Det var tidligere at flere studenter fortalte om at de opplever gjentagende tilfeller av seksuell trakassering ute på byen i Steinkjer.

– Hver gang jeg har vært der har det kommet noen og grafset på en plass de ikke skal grafse i. Sånn som bakfra for eksempel, fortalte Sandra Skrogstad til Steinkjer24.

  • Har du tips eller innspill i forbindelse med denne saken? Kontakt vår journalist Vilde Røstad-Strømmen Hovig på vilde@steinkjer24.no eller på 454 61 267.

Flere med lignende opplevelser

Studentrådsleder Grete Beate Sunnset ved Nord universitet Steinkjer sier at flere deler lignende opplevelser som Skrogstad og at omfanget er stort.

– Det virker som at særlig de yngre jentene synes det er ubehagelig å dra ut på Kings Corner, sier Sunnset.

Sunnset forteller at hun etter å ha lest saken om Skrogstad har snakket med medstudenter og studentrådet. Studentrådet diskuterte saken i møte denne uka.

– Det høres ut som det er et gjentagende problem. Flere kom med eksempler på ting som har skjedd og som ikke har blitt tatt tak i.

– Har du snakket med mange?

– Ja, det er flere som kan fortelle om hendelser om både seg selv og vennene sine. Mange har observert ulike hendelser, sier Sunnset.

Hun mener tallet kan være stort når det gjelder hvor mange som opplever grenseoverskridende hendelser, da det nok er mørketall.

Bente Utheim, daglig leder på Kings Corner, ble i forbindelse med saken med Skrogstad bedt om å kommentere beskrivelsene om hva som hadde skjedd på utestedet.

– Jeg mener vi virkelig gjør så godt vi kan. Jeg håper de som opplever noe sånt kommer og sier ifra til oss, slik at vi blir enda flinkere, sa Utheim da.

Studentrådsleder Grete Beate Sunnset mener omfanget av seksuell trakassering vektlegger behovet for at studentene trenger et eget, permanent utested. Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Latterliggjøres i kommentarfelt

Sunnset trekker fram kommentarfeltet under saken om Skrogstad på Steinkjer24s Facebook-side.

– Man tør ikke stå fram når det resulterer slike utsagn, sier Sunnset.

I intervjuet fortalte Skrogstad blant annet om en hendelse hvor en mann hadde kommet bakfra og lagt hånda på underlivet hennes.

I kommentarfeltet spurte noen hva som egentlig defineres som seksuell trakassering nå for tiden.

Hvor en annen svarte at man nesten ikke kan stirre på puppene til damer før det er trakassering.

– Bør man tåle å få hånda på underlivet?

– Det som er greia med seksuell trakassering er at det er så individuelt, for alle har individuelle intimgrenser. Tvert den grensa blir brutt, man sier nei og det neiet ikke blir respektert, da er det en situasjon som skaper stort ubehag. Men og bare komme å grabbe, det må man skjønne man ikke skal gjøre.

Et samfunnsproblem

Sunnset mener saken viser at seksuell trakassering er et samfunnsproblem.

– Hvis noen står fram med slike saker, blir de ledd av og pekt på. I stedet for at det faktisk blir tatt tak i. Her er det forbedringspotensialer, sier hun og fortsetter:

– I stedet for å redde oppmerksomheten mot de som har gjort slike krenkende hendelser, så blir oppmerksomheten rettet mot de som har opplevd det med en beskjed om at såpass må man forvente.

Hun ønsker å trekke fram at det viser betydningen av at studentene i Steinkjer trenger en egen plass, som kan være trygg og der de kan være så strenge som de vil.

– Når ikke utelivet på Steinkjer klarer å være så streng, så må vi bare være streng selv.

Modig

– Hva tenker du om at Skrogstad og de andre sto fram?

– Det synes jeg er veldig bra. Fordi jo flere som forteller, jo bedre blir det. Det verste man gjøre er å ikke snakke om det, sier studentrådslederen.

Hun mener at man dessverre er nødt til å stå i de stormene som kommer av å stå fram, og at det nok må føles veldig vondt der og da, men i det lange løp vil være verdt det.

– Det vil resultere i en endring, fordi folk blir tvunget til å ta tak i sånne ting. Jeg synes det var modig og veldig bra av Skrogstad og de andre.