rett og sette seg inn i hva man synes er viktig for seg, sier Hilma Sofie.

Hilma Sofie har et friår fra skole for å jobbe. Blant annet er hun tilkalling på Chef Mathall i Steinkjer sentrum. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Det er en samfunnsengasjert ung dame som møter oss. Hun er opptatt av hva som rører seg rundt henne og i verden ellers.

Dessuten er hun vokst opp i en familie som snakker mye om nyhetene og samfunnet for øvrig.

– Men jeg har aldri synes at det har vært interessant å lese om politikk på nett. Vi har hatt skoledebatter, men jeg føler ikke det har truffet meg på noe vis, forklarer hun.

Videre påpeker hun at det er mye å sette seg inn i. Og at alle partier har noen gode poeng.

– Det er bare det å finne ut hva som er viktig for meg og hvilket parti som kjemper mest for det jeg er mest opptatt av.

Og det er ikke bare enkelt.

Personstemmer er viktig

– Det er riktig at valgdeltakelsen var forholdsvis lav for de unge under 30 år i 2019. Men den gikk opp fra 2015. Det ble mobilisert relativt mye, men det var særlig på grunn av den politiske saken klima, sier statsviter og valgforsker, Signe Bock Segaard.

Ifølge henne er særlig politisk sak viktig for de unge velgerne. Blir de opptatt av en sak, som er relevant for dem, bidrar det til å mobilisere stemmer.

– Det er en stor oppgave både for de politiske partiene, kandidatene og mediene og fremme saker som er relevant for unge.

Statsviter og valgforsker Signe Bock Segaard. Foto: PRIVAT

Det spesielle med lokalvalg er at velgerne kan gi personstemmer.

– Uten at man skal overdrive det, så vet vi at personstemmegivning har stor betydning for hvem som blir valgt, sier forskeren og legger til:

– Lokalvalg har en annen dynamikk enn stortingsvalg. For unge er identifikasjon viktig.

Hun opplyser om at omtrent 25 prosent av alle kommunestyremedlemmene er valgt alene på grunn av personstemmer.

– Partier er også viktig, men person er viktigere. I forskning ser vi at det er vanskelig å få et totalt overblikk over alt og alle politiske saker. Da velger man enten ut ifra enkelte politiske saker eller personer. For eksempel det min kamerat sa var verdt å stemme på, eller den personen jeg føler identifiserer meg med.

– En stor dag

Vilde Guin kan bli den yngste i kommunestyret i Steinkjer etter valget. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

– Jeg mener jo først og fremst vi er så heldige som har lov til å stemme og delta i et demokrati. Vi er veldig privilegerte, sier Vilde Guin.

Hun er snart 20 år og er mer engasjert i politikk enn de fleste på sin alder. Hun står nemlig på tiende plass på Arbeiderpartiets liste til kommunevalget. Og listeplass 38 til fylkestinget.

Vi er med henne når hun for første gang skal stemme til et kommune- og fylkestingsvalg.

– Det er en stor dag. At man har blitt gammel nok til å påvirke lokalsamfunnet, sier hun med et smil.

– Hva anbefaler du for unge førstegangsvelgere som ikke vet hva de skal stemme?

– Det jeg anbefaler er å lese seg litt opp på hva de ulike partiene mener. Finne ut hva man selv føler burde vært annerledes eller gjort bedre i Steinkjer, svarer Vilde.

Det som hjalp henne da hun skulle velge politisk parti, var å finne ut hva som var hennes hjertesaker.

– Og kryss av for unge kandidater. Vi må få flere unge inn i kommunestyret uansett hvilket parti man stemmer. Det er jo vi unge som skal bo her lengst og da er det viktig at vi allerede nå er med på å bestemme hvordan vi vil at Steinkjer skal utvikle seg og være i fremtiden.

Brenner for mye

Hilma Sofie må ærlig innrømme at hun ikke har satt seg så veldig inn i hva hun skal stemme på, ennå.

– Jeg har jo en formening om hva jeg vil stemme. Samtidig er det negative og positive faktorer med alle parti.

Imidlertid mener hun at hun bare må innstille seg på å ikke finne et parti som hun er 100 prosent enig med, men at hun må finne punkter som er mest interessant for henne – og velge ut ifra det.

Hilma Sofie Finstad Aarlott synes det kan være vanskelig å navigere seg gjennom omfattende partiprogram. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Det er mange saker hun trekker fram som betydningsfulle:

– Jeg har alltid vært veldig interessert i mat. Matsvinn og hvor mye mat påvirker helsa vår.

Hun sier at gratis skolemat til barne- og ungdomsskoler er en sak hun brenner for. Og at barn fra tidlig av må lære om kosthold og hvor maten kommer fra.

– Det er viktig at vi handler norske og lokale råvarer, ikke bare for å støtte bonden, men bygge opp for å skape arbeidsplasser til folk. Så slipper vi å importere så mye mat fra utlandet.

– Redd for å si feil

Det er sjeldent Hilma Sofie og vennene snakker om politikk og valg. Likevel diskuterer de ofte samfunnsrelaterte spørsmål.

– Vi unge har jo sterke meninger. Vi må bare skjønne at det også er politiske meninger.

Hun tror også at flere unge er redde for å uttale seg.

– Vi er redd for å si feil, hva andre vil tenke og hvordan de vil se på oss. Det er skummelt om våre meninger ikke stemmer med realiteten eller hva resten av mangfoldet mener. Vi er en generasjon som er redde for å skille oss ut.

Hilma Sofie mener på lik linje som valgforsker Signe Bock Segaard at politikere må fremme saker som engasjerer de unge, for å få unge til å stemme. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

– Hva mener du politikere kan gjøre for å nå de unge?

– Hvis du vil nå unge velgere, må du satse på noe som betyr noe for dem. Klimaendringer og miljøvern er viktig for mange. Utdanning og kvaliteten på utdanningssystemene og tilgangen på høyere utdanning er også viktig.

Dessuten tror hun økonomisk tilgjengelighet, likestilling, helsevern, flyktningpolitikk og teknologi er saker som treffer ungdom.

– Det blir kanskje flere jobber innenfor teknologi framover. Sånne ting får ungdommer mer med.