Det gjelder å være forberedt når det uler fra mobilen under kjøring midt på dagen onsdag. Foto: Roger M. Svendsen

Samtidig skal Sivilforsvaret trykke på knappen for test av over 1200 sireneanlegg.

– Nye Nødvarsel på mobil er et sjumilssteg for beredskapen. Rask og sikker kommunikasjon om fare eller krise gir mer trygghet, og har vært en viktig prioritering for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Advarer

Men det er mobilvarslingen som er helt ny av året, og som vil merkes aller best hos de fleste.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at mobiler som mottatt nødvarsel vil vibrere og spille av høy sireneaktig lyd i omtrent 10 sekunder.

Dette gjør at forsikringsselskapet If går ut med en advarsel til bilister som kan bli skremt av det ulende nødvarselet.

– Denne varslingsprøven over mobilnettet er flott å gjennomføre, men den kan nok overraske en god del sjåfører under kjøring. Den inntrengende, sireneaktige lyden er svært høy. For praktisk talt alle er den fullstendig fremmed. Her kommer mange til å få bakoversveis, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

For å ikke få varselet, må telefonen være i flymodus eller helt skrudd av. Innstillinger som lydløs, lav lyd, dempet varsling og lignende blir overstyrt. Varselet vil også bryte inn hvis du er i en telefonsamtale eller hører på musikk.

Første gang

Nødvarsel på mobil rulles ut for første gang i Norge.

– Nye nødvarsel på mobil er et sjumilssteg for beredskapen. Rask og sikker kommunikasjon om fare eller krise gir mer trygghet, og har vært en viktig prioritering for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering.

Det sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) da regjeringen lanserte den nye tjenesten i slutten av mai.

– Regjeringen ville få systemet raskt på plass i en sikkerhetspolitisk krevende situasjon, sa justisministeren videre.

Hun understreket at Sivilforsvarets sireneanlegg bare når ut til rundt halve befolkningen. Nødvarsel på mobil vil kunne varsle hele landet raskt.

Alle nyere, oppdaterte mobiltelefoner tilkoblet 4G/5G mottar nødvarsler via varsellyd, vibrering og tekstvarsel.