Det mangler byggematerialer og prisene presses opp.

En fersk medlemsundersøkelse i Entreprenørforeningen Norge om konsekvenser av prisstigning og markedsuro, viser at hele 63 prosent av alle bedrifter innen bygg og 55 prosent innen anlegg har opplevd at kunder så langt i år har stoppet eller utsatt prosjekter med begrunnelse i de store prisøkningene og usikkerheten i markedet.

30 prosent av alle medlemsbedriftene har svart i perioden 10. – 23. mai.

Blant svarene kommer det også frem at 33 prosent, både innen bygg og anlegg, har fått helt konkrete stans eller utsettelser på prosjekter som var planlagt startet i år eller neste år.

Avventende bransje

Audun Otterstad, direktør i Entreprenørforeningen Trøndelag, er ikke overrasket.

– Det vi ser er at offentlige prosjekter utsettes, det er deres måte å løse prisoppgang på. Private entreprenører er mer opptatt av å finne løsninger, for å unngå utsettelser. Det burde også det offentlige gjort i større grad, for å hele tiden utsette gir lite forutsigbarhet, sier Otterstad.

Han tror derimot ikke at vi har sett toppen av utfordringene innen byggebransjen ennå.

Audun Otterstad, direktør i Entreprenørforeningen Trøndelag, er spent på høsten for byggebransjen. Foto: Guro A. Midtmageli / Adresseavisen

– Når prisene stiger så mye som nå, så må alle parter være villige til å dele på regningen, og det gjør meg bekymret for høsten. Jeg tror utfordringene kommer da, og at det vil stoppe opp for mange. Frem til nå har det også vært færre konkurser, på grunn av kompensasjonsordninger som kom under pandemien, som for eksempel å utsette skatten. Nå har disse ordningene stoppet opp, samtidig som materialprisene bare øker, og da kommer en brå overgang for mange, sier Otterstad som forteller om medlemmer med bekymrede miner.

– Bransjen er avventende. De fleste har jobb foreløpig, men de vet ikke hvordan høsten blir, sier Otterstad.

Mange x-faktorer

Jørgen Rostad, leder av Eiendomsmegler 1 Nybygg, ser en forskjell på større og mindre entreprenører.

– De store kjører som planlagt, selv om prisene stiger. For dem er risikoen og kostnaden ved å dra i håndbrekket større enn ved utsettelse. En del av de mindre utbyggerne har derimot måtte legge prosjekter på is, sier Rostad, som foreløpig mener det er vanskelig å si hvorvidt dette vil påvirke boligprisene.

– Men det er klart, at når noen må legge prosjekter på is, så blir det til sammen færre boliger til salgs, og da blir det et større press i markedet. Det er det til slutt kundene som må betale for. Det er umulig å spå fremtiden, men det som i alle fall er sikkert er at jeg aldri før har sett så mange usikre faktorer samtidig. Det er usikre kostnadsnivåer for entreprenørene, mangel på råvarer, dyrere strøm og diesel, mangel på arbeidskraft og mest sannsynlig økte renter, sier Rostad.

– Må tenke nytt

Bastian Faaness driver en av de mindre entreprenørbedriftene. Faaness Entreprenør har kun 12 ansatte, men her er det uansett ikke snakk om å utsette prosjekter. Faaness mener derimot det nå er på høy tid at byggebransjen begynner å tenke annerledes, i stedet for å klage.

Bastian Faaness beskriver seg selv som en samfunnsengasjert entreprenør. Foto: Morten Antonsen
Christina Moe og Håkon Bergheim bygge hus med minst mulig materialsvinn. Foto: Morten Antonsen

– I 20–30 år har materialer vært så billige at vi har kunnet sløse. Nå ser vi en helt annen situasjon, og det tvinger frem smartere løsninger å bygge på, sier Faaness på en byggeplass på Nardo hvor Faaness Entreprenør både er utbygger og entreprenør på to eneboliger.

– Både materialer, energi og drivstoff blir dyrere og mest sannsynlig vil det ligge på et høyt nivå framover. Dermed må vi i byggebransjen tenke nytt og på en smartere måte når vi skal bygge i fremtiden. Vi må innføre byggemetoder som reduserer svinn, og som er så materialeffektive som overhodet mulig, sier Faaness.

Riktige lengder

Faaness mener byggemetodene som bruker mindre materialer også kan utføres med mindre arbeidskraft, noe som også er en utfordring for bransjen.

– Jeg synes oppriktig at økte priser er et kjærkomment insentiv for å tenke smartere. Altfor mange entreprenører sitter på gjerdet for tiden og klager på prisøkning når den langsiktige løsningen vil være å effektivisere både måten vi jobber på, samt hvordan vi utnytter materialer. Dette er helt avgjørende sett i et bærekraftsperspektiv. Lønnsomt er det også. Dårligere tider presser frem innovasjon, og der er vi nå, sier Faaness som viser flere praktiske byggemetoder i husene Nardo som både gir mindre svinn og er mer effektivt.

Det meste av materialene er ferdigkuttet i riktige lengder før de kom til byggeplassen, slik passer de akkurat og det blir lite svinn. Stendere er laget av treplanker, men med sponplate i midten. Dette gir halvparten så lite bruk av trevirke, som i dag er mangelvare.

– Det er gjerne slik at 30 prosent av gipsplatene blir svinn ved bygging, fordi platene må kuttes til på byggeplassen. Her er dette gjort på forhånd og dermed brukes alt og vi slipper også å kvitte oss med overflødig materiale. På en byggeplass som dette er det dermed allerede tjent inn rundt 60 000 kroner, sier Faaness.

Trevirke er mangelvare og prisene går opp. Da må det bygges effektivt, mener Bastian Faaness. Foto: Morten Antonsen
Noe materiale blir til overs også når Faaness Entreprenør bygger. Det puttes i sekker og gis som ved til Kirkens Bymisjon, Foto: Morten Antonsen