Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møtte pressen utenfor Hurdalssjøen hotell kl. 14.00.

Her er de største nyhetene:

 • Andøya-nederlag: Senterpartiet har ikke fått gjennomslag for å beholde Andøya flystasjon. Men regjeringen setter av store summer til kommunen i Vesterålen, blant annet et fond på 250 millioner kroner. I plattformen understreker de at dette fondet ikke skal føre til andre kutt i midler Andøy kommune får i dag. De vil også styrke romindustri, reiseliv og havnen på øya.

 • Åpner for kommuneoppløsninger og oppløsning av Viken og Troms og Finnmark: Den nye regjeringen vil la tvangssammenslåtte kommuner bli oppløst, dersom kommunestyrene i de aktuelle kommunene fatter vedtak om det, og sender søknad til regjeringen innen 1. juli neste år. Regjeringen vil også gjøre dette for Viken og Troms og Finnmark, som går tilbake til å bli fylker.

 • Gratis skolemat: Støre-regjeringen vil «gradvis innføre et daglig sunt, enkelt skolemåltid og daglig fysisk aktivitet i skolen, med frihet for skolene til å organisere dette selv. Spesielt SV har tidligere signalisert at partiet også støtter et gratis daglig skolemåltid, så dermed ligger det an til et flertall på Stortinget for gratis skolemat.

 • El- og drivstoffavgift: Den nye Støre-regjeringen lover å redusere elavgiften og drivstoffavgiftene, og andre «avgifter som rammer folk flest». Nye elbiler blir momsbelagt på kjøpesum over 600 000 kroner. Det betyr at elbiler under denne kjøpesummen blir momsfri, mens en elbil til 700 000 vil ilegges 25 000 kroner i moms. Veibruksavgiften skal differensieres, og avgiftsnivået på biodrivstoff skal reduseres.

 • Redder ikke Ullevål sykehus: Regjeringsplattformen sier ingenting om berging av Ullevål sykehus, og nevner heller ikke ny fødeavdeling eller nytt sykehus i Alta.

 • Billigere barnehageplasser: Støre-regjeringen vil redusere maksprisen i barnehagen til prisnivået frå barnehageforliket i 2003.

 • Ikke mer konkurranse i jernbanen: Den nye regjeringen sier nei til mer konkurranseutsetting på jernbanen.

 • Vil utrede EØS-avtalen: EØS-avtalen skal ligge fast, men de vil ha en utredning for å «vurdere erfaringene».

 • Redder ikke Ullevål sykehus: Regjeringen skriver at de vil gjennomføre endringer i henhold til vedtatte sykehusplaner. Det betyr at Ullevål sykehus legges ned og man får store sykehus på Gaustad og Aker.

 • Vil fjerne straff for rusavhengige: presiserer at de ikke vil gjennomføre en generell avkriminalisering av narkotika, men foreslår en slags mellomvei.

 • Løfter til bøndene: Norske bønder får nå konkrete løfter fra Ap-Sp regjeringen om inntektsøkning de nærmeste årene.

På forhånd har det blant annet lekket ut at det blir kutt i fergepriser, at firerkravet for lærerutdanningen skrotes og at det blir grønt lys til fylkesoppløsning.