Det ble under dagens pressekonferanse opplyst at det ikke blir overgang til trinn 4, på grunn av det høye smittetrykket den siste perioden. Kommuneoverlegen i Steinkjer, Sunniva Rognerud, ser likevel ikke situasjonen som dramatisk.

– Vi har de siste dagene opplevd de verste smittetallene i landet siden korona kom. Hvorfor har ikke Steinkjer opplevd samme økningen?

– Det er ganske få kommuner med høyt press – stort sett storkommunene, så den høye smitten skjer ikke overalt. Samtidig er det slik at hvis man ser på fargene, er Steinkjer mørkere enn snittet. Men det er ikke dramatisk, sier Rognerud.

– Det er meldt om hele 31 smittede i Stjørdal i dag. Forventer du lignende skrekktall her?

– Jeg vil ikke kalle det skrekktall. Og skulle vi få det samme her, blir det mye å gjøre på teststasjonen, men vi skal klare å håndtere det.

– Opptrer unge og studenter annerledes her, enn i trønderbyene lengre sør?

– Nei, men studentmiljøet er større i Trondheim. I Trondheim massetestet de studentene, noe vi også gjorde her. Resultatene ble bare helt forskjellige. Men det tas gode forhåndsregler, sier kommuneoverlegen.

– I starten ble det signalisert at to doser skulle forhindre at vi ble smittet, men nå viser det seg at man kan bli smittet likevel.

– Det ble aldri kommunisert at man ikke kunne bli smittet selv om man er fullvaksinert. Men det fører til mindre alvorlig sykdom, noe vi har sagt fra starten.

Fører ikke til samme antall innleggelser

– Var begge de to smittede i dag vaksinerte?

– Den ene har jeg ikke rapport på, den andre var fullvaksinert, sier Rognerud.

– Er det noen av dem som er fullvaksinerte og blir smittet, som blir så dårlige at de må legges inn på sykehus?

– Under pandemien har Steinkjer totalt hatt tre på sykehus på grunn av covid-19. To ble lagt inn av andre grunner, sier hun.

– Er det hinsides høye smittetallet den siste uka bevis på at man gjorde feil i å åpne så mye opp?

– Nei. Jeg tenker at nå er det veldig god vaksinasjonsdekning. Smitten nå fører ikke til samme antall sykehusinnleggelser eller alvorlig sykdom. Det ble bare et høyere smittetall enn de forutså.

Foto: SILJE OLSEN ENGENES

Har lært noe av pandemien

– Vi har lært noe av pandemien, og det har blitt kommunisert at barn og unge skal få være i sitt vanlige miljø. Det blir også antydet flere typer testregimer.

Rognerud mener at det er viktig at befolkningen i sin helhet er med på tanken om at vi er i en gjenåpning.

– Det kan virke skummel for noen å plutselig skulle droppe de opprinnelige sikkerhetstiltakene.

– Camilla Stoltenberg sa i dagens pressekonferanse at full gjenåpning i september er "lite realistisk", men Erna Solberg sier det fortsatt er mulig. Hva tenker du?

– Regjeringen sier at de går etter data og ikke datoer. Vi må se hva dataene sier.

Starter vaksinering helt ned til 12-årsalderen

– Det åpnes nå for vaksine ned til 12-årsalderen. Hvor raskt kommer man i gang med vaksinering av disse i Steinkjer?

– Hadde vi hatt flere Pfizer-doser, kunne vi begynt i dag, men det har vi ikke. Vi får det kanskje i uke 38, sier Rognerud.

Steinkjer kommune er ferdig med første dose til 16–17-åringene, forteller hun.

– I Frankrike er vaksiner obligatorisk for barn, men jeg registrerte at foreldrene bestemmer om barn under 16 skal få. Hvorfor det?

– Dette er i tråd med norsk lov. Fra 16 år og opp, bestemmer du selv. Under 16, bestemmer foreldrene. Det samme gjelder BCG-vaksiner, forklarer kommuneoverlegen.