– Jeg er gift med ei dame fra Ukraina. Da krigen brøt ut var det ingen tvil om at jeg ville hjelpe. Jeg har god tid, og da kan jeg bruke tida mi på å hjelpe dem som trenger det, sa Odd Steinar Rønne etter å ha fått prisen som Årets hverdagshelt.

Prisen ble delt ut av Adresseavisen og NRK Trøndelag. Steinkjer24 har en lignende kåring for Steinkjers hverdagshelt 2022, der avstemningen fortsatt pågår frem til søndag.

Reiser til Ukraina igjen

– Jeg er selvfølgelig glad. Vi trøndere er jo også i stand til å ta imot skryt, sier Rønne til Adresseavisen etter prisutdelingen.

Han sier at det er resultatet av arbeidet som motiverer ham til å fortsette. I tillegg til alle han treffer og tilbakemeldingene han har fått.

– Nå blir det ei rolig helg og full fart fra mandag igjen. Om ikke mange uker kjører vi til Ukraina igjen, med minimum 20 brannbiler. Det blir tidenes kolonne, sier han.

– Bøye seg i støvet

– Det er imponerende å se hva Rønne og hans forening har klart å stille opp med til krigsrammede Ukraina, sier Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen.

– Det er bare å bøye seg i støvet. Rønnes innsats handler om å risikere sitt eget liv – for å hjelpe andre, sier Sigrid Gjellan, fungerende nyhetsredaktør i NRK Trøndelag.

Det er redaktørene i Adresseavisen og NRK Trøndelag, som har utnevnt vinneren blant de fem finalistene juryen hadde plukket ut. Juryen plukket finalistene fra de 179 forslagene som ble sendt i høst.

Den pensjonerte brannmannen har hjulpet krigsrammede Ukraina. Foto: Mariann Dybdahl

– Har berget menneskeliv

Den pensjonerte brannmannen Rønne har så langt gitt bort 41 brannbiler, tre trailerlass med redningsutstyr og fem ambulanser til krigsherjede Ukraina.

– Jeg vet at det utstyret vi har levert har berget menneskeliv. Spesielt i regionen Poltava i det midtre Ukraina. Der ble boligblokker og skoler truffet av bomber og folk ble innesperret, sa Rønne til Adresseavisen i høst.

Brannsjef Ihor Karelin i Kryvyj Rih er svært takknemlig for hjelpen fra Norge:

– Jeg ønsker av hele mitt hjerte å takke våre norske venner. Og spesielt Odd Steinar Rønne, skriver brannsjef Ihor Karelin.

– Brannbiler, ambulanser og alt redningsutstyr som de har levert er daglig med på å redde liv i Ukraina. Jeg er full av beundring og takknemlighet, skriver den ukrainske brannsjefen.

Bjørn Moe ble kåret til Årets trønder 2022. Odd Steinar Rønne ble Årets hverdagshelt 2022. Foto: Mariann Dybdahl

Tidligere vinnere

I 2021 var det rektor Knut Johan Monkan som fikk prisen, for sitt engasjement rundt mangfold og utenforskap.

I 2022 var det fostermor Tone og trillingene Hanne, Lise og Marius som vant prisen for første gang. De gjorde inntrykk på hele landet da de fortalte sin historie i programmet «Vårt Lille Land».