Rognerud har blitt den mest omtalte personen i Steinkjer det siste året – der hun har guidet og gitt råd til lokalbefolkningen, etter hvert som pandemien har skridd frem.

Hun innrømmer at hun ser frem til å bli ferdig med den, slik at hun får muligheten til å reise igjen.

Har kommet til gruppe 8

– Du antydet i forrige uke at det muligens kom til å bli mer langsiktig informasjon vedrørende vaksinering utover sommeren. Vet du mer om hvor mange doser man får i perioden fremover?

– Jeg vet hvor mange vi får i uke 22, og det ser veldig bra ut. Vi begynner vaksineringen i gruppe 8, hvilket vil si «55-64 år uten sykdommer».

– Så ingenting er klarere med henhold til vaksineplanen utover sommeren?

– Vi er bare på leveransenivå, ikke produksjonsnivå, så vi har ikke fått langsiktige beskjeder ennå – som vi hadde håpet. De har latt vente på seg.

– Blir det ferie på deg i sommer, eller blir du nødt til å utsette det til slutten av august, når dere beregner at alle over 18 har fått første dose?

– Jeg har ikke behov for å planlegge ferie, nei. Per nå har jeg ingenting planlagt. Først skal vi ut av pandemien. Det er det viktigste. Jeg kommer til å ta meg noe fri, selvsagt, men venter med å ta en lengre ferie til vi har åpnet opp litt mer. Frem til det, vil jeg bidra det jeg kan for å få oss ut av pandemien.

I Steinkjer kom det nyss et smittetilfelle og et helt videregåendetrinn ble satt i ventekarantene, etter at en smittet snåsning kom på besøk til en russebuss fra Steinkjer. Rognerud mener imidlertid at de har fått kontrollen på dette.

– Nå er det mange prøver som er kommet tilbake, og de har vært negative. Vi venter fortsatt på prøvesvar, men foreløpig ser det lovende ut. Det var en grunn til at vi tok affære – for å begrense at det ble et nytt utbrudd. Det virker det ikke som om det har blitt, sier Rognerud.

– Spist er spist

– Du gikk på forhånd ut og advarte nettopp mot at russen burde dra ut av kommunen. Hvordan reagerer du når de likevel drar, og pådrar seg smitte?

– Jeg var i kontakt med dem, da jeg fikk nyss om at de skulle på russetreff til Namsos, og ba dem la være. Men jeg er for så vidt ikke overrasket over at de gjorde som de gjorde. Men spist er spist, tenker nå jeg. Nå må vi bare takle situasjonen. Dessverre gikk det ut over eksamen denne gang, men heldigvis ikke særlig mye mer.

Foto: Leif Arne Holme

– Det er litt ulikt perspektiv, mellom dem og jeg som jobber med dette til daglig. Men det er vanskelig å gjøre så mye mer enn å si fra.

– Dere kunne vurdere trikset fra Kina om å sveise igjen inngangsdørene på husene.

– Tror nok ikke vi vi trenger sveising av dører helt ennå, ler hun.

– Det er flere steder antydet at på grunn av stadig nye mutasjoner, må man være forberedt på å få ny vaksine hvert år fremover. Du blir ikke arbeidsledig, skjønner jeg?

– Nei, det er ikke usannsynlig at vi må innføre en tredje eller fjerde dose. Men det blir mer som influensavaksinering, og av en helt annen skala.

– Savner å dra til Sverige

– Hva tenker du om det som har vært luftet om at man innfører krav om vaksinepass på festivaler?

– Det innføres jo vaksinesertifikat, så blir det opp til myndighetene hvordan dette brukes. I første omgang er det tenkt brukt ved reiser – slik at man slipper å sitte i karantene ved innreise.

– Hva er den siste retningslinjen med henhold til breddeidrett? Jeg skjønner at de fleste fotballturneringer er avlyst, men kommer kampene ellers til å starte snart?

– Nå skulle regjeringen komme med det i forrige uke. Det er mulig at vi får vite mer denne uka. Det har kommet signaler på at de vil gå til trinn 2 for gjenåpning, men at man må justere på tiltakene, ut fra erfaringene om hvor man finner smitte.

– Når ser du for deg at livet er tilbake i normale former igjen?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet bare at jeg gleder meg voldsomt til det. I august/september har vi nok allerede opplevd store endringer. Men vi er ikke fullstendig tilbake. Det er mulig at man får reise i Europa da, eller i alle fall Norden. Men jeg tror ikke vi kan belage oss på å reise utenfor Europa før om en god stund.